The Comic Con 4: Τα μεγάλα πενάκια συναντιούνται

The Comic Con 4: Τα μεγάλα πενάκια συναντιούνται

Αν_x000D_
θέλουμε να πιάσουμε το νήμα από την απαρχή των κόμικ, της τέχνης της_x000D_
εικονογράφησης δηλαδή, θα πρέπει να ξεφυλλίσουμε τις πίσω πίσω σελίδες της Ιστορίας._x000D_
Τότε που οι άνθρωποι στα σπήλαια της προϊστορικής εποχής ξεκίνησαν να_x000D_
χρησιμοποιούν τις εικόνες στη σειρά για να αφηγηθούν μια ιστορία. 

Οι ρίζες της 9ης τέχνης, που θεωρείται γέννημα-θρέμμα του 20ού αιώνα, βρίσκονται πολύ πίσω στον χρόνο, στις αναπαραστάσεις στα αγγεία των αρχαίων Ελλήνων, στα ιερογλυφικά των Αιγυπτίων και στους κώδικες των Μάγια, στις ρωμαϊκές στήλες και στις αψίδες των θριάμβων τους, στις αγιογραφίες που απεικόνιζαν βίους αγίων.

Μετά την εφεύρεση της τυπογραφίας τον 15ο αιώνα από τον Γουτεμβέργιο, που εγκαινίασε την εποχή της εφικτής για όλους πρόσβασης σε βιβλία, εμφανίζονται σιγά σιγά εκτός από σκίτσα τυπωμένα και λόγια, το δεύτερο συστατικό των κόμικ, ενώ το στοιχείο της σάτιρας γίνεται ήδη ορατό. Στα μέσα του 19ου αιώνα περιοδικά και φυλλάδια περιέχουν εικονογραφήσεις πολλές εκ των οποίων αντλούν τη θεματολογία τους από την επικαιρότητα, ενώ λίγα χρόνια μετά δεν είναι μία ούτε δύο οι εκδόσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική, που διεκδικούν τον τίτλο του πρώτου κόμικ στην ιστορία της 9ης τέχνης.

Το σίγουρο είναι ότι στα τέλη του 19ου αιώνα άνοιξε ο δρόμος για την καθιέρωση των κόμικ. Οι πρώτοι υπερήρωες με υπερφυσικές δυνάμεις, όπως οι πασίγνωστοι Σούπερμαν και Μπάτμαν αλλά και ο Μίκυ Μάους, που συνήθως μάχονται τους υπερ-κακούς, εμφανίζονται τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ενώ οι εκδοτικές εταιρείες των εικονογραφημένων ιστοριών τους έχουν πλέον μακροχρόνια παρουσία σχεδόν ολόκληρης εκατονταετίας. Αν και τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής τους τα κόμικ απευθύνονταν σε ενήλικες, στα μέσα της δεκαετίας του ’40 οι εταιρείες της εποχής ανακαλύπτουν το κοινό των παιδιών που τροφοδοτεί πλέον τις πωλήσεις τους.

Μέχρι τα μέσα του ’80, όταν τα άλμπουμ «Watchmen» των Alan Moore και Dave Gibbons, «Maus» του Art Spiegelman και «The Dark Knight returns» του Φρανκ Μίλερ (τον οποία θα συναντήσουμε στη Θεσσαλονίκη) άλλαξαν τον τρόπο που η κοινή γνώμη αντιμετώπιζε τα κόμικ και ο λογοτεχνικός όρος «graphic novel» έκανε την εμφάνισή του, δημιουργοί και θεωρητικοί πάσχισαν πολύ για να πείσουν –και το κατάφεραν– ότι αυτή η τέχνη μπορεί να χειριστεί σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας και δεν αποτελεί μόνο παιδικό ανάγνωσμα. Σήμερα, ενώ το αφηγηματικό αυτό μέσο μεγαλώνει και αναπτύσσεται δυναμικά, πολλά κόμικ άλμπουμ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις λογοτεχνικών καταλόγων σε βιβλιοθήκες σχολείων και πανεπιστημίων, αίθουσες τέχνης και μουσεία φιλοξενούν τακτικά εκθέσεις και σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο διοργανώνονται φεστιβάλ αφιερωμένα στην 9η τέχνη.

Με τον Μίλερ και τον Κάντγουελ

Τα τελευταία χρόνια η τάση στην Ελλάδα δείχνει εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, αναδεικνύοντας τον πλούτο του μέσου, ενώ η παγκόσμια και η εγχώρια παραγωγή έχουν αλλάξει δυναμικά και πολλοί πλέον Ελληνες «κομικάδες» συνεργάζονται με τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους του κόσμου. Τις επόμενες μέρες η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχτεί μερικούς από τους πιο διάσημους δημιουργούς από την παγκόσμια σκηνή των κόμικ, του animation και όλων όσα σχετίζονται με τις συγκεκριμένες μορφές τέχνης στο πλαίσιο του φεστιβάλ The Comic Con (Thessaloniki Comic Convention), που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά στην πόλη, ενώ ήδη φιλοξένησε ορισμένους από τους σημαντικότερους σχεδιαστές στον πλανήτη, όπως ο Dave McKean, ο Giorgio Cavazzano, ο Achdé, ο Mike Collins.

Φέτος από τις 4 έως τις 6 Μαΐου οι λάτρεις της 9ης τέχνης θα βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη με τον Φρανκ Μίλερ, τον διασημότερο σήμερα και κορυφαίο εν ενεργεία δημιουργό (η νέα δουλειά του, «Ξέρξης: Η πτώση του οίκου του Δαρείου και η άνοδος του Αλεξάνδρου», θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο The Comic Con), αλλά και τον Κόλιν Κάντγουελ, τον επιστήμονα και δημιουργό ορισμένων από τα πλέον αναγνωρίσιμα διαστημόπλοια της μεγάλης οθόνης.

Με μουσική επένδυση

Μάλιστα, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της διοργάνωσης οι φίλοι του «Πολέμου των άστρων» την Παρασκευή 4 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα «Star Wars», θα έχουν την ευκαιρία να μετατοπιστούν νοητά «in a universe far, far away…» υπό τους ήχους της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSA που θα ερμηνεύσει τη μουσική του Τζον Γουίλιαμς.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου το κοινό του φεστιβάλ θα συνομιλήσει με πολυάριθμους προσκεκλημένους, πολυσυζητημένα επίσης ονόματα στο κόμικ και στον κινηματογράφο αλλά και περισσότερους από 130 Ελληνες δημιουργούς για τον μαγικό κόσμο που εκπροσωπούν, θα λάβει μέρος σε εργαστήρια, masterclasses, εκδηλώσεις cosplay (μεταμφίεσης) αλλά και σε παιχνίδια γνώσεων, όπου όσοι γνωρίζουν για παράδειγμα μέχρι και το νούμερο παντελονιού που φορά ο Κλαρκ Κεντ –άρα κατέχουν «διδακτορικό» στα κόμικ– θα φύγουν με συλλεκτικά δώρα.

INFO Το The Comic Con 4 θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, Λεωφ. Στρατού 3.

Ωρες λειτουργίας: 10.00-21.00. Το πλήρες πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: http://thecomiccon.gr

Οι ξένοι προσκεκλημένοι

Φρανκ Μίλερ

Για τους περισσότερους είναι ο σημαντικότερος εν ενεργεία δημιουργός κόμικ στον πλανήτη. Κορυφαίο έργο του θεωρείται το «300», που εξιστορεί την ιστορική θυσία των Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες. Στα σημαντικά έργα του συγκαταλέγονται τα «The Dark Knight returns», «Sin City», «Wolverine» και «Ronin». Χαρακτηριστική της αγάπης του για την Ελλάδα είναι η δημιουργία του χαρακτήρα της Elektra, ηρωίδας ελληνικής καταγωγής με το όνομα Ηλέκτρα Νάτσιος.

Κόλιν Κάντγουελ

Ορισμένα από τα πιο αναγνωρίσιμα διαστημόπλοια της μεγάλης οθόνης είναι δημιουργήματά του. Τα Death Star, X-Wing, TIE Fighter και το πρώτο «Millenium Falcon» του «Star Wars» οφείλουν την ύπαρξή τους στο μυαλό και το πενάκι του δημιουργού που συνεργάστηκε στενά με τον Τζορτζ Λούκας και τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ αλλά και επιστήμονα, μέλος της επίγειας ομάδας της NASA στην αποστολή Apollo 11 στη Σελήνη, που εξηγούσε σε ζωντανή μετάδοση από το στούντιο του CBS όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες της προσσελήνωσης.

Μπράιαν Ατζαρέλο

Ενας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς ιστοριών κόμικ. Μεταξύ άλλων έχει γράψει το σενάριο για αρκετές από τις περιπέτειες του Μπάτμαν, του Σούπερμαν και της Γουόντερ Γούμαν. Ευρύτερα γνωστός έγινε με το «100 Bullets» αλλά και το «Dark Knight III – The master race» του Φρανκ Μίλερ.

Τανίνο Λιμπερατόρε

Ο 65άχρονος Ιταλός σχεδιαστής συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους Ευρωπαίους δημιουργούς. Ο RanXerox, ο cyborg-punk χαρακτήρας που δημιούργησε, σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία του 1980, ενώ εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στο αμερικανικό περιοδικό επιστημονικής φαντασίας «Heavy Metal».

Τζέιμς Τίνιον IV

Ανάμεσα στις δουλειές του καταξιωμένου Αμερικανού σεναριογράφου περιλαμβάνονται οι τίτλοι «Batman» και «Detective Comics». Μαζί με τον «δικό μας» Μιχάλη Διαλυνά έχουν δημιουργήσει το κόμικ «The Woods», που σύντομα θα γίνει και τηλεοπτική σειρά στις ΗΠΑ.

Εσαντ Ρίμπιτς

Από το Ζάγκρεμπ στην κορυφή του σύμπαντος, ο Κροάτης σχεδιαστής αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο των κόμικ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Marvel τον εμπιστεύεται για όλα τα mega events της, όπως το Secret Wars.

Γιλντιράι Τσινάρ

Τούρκος σχεδιαστής, έχει συνεργαστεί με τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες κόμικ και αυτό το διάστημα σχεδιάζει για τη Marvel τον τίτλο «Cable», ο οποίος πολύ σύντομα θα γίνει και ταινία.

Νταν Βέρλιντεν

Ενας από τους αγαπημένους σχεδιαστές των παιδιών, ο Βέλγος κομίστας έχει σχεδιάσει ιστορίες για τον «Μικρό Σπιρού» ενώ βοήθησε και τον Μορίς σε ορισμένες ιστορίες του Λούκυ Λουκ.

Τιέρι Καπετσόνε

Ο σόουμαν της διοργάνωσης –τον αναγνωρίζεις από το ημίψηλο καπέλο που φορά– θα ενθουσιάσει για μια ακόμη φορά τα παιδιά που θα τον παρακολουθήσουν. Ο Γάλλος καλλιτέχνης σχεδίαζε επί πολλά χρόνια τις περιπέτειες των Στρουμφ και του Petzi.

Γουίλιαμ Σίμπσον

Μετά την τέταρτη συνεχή παρουσία του στο The Comic Con ο Βρετανός σχεδιαστής θα μπορούσε πλέον να χαρακτηρίζεται Θεσσαλονικιός. Είναι ο storyboard artist της τηλεοπτικής σειράς «Game of thrones» και… ένας από τους ελάχιστους που γνωρίζουν πώς τελειώνει η σειρά!

Μόουκι

Η Γερμανίδα καλλιτέχνιδα είναι διεθνούς φήμης cosplayer και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη διοργάνωση. Αναμένεται να ενθουσιάσει τους λάτρεις του είδους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter