«Θα πάτε να βρείτε τον Παύλο…»

«Θα πάτε να βρείτε τον Παύλο…»
Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που μίλησαν στο Documento επιβεβαιώνουν ότι μια σημαντική μερίδα αστυνομικών όχι απλώς συμπορεύεται ιδεολογικά με τους νεοναζί, αλλά πιθανώς συγκαλύπτει και τις εγκληματικές ενέργειές τους

Απίστευτες προκλήσεις αποθρασυμένων αστυνομικών που συστρατεύονται με τους φασίστες και «σκυλεύουν» τον Φύσσα

«Σας γάμησαν οι άλλοι, θα σας γαμήσουμε κι εμείς. Θα πας να βρεις τον Φύσσα». Αυτή είναι μια από τις πολλές απειλές που εκτόξευσαν το Σάββατο 2 Οκτωβρίου άντρες των ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) σε βάρος διαδηλωτών οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για τις φασιστικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη και για την ανοχή που επέδειξαν απέναντι στους νεοφασίστες οι αστυνομικές δυνάμεις.

Οι επώνυμες αποκλειστικές μαρτυρίες που εξασφάλισε το Documento μετά τα τελευταία γεγονότα είναι ανατριχιαστικές. Οπως αποκαλύπτεται, άντρες της ΕΛΑΣ όχι απλώς λειτούργησαν και λειτουργούν όπως οι συνάδελφοί τους το 2013, όταν επέτρεψαν διά της ανοχής τους στον Γιώργο Ρουπακιά να δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα, αλλά ακόμη και σήμερα επιχαίρουν για το τραγικό γεγονός απειλώντας με θρασύτητα τους πολίτες ότι θα έχουν την κατάληξη του δολοφονηθέντος από το τάγμα εφόδου της νεοναζιστικής και εγκληματικής οργάνωσης.

Οι αποκαλύψεις στις οποίες προχωρούν όσοι μίλησαν στο Documento πιστοποιούν εκείνο που η κοινωνία ψιθυρίζει διαρκώς εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία: μια σημαντική μερίδα αστυνομικών όχι απλώς συμπορεύεται ιδεολογικά με τους νεοναζί, αλλά πιθανώς συγκαλύπτει και τις εγκληματικές ενέργειές τους. Με άλλα λόγια, το αυγό του φιδιού συνεχίζει να εκκολάπτεται στην κοινωνία με πρακτικές που θυμίζουν έντονα τη δράση της Χρυσής Αυγής στις αρχές της περασμένης δεκαετίας και με την ανοχή τόσο της κυβέρνησης όσο και των αρμόδιων αρχών. Αλλωστε αυτές πέρυσι τέτοιες ημέρες είχαν φροντίσει να διαλύσουν τους πανηγυρισμούς του συγκεντρωμένου πλήθους έξω από το Εφετείο μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Documento, υπό το βάρος των εξελίξεων και με πρόδηλο πια τον κίνδυνο νέας δυναμικής διείσδυσης των νεοναζί στην κοινωνία, η ΕΛΑΣ έστω και με καθυστέρηση χαρτογράφησε πάνω από 15 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, η ρητορική των οποίων αλλά και ο τρόπος δράσης τους παραπέμπουν στη Χρυσή Αυγή, ενώ μόνο στη Θεσσαλονίκη –βρέθηκε στο επίκεντρο των γεγονότων– υπολογίζεται ότι τα μέλη ή οι υποστηρικτές τέτοιων ομάδων ξεπερνούν τα 5.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές φαίνεται πως έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 16 ακροδεξιές ή ακόμη και νεοναζιστικές οργανώσεις, ενώ διερευνάται και το ενδεχόμενο στελέχη αυτών να έχουν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή και ακόμη χειρότερα με τα έγκλειστα στελέχη της, τα οποία προ ενός έτους καταδικάστηκαν για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται εξάλλου πως εντάσσεται και η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα την περασμένη Τετάρτη προς τους εισαγγελείς εφετών Αθήνας και Θεσσαλονίκης να ερευνήσουν το ενδεχόμενο να τελούνται βαρύτατα κακουργήματα όπως αυτό της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και, κατόπιν αυτής, η παραγγελία τόσο της εισαγγελέα εφετών Αθήνας Μαρίας Γκανέ όσο και του εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης Αγγελου Καμηλάρη να διερευνηθούν, πέραν των ήδη ανοικτών δικαστικών ερευνών, σοβαρότερα αδικήματα, όπως αυτά της εγκληματικής οργάνωσης με ναζιστικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Σε γραμμή Χρυσής Αυγής

Ανώτατα στελέχη της ΕΛΑΣ αλλά και πρόσωπα του αντιφασιστικού χώρου που παρακολουθούν αδιαλείπτως τη δράση ακροδεξιών ομάδων τα τελευταία χρόνια παρατηρούν πως η επανεμφάνιση των νεοφασιστών στους δρόμους συνδέεται έντονα με την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Εκτιμούν, με άλλα λόγια, ότι όπως την τριετία 2010-12 η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τη συσσωρευμένη κοινωνική οργή διοργανώνοντας συσσίτια μόνο για Ελληνες, έτσι σήμερα διάσπαρτοι νεοναζιστικοί πυρήνες παρεισφρέουν στις ομάδες των αντιεμβολιαστών επιχειρώντας να αποκομίσουν από το συγκεκριμένο προνομιακό για τους ίδιους ακροατήριο πολιτικά οφέλη. Την ανοχή της αστυνομίας και την προσπάθεια ακροδεξιών ομάδων να εκμεταλλευτούν όσους αρνούνται ακόμη και να διασωληνωθούν στα νοσοκομεία επιβεβαίωσε εξάλλου με πρόσφατη ανακοίνωσή της και η ΟΕΝΓΕ. Οπως κατήγγειλαν οι γιατροί του ΕΣΥ, το τελευταίο διάστημα «γίνονται επιδρομές σε νοσοκομεία από ακροδεξιές ομάδες, πάλι με την ανοχή της αστυνομίας, που εμφανίζονται ως “αντιδιασωληνωτές – αντιεμβολιαστές” και προπηλακίζουν γιατρούς και άλλους υγειονομικούς».

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο και το γεγονός ότι η ομάδα Propatria, μέλος της οποίας συνελήφθη και καταδικάστηκε για τις επιθέσεις σε βάρος μελών της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο, όχι απλώς βρέθηκε αλλά μέσω μπλογκ της, το οποίο διατηρεί στο διαδίκτυο, διαφήμισε την παρουσία της στα σχετικά συλλαλητήρια στην πλατεία Συντάγματος.

Κυβερνητική κάλυψη

Η άνεση με την οποία δρουν οι φασιστικές οργανώσεις δεν είναι ασφαλώς αποκομμένη από την ανοχή που επιδεικνύει η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορεί στελέχη της ΝΔ να διατείνονται ότι μετά τα γεγονότα στη Σταυρούπολη ήταν άμεση η παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αυτονόητη σε κάθε ευνομούμενο κράτος, ωστόσο δύσκολα μπορεί κανείς να εντοπίσει ξεκάθαρη καταδίκη των ακροδεξιών επιθέσεων. Εκείνο αντιθέτως που επέλεξαν να πράξουν τα «γαλάζια» στελέχη είναι να τηρήσουν τακτική ίσων αποστάσεων επαναφέροντας την επικίνδυνη και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων.

Η στάση που επρόκειτο να τηρήσει η κυβέρνηση διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή όταν ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος δήλωσε από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης πως καταδικάζει τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται για να προσθέσει μάλιστα ότι «τις τελευταίες μέρες βία άσκησαν και εκείνοι που επιτέθηκαν στους φασίστες». Η πραγματικότητα βέβαια την οποία ο κ. Συρίγος προσπάθησε να διαστρέψει είναι ότι οι επιτιθέμενοι νεοφασίστες κράδαιναν στειλιάρια, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι αντιφασίστες σημαίες και φυλλάδια πολιτικής προπαγάνδας.

Το γεγονός, εκτός από τον αδιάψευστο τηλεοπτικό φακό, πιστοποιούν οι μαρτυρίες στο Documento που ακολουθούν. Σύμφωνα με αυτές, οι μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι που βγήκαν από το επαγγελματικό λύκειο κρατούσαν «ξύλα, σιδερογροθιές και πέτρες», ενώ την επόμενη ημέρα οι φασίστες εμφανίζονται να χρησιμοποίησαν το σχολείο ως ορμητήριο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter