Θανάσης Βασιλόπουλος: «Η μουσική δεν έχει πρέπει»

Θανάσης Βασιλόπουλος: «Η μουσική δεν έχει πρέπει»

Ο βιρτουόζος του κλαρίνου, τιμώντας πάντα την ελληνική παράδοση, εκπλήσσει για ακόμη μία φορά το κοινό με τη νέα του διεθνή συνεργασία.

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος είναι ένας από τους σπουδαιότερους κλαρινίστες στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, έχοντας συνεργαστεί με τους περισσότερους Ελληνες καλλιτέχνες, αλλά και με μερικούς από τους σπουδαιότερους συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, αλλά και πολλούς άλλους.

Αφορμή της κουβέντας μας ήταν η νέα του συνεργασία με καλλιτέχνη του εξωτερικού, το διεθνούς φήμης παραγωγό και dj Nacho Sotomayor. Η λέξη νέα σημαίνει ότι ήδη υπάρχουν στο βιογραφικό του συνεργασίες με ονόματα όπως η Bjork, ο Joe Bonamassa, ο Victor Espinola και φυσικά η συνεργασία του δισκογραφικά, αλλά και σε συναυλίες με το Buddha Bar και τους παραγωγούς του.

https://youtu.be/bj6yjgYiKUM

Οι μουσικοί του πειραματισμοί και το «πάντρεμα» διαφόρων ειδών μουσικής αποτυπώθηκε και στο «Dunes of Mykonos», την τελευταία του προσωπική δισκογραφική δουλειά, στην οποία ο ήχος του κλαρίνου συνάντησε την Deep Ethnic House μουσική με έναν μοναδικό τρόπο.

Ξεκινήσαμε την κουβέντα μας μιλώντας για την σχέση της μουσικής με το διαδίκτυο. «Πλέον είναι η πηγή από την οποία ακούει ο κόσμος μουσική. Δυστυχώς, δεν υπάρχει σχέση δικαιοσύνης και αναφέρομαι στα πνευματικά δικαιώματα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα διορθωθεί η κατάσταση στο μέλλον, ώστε να δικαιωθούν όλοι όσοι ασχολούνται με την δισκογραφία. Δεν αναφέρομαι μόνο στους μουσικούς και στους δημιουργούς, αλλά και σε όλους τους τεχνικούς που έχουν φροντίσει για να ολοκληρωθεί η κάθε παραγωγή».

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος έχει καταφέρει να κάνει το κλαρίνο ένα mainstream όργανο, με την σωστή έννοια της λέξης. «Κάνω αυτό που αγαπάω. Για μένα το κλαρίνο είναι η γλώσσα μου, γιατί έτσι έμαθα να εκφράζομαι, όπως έτσι έμαθε να εκφράζεται και η οικογένειά μου. Κάποτε το πάντρεμα ενός παραδοσιακού οργάνου με άλλα είδη μουσικής ήταν ταμπού. Μιλώντας για τις συνεργασίες μου, φιλτράρω πάντα το τι θα κάνω, γιατί το βασικό μου μέλημα είναι να τιμήσω την παράδοση, ακόμα και σε μοντέρνα ακούσματα. Προσπαθώ να κρατώ το μέτρο, να μην μιμούμαι κανέναν και είμαι πολύ σκληρός με τον εαυτό μου, γιατί σε κάθε νότα που παίζω είναι οι ρίζες και η οικογένειά μου. Ακόμα και λάθη να γίνουν, είναι για να μάθω και να προχωρήσω πιο πέρα».

Για τις ιδιαίτερες συνεργασίες του, ο Θανάσης Βασιλόπουλος πάλι βάζει την παράδοση σε πρώτο ρόλο. «Με αυτό τον τρόπο ο κόσμος ακούει τα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής μέσα από ακούσματα τελείως διαφορετικά. Για την τελευταία μου δουλειά με το Nacho Sotomayor μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αυτό που αγαπώ, να αφήσω την παράδοση να βγει ελεύθερα από μέσα μου, προσαρμοσμένη στη ξεχωριστή δημιουργία του φιλέλληνα καλλιτέχνη. Η παραδοσιακή μουσική του κόσμου, ανήκει στον κόσμο και θα κρίνει αν το αποτέλεσμα είναι επιτυχημένο ή όχι. Είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι η μουσική δεν έχει «πρέπει». Δεν υπάρχει επίσης λόγος να βάζουμε ταμπέλες, καθώς την μουσική μπορεί να μην την βλέπουμε, αλλά υπάρχει παντού, υπάρχει μέσα μας και είναι θέμα ψυχής και μόνο».

Κλείνοντας την κουβέντα μας, ο Θανάσης Βασιλόπουλος είπε την πάντα επίκαιρη γνώμη του: «Χωρίς μουσική, ο κόσμος αγριεύει. Η μουσική γαληνεύει τον καθένα μας και βγάζει από μέσα μας τον πολιτισμό, που πολλές φορές ξεχνάμε ότι υπάρχει».

FACEBOOK

https://www.facebook.com/ThanassisVassilopoulos

INSTAGRAM

https://www.instagram.com/thanassisvassilopoulos/

SPOTIFY

https://open.spotify.com/artist/7Duuc0rFBVQCaSuKf088x5

YOUTUBE

https://www.youtube.com/channel/UCDKxmiCYnj8jW44_zdK_3rA

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter