Θανάτους αμάχων στο Ιράκ από αεροπορικές επιδρομές Βρετανών αποκαλύπτει ο Guardian

Θανάτους αμάχων στο Ιράκ από αεροπορικές επιδρομές Βρετανών αποκαλύπτει ο Guardian

Ακόμη μια «μελανή» σελίδα αναφορικά με την δράση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ φέρνει στην επιφάνεια ο βρετανικός Guardian, ο οποίος σε δημοσίευμά του αποκαλύπτει πως οι υποτιθέμενες στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους που διεξήχθησαν στο Ιράκ την περίοδο 2016-2017 ήταν υπεύθυνες για πολλούς θανάτους αμάχων.

Ειδικότερα, η έρευνα του Guardian σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση Airwars εντόπισε έξι βρετανικά χτυπήματα στη Μοσούλη, τα οποία είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων την περίοδο 2016-17. Θύματα δύο εξ αυτών των επιδρομών περιέγραψαν τους θανάτους και τους τραυματισμούς παιδιών, γονέων, αδελφών και αδελφών σε επιθέσεις με πυραύλους.

Στην ίδια έρευνα μια επιζήσασα που έχασε τη μεγαλύτερη κόρη της όταν ένας πύραυλος εξερράγη κοντά τους σε δρόμο της Μοσούλης, λέει ότι έπρεπε να της ακρωτηριάσουν και τα δύο πόδια. Η άλλη κόρη της έχει ακόμα θραύσματα στο κρανίο της και ο γιος της, μικρό παιδί εκείνη την εποχή, έχασε μέρη του ποδιού και του χεριού του. Μια άλλη γυναίκα έχασε σχεδόν όλη την άμεση οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένων της μητέρας, του πατέρα, των δύο αδερφών και των δύο ανιψιών της, όταν πύραυλος κατέστρεψε το σπίτι τους.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν τα συγκεκριμένα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις του, επαναλαμβάνοντας ότι τα βρετανικά στρατεύματα δεν σκότωσαν ούτε έβλαψαν με άλλο τρόπο αμάχους στο Ιράκ. «Δεν υπάρχουν στοιχεία ή ενδείξεις ότι οι απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ», είπε εκπρόσωπος. «Το Ηνωμένο Βασίλειο ελαχιστοποιεί πάντα τον κίνδυνο απωλειών αμάχων μέσω των αυστηρών διαδικασιών που ακολουθούνται και εξετάζει προσεκτικά μια σειρά αποδεικτικών στοιχείων για να το κάνει αυτό, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής ανάλυσης των δεδομένων της αποστολής για κάθε χτύπημα», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε το τέλος της «αποστολής μάχης» στο Ιράκ

Ιράκ: Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής στο Κιρκούκ με 13 νεκρούς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter