The Christmas readings: το Docville επιλέγει βιβλία λογοτεχνίας

The Christmas readings: το Docville επιλέγει βιβλία λογοτεχνίας
(Sabina Sturzu on Unsplash)

Οι καινούργιοι τίτλοι μυθιστορημάτων για την περίοδο των γιορτών.

Ο εφιάλτης

Χανς Φάλαντα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Gutenberg

ΣΕΛ.: 300

ΤΙΜΗ: €15,00

Τον Απρίλιο του 1945, όταν μόλις έχει τελειώσει ο πόλεμος και το Γ΄ Ράιχ έχει καταρρεύσει, σε μια μικρή πόλη στα ανατολικά της Γερμανίας o συγγραφέας δρ Ντολ υποδέχεται τον Κόκκινο Στρατό ως απελευθερωτή και λίγο αργότερα διορίζεται δήμαρχος. Γύρω του όμως δρουν πρώην ναζί, απατεώνες, κερδοσκόποι και άνθρωποι που τον αντιπαθούν εξαιτίας της στάσης του κατά τη διάρκεια του πολέμου και αναγκάζεται τελικά να παραιτηθεί. Μαζί με τη γυναίκα του φεύγουν για το Βερολίνο, όπου προσπαθούν να χαράξουν νέα πορεία. Το πιο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Φάλαντα. Μετάφραση: Αγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου.

Τρεις

Ντρορ Μισάνι

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Κείμενα

ΣΕΛ.: 384

ΤΙΜΗ: €19,08

Σύμφωνα με τη «Le Monde», ο Ισραηλινός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων είναι ο διάδοχος του Ζορζ Σιμενόν. Στο μυθιστόρημά του με φόντο το σκηνικό της λιθόχτιστης γειτονιάς Holon στο Τελ Αβίβ αφηγείται τη ζωή της Ορνα, της Εμίλια και της Ελλα. Πρόκειται για τρεις γυναίκες πολύ διαφορετικές και άγνωστες μεταξύ τους οι οποίες έχουν κοινό στοιχείο την απελπισία που τους προκαλούν οι συναισθηματικές και οι υλικές δυσκολίες τους. Το βιβλίο εκδόθηκε στα εβραϊκά το 2018, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έλαβε το βραβείο Deutsche Krimipreis. Μετάφραση: Χρυσούλα Παπαδοπούλου.

Ο Αμερικανός

Νίκος Αραπάκης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Τόπος

ΣΕΛ.: 304

ΤΙΜΗ: €15,00

Το 1890 στην Κρήτη ο νεαρός Ισμαήλ, γιος του Τούρκου μεγαλοκτηματία, μεγαλώνει υπό τη σκέπη του φιλελεύθερου για τα δεδομένα της εποχής πατέρα του. Λίγο μετά την ενηλικίωσή του αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του, ταξιδεύοντας με πλαστά έγγραφα πρώτα στην Ελλάδα και τελικά στις ΗΠΑ, όπου καταλήγει στο Ντένβερ του Κολοράντο. Εκεί συναντά τον συνδικαλιστή Λούις Τίκας και γίνεται άτυπο μέλος του συνδικάτου των ανθρακωρύχων την εποχή που ετοιμάζεται η μεγάλη απεργία στα ορυχεία της περιοχής, η οποία καταλήγει στη σφαγή του Λάντλοου.

Μαθητικές εργασίες

Ντίνος Χριστιανόπουλος

ΕΚΔΟΣΕΙΣ University Studio Press

ΣΕΛ.: 244

ΤΙΜΗ: €17,00

Το 2016 ο ποιητής δώρισε το αρχείο του στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε αυτό περιλαμβάνονταν έντεκα αριθμημένα μικρά τετράδια τα οποία περιλαμβάνουν επιλεγμένες εργασίες (εκθέσεις, κριτικές και αρκετά σκίτσα) από τα μαθητικά χρόνια του. Η έκδοση είναι σε μορφή πανομοιότυπου ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητα και σκοπό έχει να φωτίσει τα εξελικτικά στάδια διαμόρφωσης του συγγραφέα. Ο Χριστιανόπουλος όταν συνέγραφε τα κείμενα που συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση είχε αρχίσει να διαμορφώνει την ποιητική του ιδιότητα.

Προλετκούλτ

Wu Ming

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Εκδόσεις των Συναδέλφων

ΣΕΛ.: 362

ΤΙΜΗ: €20,00

Το 1927 στη Μόσχα, ενώ οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της δέκατης επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι σε εξέλιξη και η αναμέτρηση μεταξύ του Στάλιν και των αντιπάλων του πλησιάζει, ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Αλεξάντρ Μπογκντάνοφ δέχεται επίσκεψη από έναν χαρακτήρα που φαίνεται να έχει βγει κατευθείαν από τις σελίδες του έργου του. Με αυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα ξαναθυμόμαστε τον συγγραφέα που ζει στα όρια της αβύσσου, ανάμεσα σε εξεγέρσεις, εξορίες και πολέμους. Οι Wu Ming είναι μια συγγραφική κολεκτίβα από την Ιταλία. Ξεκίνησαν ως Luther Blisset και το 2000 μετονομάστηκαν σε αυτό που στα κινεζικά σημαίνει «ανώνυμος» ή «κανένας». Μετάφραση: Αννα Γρίβα.

Ποτέ

Κεν Φόλετ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Bell

ΣΕΛ.: 808

ΤΙΜΗ: €25,50

Ενα μυθιστόρημα με καταιγιστική δράση στο οποίο παρελαύνουν απατεώνες, ψευδοπροφήτες, μαχητές, επαναστάτες και πολιτικοί είναι το νέο βιβλίο του Κεν Φόλετ. Θέμα του έχει το επερχόμενο ξέσπασμα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου τον οποίο αγωνίζονται να εμποδίσουν μια νεαρή αξιωματικός της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών, ένας μυστικός πράκτορας που δρα ανάμεσα σε τζιχαντιστές, ένα σπάνιας ευφυΐας υψηλόβαθμο στέλεχος της κινεζικής κυβέρνησης και η πρόεδρος των ΗΠΑ, η οποία έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει τις συνεχείς επιθέσεις του λαϊκιστή αντιπάλου της στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου.

Ορατή σαν αόρατη

Ζυράννα Ζατέλη

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτη

ΣΕΛ.: 368

ΤΙΜΗ: €16,00

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο, αυτοτελές μυθιστόρημα της Ζυράννας Ζατέλη που ολοκληρώνει την τριλογία «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους». Ερχονταν κι έφευγαν οι εποχές, οι μέρες καταπίνανε τις μέρες κι η Λεύκα παράδερνε μες στη σιωπή και στους δισταγμούς της. Ολο ένιωθε να τη φυσάει το αεράκι της ευφορίας, να παρακινείται συθέμελα να γράψει επιτέλους την «ιστορία φάντασμα», όλο μαζεύονταν τα σύννεφα πάνω από το κεφάλι της κι έλεγες τώρα θ’ ανοίξουν οι κρουνοί και να πώς ξεκινούν οι καταιγίδες. Πέφτανε τότε μερικές ωραίες στάλες, το ρίγος τη συνέπαιρνε κι ύστερα πάλι όλα χάνονταν, κρύβονταν κατά πού δεν ξέρουμε. Και πόσο ακόμη να περιμένει να αποδημήσει ένας άνθρωπος για να λάβει την ευλογία…

Ο δρόμος του κεραυνού

Βασίλης Κατσικονούρης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αίολος

ΣΕΛ.: 176

Τι είναι «Ο δρόμος του κεραυνού»; Μήπως ένα ζεν αστείο για τον χρόνο; Ο κεντρικός ήρωας γυρεύει το ντίνλο, εκείνο το θαυματουργό σωματίδιο που ορίζει τη σωστή στιγμή για να κάνει κάποιος αυτό που θέλει. Και όταν το βρίσκει συνειδητοποιεί ότι τελικά δεν ήξερε τι ήθελε. Τέλος πάντων, θα είναι πάντα περίπλοκη η σχέση τού τι θέλει ένας άνθρωπος με το πότε το θέλει. Από κάτι τέτοια γεννήθηκε και η λογοτεχνία· για να τακτοποιεί αυτά τα πράγματα. Με σχετική επιτυχία… Ετσι γεννήθηκε και το μυθιστόρημα. Κάποιοι σπινθήρες, κάποια τρελαμένα αμπέρ από τη ρήξη του συνεχούς ρεύματος πέρα εκεί, στο βάθος αυτού του δρόμου, ενίοτε μπορεί και να μας πετυχαίνουν.

Νυχτερινό πλοίο για Ταγγέρη

Κέβιν Μπάρι

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Gutenberg

ΣΕΛ.: 303

ΤΙΜΗ: €15,00

Το μυθιστόρημα του βραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα που ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker και χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2019 («New York Times», Lit Hub, The Millions, «The Paris Review» κ.ά.) είναι η ιστορία δύο παλιών φίλων, ανθρώπων του υποκόσμου, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία ένα πλοίο από την Ταγγέρη ως την τελευταία ευκαιρία τους για να διεκδικήσουν τη ζωή που δεν έζησαν. Κατά την πολύωρη αναμονή τους ανατρέχουν στο κοινό τους παρελθόν. Μετάφραση: Ορφέας Απέργης.

 

Χρώματα του αποχαιρετισμού

Μπέρνχαρντ Σλινκ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Κριτική

ΣΕΛ.: 248

ΤΙΜΗ: €14,00

Τι συμβαίνει όταν χρειάζεται να διαχειριστούμε απειλητικές αναμνήσεις και πού καταλήγουν εκείνες που φαινομενικά έχουμε τακτοποιήσει; Μπορεί μια ζωή με λανθασμένες επιλογές να είναι «σωστότερη» από μια ζωή γραμμική και ακύμαντη; Μετά τη συγκινητική του «Ολγα», στην ωριμότητά του ο Μπέρνχαρντ Σλινκ, ο συγγραφέας του best seller «Διαβάζοντας στη Χάννα», επιστρέφει με μια συλλογή διηγημάτων που μιλούν για την απώλεια και τους επώδυνους αποχαιρετισμούς που βιώνουμε κατά τη διάρκεια του βίου μας. Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός.

 

 

Daisy Jones & the Six

Τέιλορ Τζένκινς Ριντ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αίολος

ΣΕΛ.: 408

ΤΙΜΗ: €17,90

Οι Daisy Jones & the Six άφησαν εποχή στα 70s. Ολοι άκουγαν τους δίσκους τους και οι συναυλίες τους γέμιζαν τα στάδια σε ολόκληρη την Αμερική. Ωσπου ξαφνικά, στις 12 Ιουλίου του 1979, στο απόγειο της δόξας τους, το συγκρότημα ανακοίνωσε τη διάλυσή του. Κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει μάθει γιατί. Το νέο, καθηλωτικό μυθιστόρημα της Τέιλορ Τζένκινς Ριντ, συγγραφέα του «Οι εφτά σύζυγοι της Εβελιν Χιούγκο», σημείωσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία που συντέλεσε στην αναμενόμενη μεταφορά του σε μίνι σειρά σε συμπαραγωγή της Ρις Γουίδερσπουν. Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη.

Η πύλη του ήλιου

Ελίας Χούρι

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτη

ΣΕΛ.: 368

ΤΙΜΗ: €16,00

Το 1948, μετά τον διαμελισμό του Λιβάνου, ο Γιούνις και ο Χαλίλ παραμένουν σε ένα εγκαταλειμμένο αυτοσχέδιο νοσοκομείο στον προσφυγικό καταυλισμό της Σατίλα, στα περίχωρα της Βηρυτού. Μαζί τους μπαίνουμε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν ο βίαιος εκτοπισμός, η απώλεια, ο φόβος και η σαθρή ελπίδα. Ο Γιούνις έχει πέσει σε κώμα και καθώς ο Χαλίλ πασχίζει να τον επαναφέρει, αρνούμενος να δεχτεί ότι ο ήρωάς του έχει απολέσει τη συνείδησή του, αρχίζει να ξεδιπλώνει, σαν άλλη Σεχραζάντ, μια αφήγηση η οποία διακλαδίζεται σε πολλές άλλες. Το πρώτο μεγάλο έργο για την παλαιστινιακή εμπειρία, με καθηλωτικές ιστορίες που στοιχειώνουν τον αναγνώστη. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 1998 στη Βηρυτό και προκάλεσε αίσθηση στον αραβικό κόσμο, στο Ισραήλ, σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Μετάφραση: Ελένη Καπετανάκη.

Η σφραγίδα του Καραβάτζο

Λουίτζι ντε Πασκάλις

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτη

ΣΕΛ.: 368

ΤΙΜΗ: €16,00

Ο Καραβάτζο εκτός από τα μοναδικά του έργα μάς άφησε και το αίνιγμα του πρόωρου θανάτου του. Η σύντομη ζωή του ήταν περιπετειώδης και προκλητική και ο θάνατός του παραμένει μυστηριώδης. Ο Λουίτζι ντε Πασκάλις μας δίνει τη δική του εκδοχή στο βιβλίο, στο οποίο ο νεαρός Καραβάτζο φτάνει στη Ρώμη και προσλαμβάνεται στο ατελιέ του πασίγνωστου ζωγράφου Καβαλιέρ ντ’ Αρπίνο. Εκεί βάζει στο μάτι ένα μικρό πίνακα που μόλις έχει φτάσει στο εργαστήρι, έργο του ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος. Για να αποδείξει στον δάσκαλό του ότι ξέρει να ζωγραφίζει ανθρώπινες φιγούρες, αλλά και επειδή ο συγκεκριμένος πίνακας τον ελκύει κατά έναν ανεξήγητο τρόπο, τον αντιγράφει κρυφά και τον κρατά για τον εαυτό του. Ο πίνακας όμως κρύβει ένα μυστικό. Μετάφραση: Λούλα Καραγιαννάκη.

 

Το πέτρινο κτίριο

Ασλί Ερντογάν

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ποταμός

ΣΕΛ.: 136

ΤΙΜΗ: €14,00

Η Τουρκάλα συγγραφέας, η οποία φυλακίστηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, υπογράφει το καλύτερο και πιο προσωπικό βιβλίο της. Στο σπάνιο ποιητικό αυτό κείμενο, κινούμενη στο όριο μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, στο μεταίχμιο της σκιάς και του φωτός, μια γυναίκα παλεύει με τις αναμνήσεις της από την εποχή που ήταν κρατούμενη στο Πέτρινο Σπίτι. Σε αυτήν τη φυλακή, όπου συνυπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι, διανοούμενοι που αψήφησαν τη λογοκρισία και μικρά παιδιά, κλεφτρόνια του δρόμου, οι οποίοι μοιράζονται την ίδια ψυχική και σωματική οδύνη, μια γυναίκα αναζητεί τη φωνή της με τον τρόπο που ο λογοτέχνης αναζητεί τα λόγια του. Μετάφραση: Θάνος Ζαράγκαλης.

Οι δώδεκα κατευθύνσεις του ανέμου

Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αίολος

ΣΕΛ.: 368

ΤΙΜΗ: €16,90

Η πρώτη συλλογή διηγημάτων της μεγάλης Αμερικανίδας συγγραφέα Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, η οποία πρωτοκυκλοφόρησε το 1975, καλύπτει τα πρώτα δέκα χρόνια της συγγραφικής της δραστηριότητας, σκιαγραφώντας την εξέλιξή της αλλά και προαναγγέλλοντας το ύφος της, τη θεματολογία και τους προβληματισμούς της. Εδώ ο αναγνώστης θα μάθει για τις απαρχές της Γαιοθάλασσας, του αγαπημένου φανταστικού κόσμου της Λε Γκεν, την πρώτη ιστορία του Χαϊνικού Κύκλου και προπομπού του «Κόσμου του Ρόκανον», καθώς και την πρώτη εμφάνιση του πλανήτη Γκέθεν ή Χειμώνα, όπου εκτυλίσσεται «Το αριστερό χέρι του σκοταδιού». Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής.

Το κορίτσι της στάχτης

Μένιος Σακελλαρόπουλος

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ψυχογιός

Σελίδες: 416

Τιμή: €15,93

Καλάβρυτα, 13 Δεκεμβρίου 1943. Τα γερμανικά πολυβόλα θερίζουν ζωές, βάφοντας με αίμα τον τόπο. Δεν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα. Οι μανάδες σκάβουν με νύχια το χώμα, κρύφτηκαν ο ήλιος και τα πουλιά. Παντού στάχτη και θάνατος. Η Παρασκευούλα, πεντέμισι χρόνων, κρύβεται με τα αδέλφια της στο βουνό και δυο μερόνυχτα περπατούν θρηνώντας τον πατέρα. Μια αληθινή, σπαρακτική ιστορία με φόντο τα ισοπεδωμένα Καλάβρυτα, ένα ολόφωτο μήνυμα στην ανθρωπότητα από μια συγκλονιστική γυναίκα, τη Βίβιαν Στεφάνου, για τη δύναμη της ψυχής του ανθρώπου.

Οι επικίνδυνες σχέσεις

Σοντερλό ντε Λακλό

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελίδες: 608

Τιμή: €17,91

Το κλασικό αριστούργημα του Σοντερλό ντε Λακλό κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1782 σε μια Γαλλία που υπογείως προετοιμαζόταν για μια κολοσσιαίων διαστάσεων πολιτική, κοινωνική και εντέλει φιλοσοφική ανατροπή. Οι αριστοκράτες ήρωες πλήττουν θανάσιμα μέσα στην τρυφηλή τους ζωή, επιδιδόμενοι σε ένα ανελέητο κυνηγητό της καρδιάς και της σάρκας. Ο σημερινός αναγνώστης θα αναζητήσει στο έργο κάτι από τον εαυτό του, από τις ανομολόγητες επιθυμίες και τους απόκρυφους φόβους του, «ταξιδεύοντας» την ίδια στιγμή στην ανησυχαστικά τελματωμένη ατμόσφαιρα της προεπαναστατικής Γαλλίας. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κατσουλάρης.

Η καρδιά κυνηγάει μονάχη

Κάρσον ΜακΚάλερς

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελίδες: 528

Τιμή: €15,93

Αυτή είναι η ιστορία του Σίνγκερ του μουγγού, ο οποίος ζει τη μοναχική ζωή του σε μια μικρή πόλη του αμερικανικού Νότου. Και η ιστορία των ανθρώπων που βρίσκουν παρηγοριά στην καλοσύνη του κι έρχονται να του εκμυστηρευτούν τα προβλήματα και τα όνειρά τους. Οπως η Μικ το αγοροκόριτσο που θέλει να γίνει πιανίστρια· ο μαύρος γιατρός Κόπλαντ που παλεύει για την αξιοπρέπεια της φυλής του· ο Μπιφ Μπράνον, ο φιλοσοφημένος εστιάτορας. Το πρώτο μυθιστόρημα της Κάρσον ΜακΚάλερς, το οποίο εκδόθηκε το 1940 όταν ήταν μόλις 23 ετών και την καθιέρωσε αυτομάτως, αφορά την ανισότητα, το τραύμα και τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και το 1968 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος.

Κατίνα Μπέλο

Θανάσης Σκρουμπέλος

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Τόπος

ΣΕΛ.: 304

ΤΙΜΗ: €12,90

Από τον Κολωνό στην επαναστατημένη Βαρκελώνη του 1936 και ξανά το 1957 στον Κολωνό, στις «αρχαίες γειτονιές του κόσμου». Η Κατίνα Μπέλο τα έζησε όλα: την έκρηξη και την ήττα της ελευθερίας στην Ισπανία αλλά και τη φρίκη του φασισμού. Εζησε το μεγάλο πλιάτσικο ζωών και περιουσιών. Στο σήμερα του βιβλίου στέκεται όρθια απέναντι στο εκδικητικό κράτος της Δεξιάς. Με όνομα δανεικό, μια που το πραγματικό της –Σιμόνη Μέλχιο– ανήκει στη λίστα των καταζητούμενων «εγκληματιών» της Κατοχής κι ας ήταν εκείνα τα χρόνια έγκλειστη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί.

Το βιβλίο των δύο δρόμων

Τζόντι Πίκουλτ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ελληνικά Γράμματα

ΣΕΛ.: 608

ΤΙΜΗ: €18,90

Η Ντον επιβαίνει σε ένα αεροπλάνο το οποίο επιχειρεί αναγκαστική προσγείωση. Καθώς το σκάφος οδεύει προς τη συντριβή αντιλαμβάνεται ότι οι τελευταίες σκέψεις της δεν περιλαμβάνουν τον σύζυγό της αλλά έναν άλλο άντρα τον οποίο είδε για τελευταία φορά πριν από δεκαπέντε χρόνια. Ως εκ θαύματος ζει από το δυστύχημα και αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της εκ βάθρων. Ετσι ξεκινάει για την Αίγυπτο, όπου ζει ο άντρας με τον οποίο είναι ερωτευμένη και ο οποίος πλέον εργάζεται ως αρχαιολόγος. Μετάφραση: Πηνελόπη Τριαδά.

Η εποχή των τυφώνων

Φερνάντα Μελτσόρ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Δώμα

ΣΕΛ.: 244

ΤΙΜΗ: €18,00

Ενα από τα βιβλία που ξεχώρισαν την περασμένη χρονιά και βρέθηκαν στην τελική λίστα για το Διεθνές Βραβείο Booker. Η Μάγισσα είναι νεκρή. Το πτώμα της το βρήκαν κάτι παιδιά σ’ ένα αρδευτικό κανάλι στον κάμπο με τα ζαχαροκάλαμα. Η βία δεν είναι είδηση στη Λα Ματόσα, όμως το χωριό έχει αναστατωθεί. Η ιστορία του φόνου ξετυλίγεται μέσα απ’ τις χειμαρρώδεις αφηγήσεις προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, με το καθένα τους να αποκαλύπτει νέες, όλο και πιο φρικιαστικές λεπτομέρειες. Μετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου.

Το μέλλον του ήταν στο παρελθόν του

Μπένης Νατάν

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Σελίδες: 280

Τιμή: €12,72

Η απελευθέρωση από το ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης, η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη, η ανασύσταση μιας έλλογης ζωής, το παρελθόν που εισδύει θραυσματικά στο παρόν και χαράζει την επικράτεια του μέλλοντος. Αυτή είναι η μυθιστορηματική καταγραφή της ζωής του Μωύς από τον γιο του, τον καθηγητή Αεροδιαστημικής στο Πανεπιστήμιο Technion στο Ισραήλ Μπένης Νατάν, ο οποίος σημειώνει στον επίλογο: «Με ρώτησε η κόρη μου αν όταν τελειώσω τούτο το γραπτό θα τελειώσει για μένα το Αουσβιτς. Η σχέση μας με τους γονείς μας ολοκληρώνεται με τον δικό μας θάνατο, όχι με τον δικό τους. Για μένα, το Αουσβιτς θα τελειώσει μαζί με τη ζωή μου».

Γέλιο στο σκοτάδι

Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ

Εκδόσεις Άγρα

Σελίδες: 256

Τιμή: €15,90

Ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ βυθίζει τον αναγνώστη σε αυτό τον ωμό απολογισμό του ερωτικού εξευτελισμού και της ταπείνωσης. Σε μια σειρά από ζωντανές, συχνά σύντομες σκηνές οδηγεί την υπόθεση στην αναπόφευκτη τραγική ολοκλήρωση. Είναι μια θλιβερή, σαδιστική ιστορία στην οποία το συγκινητικό και ανικανοποίητο πρόσωπό του γίνεται έρμαιο της ερωμένης του. Η νεαρή Μάργκοτ του «Γέλιου στο σκοτάδι» προεικονίζει τη διάσημη Λολίτα. Γυναίκα-παιδί, καταστροφική και συνάμα ασήμαντη, εισέρχεται στη ζωή του αξιοπρεπούς αστού εραστή της. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό γλίστρημα προς την κόλαση ενός άντρα που κυριαρχείται απ’ τον καταστροφικό έρωτα. Το έργο εκδίδεται σε μετάφραση του Ανδρέα Αποστολίδη και συνοδεύεται από ένα επίμετρο του μεταφραστή και εργοβιογραφία του συγγραφέα.

Η λύτρωση

Τζον Γκρίσαμ

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελίδες: 768

Τιμή: €17,90

Η συνέχεια της μεγάλης εκδοτικής και κινηματογραφικής επιτυχίας «Η ετυμηγορία». Ο Τζέικ Μπρίγκανς επιστρέφει. Ο αγαπημένος ήρωας της «Ετυμηγορίας» πρωταγωνιστεί σε ένα δικαστικό δράμα το οποίο οι «New York Times» χαρακτήρισαν «απολύτως καθηλωτικό». Κλάντον, πολιτεία του Μισισίπι, 1990. Ο Τζέικ Μπρίγκανς βρίσκεται μπλεγμένος σε μια βαθιά διχαστική δίκη όταν η πολιτεία τον διορίζει συνήγορο του Ντρου Γκαμπλ, ενός πληγωμένου δεκαεξάχρονου που κατηγορείται για τη δολοφονία ενός αστυνομικού ιδιαίτερα αγαπητού στην τοπική κοινωνία. Οι περισσότεροι επιθυμούν μια γρήγορη δίκη και την καταδίκη του κατηγορουμένου σε θάνατο, αλλά ο Μπρίγκανς αναζητά την αλήθεια και ανακαλύπτει ότι η ιστορία δεν είναι καθόλου όπως φαίνεται. Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής.

Σχετικά με την υπόθεση του αυτόχειρα Αρκάδιου Ιβάνοβιτς Σβιντριγκάιλοφ

Τάσος Θεοφίλου

Εκδόσεις red n’ noir

Σελίδες: 64

Τιμή: €5,30

Το πτώμα ενός μεσήλικα άντρα εντοπίζεται δίπλα στην τεράστια πύλη του ψηλού κτιρίου της οδού Βοζνισένσκαγια στην Αγία Πετρούπολη. Πρόκειται για τον Αρκάδιο Ιβάνοβιτς Σβιντριγκάιλοφ. Αρχικά μοιάζει σαν να πρόκειται για ακόμη μια αυτοκτονία. Ενα δεύτερο τραύμα στην περιοχή του κροτάφου του, το μαντίλι του στο οποίο υπάρχουν ίχνη αίματος καθώς και δύο σφαίρες που λείπουν από το περίστροφό του δείχνουν ότι ο νεκρός έχει πυροβοληθεί λίγες ώρες πριν. Θα καταφέρει ο ανακριτής Πορφύρης Πετρόβιτς και ο τυχοδιώκτης βοηθός του Αλέξανδρος Γρηγορίεβιτς Ζαμιότοφ να λύσουν τη μυστηριώδη υπόθεση, στο περιθώριο των ερευνών τους για τον άγριο φόνο της ηλικιωμένης τοκογλύφου και της ετεροθαλούς αδερφής της στην πλατεία Σαναγοράς; Πρόκειται μάλλον για μια αστυνομική νουβέλα, μεταξύ σάιντ στόρι και φαν φίξιον του «Εγκλημα και τιμωρία».

Τελειώνει με εμάς

Κόλιν Χούβερ

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελίδες:408

Τιμή: €14,94

Ενα δύσκολο και επίκαιρο θέμα δοσμένο με τρυφερότητα και συναισθηματική ευφυΐα. Το βιβλίο είναι γεμάτο δραματικές ανατροπές και οδυνηρές αλήθειες και αποτυπώνει την ισοπέδωση που φέρνει η κακοποίηση καθώς και την ασύλληπτη δύναμη όσων επιβιώνουν. Η ιστορία της Λίλι, ο έρωτας και ο αγώνας της για επιβίωση ξεδιπλώνονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Μια συναισθηματική ιστορία φτιαγμένη με μαεστρία για τα προσωπικά αδιέξοδα και τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής. Μετάφραση: Νέλλα Γιατράκου.

Ο δεύτερος κύκλος του 8

Βα.Αλ

Εκδόσεις
red n’ noir

Σελίδες: 144

Τιμή: €9,54

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε με το «Ενα δέκατο του 8». Ο Μάνος Κεντάκης είναι ένας ιδιωτικός ερευνητής, προϊόν της εποχής του και των εποχών πριν από αυτόν, που αναλαμβάνει μια καθημερινή και τετριμμένη, όπως και ο ίδιος, υπόθεση, η οποία σύντομα, και με εξίσου τετριμμένο τρόπο, θα πάρει μια απροσδόκητη τροχιά, στην οποία θα μεσουρανήσουν επιχειρηματίες, ιερείς, στοιχεία του υποκόσμου, καθημερινοί μαγαζάτορες και μια γυναίκα.

 

Αόρατος

Πολ Οστερ

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελίδες: 320

Τιμή: €11,00

Με την ακαταμάχητη μαεστρία του στην ψυχογράφηση χαρακτήρων, ο Πολ Οστερ παραδίδει στους αναγνώστες ένα έργο εντυπωσιακής δύναμης που ξεκινά από τη Νέα Υόρκη την άνοιξη του 1967 κι έχει για πρωταγωνιστή τον εικοσάχρονο Ανταμ Γουόκερ, φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και επίδοξο ποιητή, ο οποίος συναντάει τον αινιγματικό Γάλλο Ρούντολφ Μπορν και τη λιγομίλητη, γοητευτική σύντροφό του Μαργκό. Σύντομα ο ήρωας βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα νοσηρό τρίγωνο που οδηγεί σε μια ξαφνική, ανατριχιαστική πράξη βίας, η οποία θα αλλάξει την πορεία της ζωής του. Τρεις διαφορετικοί αφηγητές διηγούνται μια στιλάτη ιστορία αχαλίνωτης σεξουαλικής επιθυμίας που κρατά αμείωτη την έντασή της στο πέρασμα των χρόνων. Μετάφραση: Σπύρος Γιανναράς.

Κάποτε στο Χόλιγουντ

Κουέντιν Ταραντίνο

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ελληνικά Γράμματα

Σελίδες: 480

Τιμή: €16,90

Το πρώτο μυθιστόρημα του Κουέντιν Ταραντίνο είναι η εκδοτική είδηση του τέλους της χρονιάς. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης παίρνει το βάπτισμα του πυρός ως λογοτέχνης με τη μυθιστορηματική εκδοχή της τελευταίας πολυβραβευμένης ταινίας του «Κάποτε στο Χόλιγουντ». Η πλοκή της ταινίας μεταφέρεται –όχι πάντως αυστηρά– και στο μυθιστόρημα, όμως ο Ταραντίνο αφαιρεί και προσθέτει σκηνές χωρίς φειδώ. Αν και στη μεγάλη οθόνη ο Ταραντίνο ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του µε τον σιχαμένο Αδόλφο και τον θεόμουρλο Μάνσον, στο χαρτί αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να φτιάξει µια επιτομή της ποπ κουλτούρας των Ηνωμένων Πολιτειών των late 60s και ένα λακωνικό σχόλιο γι’ αυτή µες στη φλυαρία του hard-boiled. Μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης.

Η μεγάλη ιδέα

Αντόν Μπεραμπέρ

Εκδόσεις Πόλις

Σελίδες: 608

Τιμή: €22,00

Το 1922 είναι η χρονιά που η Ελλάδα ανακαλύπτει ότι η Μεγάλη Ιδέα ήταν μια ουτοπία που κατέληξε εφιάλτης. Πενήντα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ένας φοιτητής μελετά στη διατριβή του την περίπτωση του Σαούλ Καλογιάννη, στρατιώτη που πήρε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ενός ήρωα απρόβλεπτου και χαρισματικού του οποίου οι περιπλανήσεις του στον χώρο και τον χρόνο συνθέτουν μια σύγχρονη Οδύσσεια, χωρίς όμως το άγγιγμα των θεών. Περιπετειώδης γραφή με αστείρευτη φαντασία που συνδέει το μεγαλειώδες με το ταπεινό και τον ρεαλισμό με την ποίηση χάρη στο επικό όραμα του συγγραφέα Αντόν Μπεραμπέρ. Μετάφραση: Αλεξάνδρα Κωσταράκου.

 

Utopia avenue

Ντέιβιντ Μίτσελ

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελίδες: 720

Τιμή: €19,90

Ενα συναρπαστικό μυθιστόρημα για τη δύναμη της μουσικής που υπερβαίνει τους διαχωρισμούς και ορίζει τις εποχές μέσα από μια ιστορία που διαδραματίζεται το 1967 στην ψυχεδελική σκηνή του Λονδίνου. Εκεί εμφανίστηκε μια νέα μπάντα –ένας απίθανος συνδυασμός μιας φολκ τραγουδίστριας, ενός μπλουζ μπασίστα, ενός τζαζ ντράμερ και ενός ηλεκτρικού κιθαρίστα– που γίνεται θρύλος για τους μουσικόφιλους. Μάστορας στο σκάλισμα των ρωγμών της απώλειας, της φιλοδοξίας και της τύχης που κρύβονται πίσω από το οικοδόμημα της δόξας, ο Μίτσελ μεταφέρει άψογα την ενέργεια και το πνεύμα της εποχής. Μετάφραση: Μαρία Ξυλούρη.

Ο άρχοντας των μυγών

Γουίλιαμ Γκόλντινγκ

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελίδες: 376

Τιμή: €13,95

Το βιβλίο του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ θεωρείται σήμερα κλασικό και συνεχίζει να συγκινεί εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο με τον ακαταμάχητο μύθο για το τέλος της αθωότητας και το βαθύ αρχέγονο σκοτάδι που παραμονεύει. Ενα αεροπλάνο πέφτει σε ένα τροπικό νησί. Οι επιζήσαντες, μικροί μαθητές από την Αγγλία, διαπιστώνουν σύντομα ότι το νησί είναι ακατοίκητο. Δεν υπάρχουν πουθενά μεγάλοι. Οργανώνονται μόνοι τους και αποκτούν αρχηγό και κανόνες για να επιβιώσουν μέχρι να έρθουν να τους σώσουν. Μετάφραση: Εφη Τσιρώνη.

Ανθρώπινη δουλεία

Σόμερσετ Μομ

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελίδες: 936

Τιμή: €22,00

Στην ιστορία που εκτυλίσσεται από το 1885 έως το 1906 παρακολουθούμε την περιπέτεια του Φίλιπ Κάρεϊ, ενός ορφανού που εγκαταλείπει το ασφυκτικό περιβάλλον της αγγλικής επαρχίας και τις ψυχρές σχέσεις με τον θείο που είχε την επιμέλειά του και πηγαίνει στο Παρίσι για να σπουδάσει ζωγραφική. Εκεί ανακαλύπτει πως δεν έχει το ταλέντο και οδηγείται σε μια συμβατική ζωή, ώσπου γνωρίζει τη Μίλντρεντ και την ερωτεύεται παθιασμένα. Η «Ανθρώπινη δουλεία» δεν είναι αυτοβιογραφία αλλά αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, όπως λέει στον πρόλογό του ο συγγραφέας, καθώς «τα αισθήματα είναι δικά μου, όμως τα περιστατικά δεν περιγράφονται όπως συνέβησαν και κάποια που αποδίδονται στον ήρωά μου προέρχονται από εμπειρίες άλλων». Μετάφραση: Νίκος Α. Μάντης.

Το φιλί του Δεκέμβρη

Πάνος Αμυράς

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελίδες: 432

Τιμή: €14,94

Δεκέμβριος 1944. Η Αθήνα βιώνει τις ημέρες του εμφύλιου πολέμου και οι συγκρούσεις μαίνονται σε όλη την πόλη. Ο Νίκος Αγραφιώτης –απότακτος πια αξιωματικός της αστυνομίας– αναλαμβάνει να εντοπίσει έναν δικαστικό υπάλληλο υπεύθυνο για υποθέσεις δωσίλογων ο οποίος έχει εξαφανιστεί μαζί με μια νεαρή τραγουδίστρια καμπαρέ. Κυνηγώντας τα ίχνη τους θα εμπλακεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι που σύντομα θα ανακαλύψει ότι τον αφορά προσωπικά. Θα βρεθεί ανάμεσα σε διπλούς πράκτορες και αδίστακτους συνεργάτες των ναζί που ψάχνουν την ευκαιρία να απαλλαγούν από το ένοχο παρελθόν τους. Μες στους δρόμους του Εμφυλίου και με τον θάνατο να παραμονεύει κάθε στιγμή ο ήρωας θα ακροβατήσει ανάμεσα στην αγάπη και την προδοσία αναζητώντας την αλήθεια και την κάθαρση.

