Τσέφεριν: «Θα φύγω αν…»

Τσέφεριν: «Θα φύγω αν…»

Με αποχώρηση από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου απείλησε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν στην περίπτωση που συνεχιζόταν η συζήτηση για την ΕΠΟ

Η προ ημερών πολυσυζητημένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρητικά έγινε στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που κατέληξαν στη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου Μιχάλη Κατσουρή. Η συνάντηση εξελίχθηκε σε (τι άλλο;) ένα επικοινωνιακό σόου, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μέτρα που ήδη ισχύουν αλλά δεν εφαρμόζονται.

Ωστόσο λίγο έλειψε η συζήτηση να τιναχτεί στον αέρα. Το Documento αποκαλύπτει σήμερα ότι ο κ. Τσέφεριν απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τη συνάντηση αν δεν άλλαζε η ατζέντα της θεματολογίας, που στην ουσία τη διαμόρφωσαν κατά τη διάρκειά της οι πρόεδροι των ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος αντίστοιχα. Οι δύο μεγαλοπα ράγοντες άφησαν στην άκρη τον χουλιγκανισμό και τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ και στην τοποθέτησή τους υποστήριξαν ότι η ΕΠΟ δεν εφαρμόζει την Ολιστική Μελέτη των FIFA – UEFA και ότι η διοίκηση Μπαλτάκου παραβιάζει το καταστατικό της ομοσπονδίας. Επίσης, οι Μαρινάκης – Αλαφούζος έθιξαν το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας που μπλοκάρει η ΕΠΟ, καθώς και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος της ομοσπονδίας, προτείνοντας το δικαίωμα ψήφου σε κάθε ερασιτεχνικό σωματείο.

Για λόγους ευγενείας αρχικά ο Τσέφεριν ρώτησε τον διευθυντή εθνικών ομοσπονδιών της UEFA Ζόραν Λάκοβιτς, ο οποίος τον συνόδευε, αν πράγματι η ΕΠΟ δεν εφαρμόζει την Ολιστική Μελέτη κι αν παραβιάζει το καταστατικό της. Ο Λάκοβιτς απάντησε πως η Ολιστική Μελέτη εφαρμόζεται σχεδόν στο σύνολό της, ότι το θέμα του δικαιώματος ψήφου στους εν ενεργεία διαιτητές που εκκρεμούσε λύθηκε με την τροποποίηση του καταστατικού που έγινε στην τελευταία γενική συνέλευση της ΕΠΟ και ότι η ελληνική ομοσπονδία δεν παραβιάζει το καταστατικό της. Οι πρόεδροι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού επέμεναν και καταλόγιζαν ευθύνες στην ΕΠΟ, με τον πρωθυπουργό απλώς να παρακολουθεί τη συζήτηση. Από την UEFA είχαν ξεκάθαρη θέση και επισήμαναν ότι τα υπόλοιπα θέματα εκτός από την οπαδική βία δεν μπορούν να συζητηθούν διεξοδικότερα επειδή η ΕΠΟ δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση.

«Η ΕΠΟ είναι μέλος της UEFA και δεν μπορώ να συμμετέχω σε μια τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που δεν είναι εδώ κάποιος εκπρόσωπος της ελληνικής ομοσπονδίας για να τοποθετηθεί. Αν συνεχιστεί αυτή η συζήτηση, θα υποχρεωθώ να φύγω» είπε σε κάποιο σημείο της συνάντησης ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, καθώς δεν γινόταν καμία συζήτηση για την οπαδική βία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το «μενού» είχε ως αποκλειστικό θέμα την ΕΠΟ και τη διοίκησή της. Ο πρόεδρος της UEFA ήταν προσεκτικός στα λόγια του και στήριξε την ελληνική ομοσπονδία. Θεσμικά άλλωστε δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό. Συνομιλητής της UEFA στην Ελλάδα για τα θέματα του ποδοσφαίρου είναι η ΕΠΟ, ωστόσο η οπαδική βία είναι πολυσύνθετο πρόβλημα και γι’ αυτό δέχτηκε την πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού, λόγω της παρουσίας του στην Αθήνα για το Σούπερ Καπ. Δεν προσκλήθηκε όμως στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Τάκης Μπαλτάκος κι αυτό διότι, όπως λέγεται παρασκηνιακά, είναι ανεπιθύμητος από τους Μαρινάκη – Αλαφούζο.

Για να αντιμετωπιστεί ο χουλιγκανισμός πρέπει να συνεργαστούν με σοβαρότητα και κυρίως με ανοιχτά χαρτιά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι Big5. Κι αυτό το κατάλαβε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση για την ΕΠΟ και μετέφερε την… μπάλα στο πεδίο του φαινομένου του χουλιγκανισμού που η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να περιορίσει την τελευταία τετραετία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter