Θαύμα! Μίλησε για τη Γάζα ο Μητσοτάκης και τερμάτισε την αμετροέπεια…

Θαύμα! Μίλησε για τη Γάζα ο Μητσοτάκης και τερμάτισε την αμετροέπεια…
Φωτογραφία από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ και αγκαλιά με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. 30 Μαρτίου 2025, ενώ η Γάζα ήταν αποκλεισμένη από ανθρωπιστική βοήθεια και ο Νετανιάχου καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Μια κολοτούμπα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Αφού δέχτηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για την αφωνία του σχετικά με τη σφαγή και τη λιμοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα, προσπάθησε το πρωί της Πέμπτης να τα μπαλώσει.

Ο πρωθυπουργός την Τρίτη (20/5) μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις 1227 λέξεις τής παρέμβασής του δεν υπήρξε ούτε μία (1) για τη Γάζα.

Την ίδια μέρα, η πλειοψηφία των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (17 από τις 27 χώρες) αποφάσισε αναθεώρηση της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε.-Ισραήλ. Σύμφωνα με δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου, Κάγια Κάλας, η απόφαση είχε στόχο να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στο Τελ Αβίβ. Η Ελλάδα ήταν κατά.

Επίσης, με κοινή ανακοίνωσή τους, 24 σημαντικές χώρες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στο Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια. Ούτε εκεί υπέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απών από παντού ο κολλητός του Μπένιαμιν Νετανιάχου, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Αυτά ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι εξαιτίας του αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας, που είχε επιβάλει για 11 εβδομάδες το Ισραήλ, 14.000 βρέφη κινδύνευαν άμεσα να πεθάνουν.

Όπως ήταν λογικό η αντιπολίτευση άσκησε κριτική σε αυτή τη στάση του πρωθυπουργού, που στιγματίζει την Ελλάδα.

Σήμερα Πέμπτη, πρωί πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, προσπαθώντας να εξηγήσει ότι «έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης να υπάρχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός και να αποκατασταθεί πλήρως η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», χωρίς βέβαια να εξηγήσει την προηγούμενη στάση του.

Είπε μάλιστα ότι «πρέπει το Ισραήλ άμεσα να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις και να διευκολύνει τον Οργανισμό, αλλά και τις άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή το δοκιμαζόμενο πληθυσμό στη Γάζα».

Όλα αυτά, ζητώντας σχεδόν… συγγνώμη στον Νετανιάχου, αφού τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση να λέμε σκληρές αλήθειες στους συμμάχους μας»!

Πάντως εκεί που “ζωγράφισε” ο Κ. Μητσοτάκης ήταν στη φράση του: «Η Ελλάδα δεν παραμένει καθόλου σιωπηλή στο ζήτημα αυτό, αλλά αν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του γεφυροποιού σκοπεύουμε να το κάνουμε»,

Πρώτον, η Ελλάδα έμεινε απελπιστικά σιωπηλή, ενώ ιστορικά είχε ρόλο στην περιοχή.

Δεύτερον, για να πάρεις τον ρόλο του «γεφυροποιού» πρέπει να ξέρεις τι… γεφυρώνεις. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ιδέα. Το Κατάρ για παράδειγμα βάζει στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Ισραήλ και τη Χαμάς, μαζί με άλλους συνομιλητές, Αίγυπτο, ΗΠΑ κλπ.

Σκοπεύει η κυβέρνηση να καλέσει τη Χαμάς για συνομιλίες; Ας κόψει την αμετροέπεια…

Εκτός αν βλέπει έναν μακάβριο ρόλο «γεφυροποιού» ανάμεσα στον πάνοπλο Ισραηλινό στρατό και στα πεινασμένα και βομβαρδιζόμενα θύματα του.

Γ.Μπ.

Documento Newsletter