Οι αχώριστες

Σιμόν ντε Μποβουάρ

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελίδες: 160

Τιμή: €11,97

Οταν η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν εννέα χρόνων και πήγαινε στο καθολικό σχολείο «Αντελίν Ντεζίρ» γνώρισε την Ελιζαμπέτ Λακουάν, την επονομαζόμενη Ζαζά, ένα κορίτσι που τράβηξε αμέσως την προσοχή της. Ανάμεσά τους θα αναπτυχθεί μια φιλία η οποία θα έχει και τη χροιά της πρώιμης, μη συνειδητοποιημένης ερωτικής επιθυμίας. Πιο σύγχρονο από ποτέ, το κλασικό αυτό μυθιστόρημα έχει ιδιαίτερη δύναμη και γοητεία. Οπως έλεγε και η ίδια η Σιμόν ντε Μποβουάρ: «Κι αν απόψε τα μάτια μου είναι δακρυσμένα, είναι άραγε γιατί εσείς έχετε πεθάνει ή γιατί εγώ ζω; […] ξέρω ότι δεν είστε πια πουθενά και ακριβώς μέσα από ένα λογοτεχνικό τέχνασμα σας μιλώ εδώ». Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη.

Το μαύρο φόρεμα του κόρακα

Θοδωρής Γκόνης

Εκδόσεις Άγρα

Σελίδες: 80

Τιμή: €9,90

Επτά πεζογραφήματα με ασθματική και παράδοξη γραφή. Οι εφτά ιστορίες του βιβλίου ταξιδεύουν στον ίδιο τόπο, τον περιγράφουν αλλά δεν τον κατονομάζουν. Περιηγούνται στον χώρο της μνήμης καθώς αυτή αρχίζει να εξασθενεί και ο αφηγητής τους αναγκάζεται να χτίζει πάνω στα χαλάσματα και τα συντρίμμια των παλιών πραγματικών γεγονότων και να επινοεί φανταστικές ιστορίες. Με τα παλιά υλικά προσπαθεί να φτιάξει νέες ιστορίες, αλλά το ξάφνιασμα είναι μεγάλο όταν πάνω σε αυτά που έχει επινοήσει σκοντάφτουν όλα εκείνα που έχουν συμβεί.

Η επάνοδος

Μιχάλης Κογχυλάκης

Εκδόσεις
24 Γράμματα

Σελίδες: 744

Τιμή: €25,00

Πώς να εξηγήσω τι σημαίνει να είσαι Ελεύθερος Ανθρωπος; Πόση δόση ελευθερίας, άραγε, έχω γευτεί εγώ ο ίδιος για να εμπιστευτεί κάποιος την ταπεινή άποψή μου; Η πρώτη συγγραφική απόπειρα του Μιχάλη Κογχυλάκη είναι ένα δυστοπικό πολεμικό δράμα επιστημονικής φαντασίας, στις σελίδες του οποίου ξετυλίγεται η ιστορία μιας παρέας αντιστασιακών –παλαιάς κοπής μεταλλάδες– που προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που έχει κυριευτεί από ένα απολυταρχικό σύστημα, το οποίο απαγορεύει διά ροπάλου την έκφραση μέσω της τέχνης. Το πρώτο μέρος ενός δίπτυχου αποτελεί ωδή στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ελευθερία με υπόκρουση αντικομφορμιστικών ήχων.

Στάλινγκραντ

Βασίλι Γκρόσμαν

Εκδόσεις Γκοβόστη

Σελίδες: 984

Τιμή: €38,00

Τον Απρίλιο του 1942 ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι σχεδιάζουν την τεράστια επίθεση στο ανατολικό μέτωπο, που θα κορυφωθεί με τη μάχη του Στάλινγκραντ. Ο Βασίλι Γκρόσμαν καταγράφει τον υπεράνθρωπο αγώνα του «κόκκινου ανθρώπου» εναντίον της θανάσιμης ναζιστικής μηχανής, αποθεώνοντας τη ζωή της δημιουργίας, του έρωτα, του μόχθου, των οραμάτων για την κοινωνία της ισότητας και της ειρήνης. Μνημειώδες έργο, μέρος του δίπτυχου που ολοκληρώνεται με το μυθιστόρημα «Ζωή και πεπρωμένο».  Σκληρό και τρυφερό, λυρικό και επικό, εκφράζει την πίστη στη δυνατότητα του ανθρώπου να οικοδομήσει το μέλλον του με ουμανιστικά υλικά. Μετάφραση από τα αγγλικά: Γιώργος Μπλάνας.

 Φόνοι σε σχήμα σταυρού

Νίκος Δεληβοριάς

Εκδόσεις Υδροπλάνο

Σελίδες: 352

Τιμή: €13,90

Στο φως του φεγγαριού το πρόσωπό της είναι τώρα τρομακτικό. Θυμωμένο, αγριεμένο. Ο άντρας τα χάνει. Μοιάζει κάτι να προσπαθεί να πει. Να δικαιολογηθεί. Την κοιτάζει συνεχώς στο πρόσωπο. Δεν βλέπει το μαχαίρι που αστράφτει στο χέρι της. Το μαχαίρι που λίγο πριν έκοβε το κρέας στο πιάτο της. Το μαχαίρι που όλη την ώρα το έπαιζε στο χέρι της. Το μαχαίρι που κρατούσε κινήθηκε με δύναμη προς τα πάνω… Τέσσερις φόνοι σε σχήμα σταυρού και ένας δολοφόνος που θα συνεχίσει το αδίστακτο έργο του, αν δεν τον σταματήσει κάποιος.

Το αφιέρωμα επιμελήθηκαν οι Έμυ Ντούρου, Ηλέκτρα Ζαργάνη, Παναγιώτης Φρούντζος, Κωνσταντίνος Καϊμάκης, Γιάννης Πούλλος

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter