«The Itinerary»: Μετά την έκθεση, η διαδρομή των προσφύγων και σε φωτογραφικό βιβλίο

«The Itinerary»: Μετά την έκθεση, η διαδρομή των προσφύγων και σε φωτογραφικό βιβλίο

«The Itinerary» (Η Διαδρομή) είναι το συλλογικό έργο 11 φωτογράφων – 11 «σιωπηλών μαρτύρων» όπως αυτοαποκαλούνται – που καταγράφουν μέσα από τους φακούς τους μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής, τον ξεριζωμό των προσφύγων και την προσπάθειά τους να προσεγγίσουν διαφορετικούς προορισμούς.

Την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, στις 19.00, θα γίνει η παρουσίαση αυτού του φωτογραφικό βιβλίου, που αποτελεί, όπως λένε οι δημιουργοί του, τη λογική συνέχεια της ομότιτλης έκθεσης.

Σε αυτό καταγράφονται και παρουσιάζονται με ατάραχη αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια οι διάφοροι σταθμοί και στάσεις κατά την διάρκεια της διαδρομής των προσφύγων, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν τους διαφορετικούς προορισμούς. Αυτοί οι σταθμοί βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, την Ειδομένη, τον Ελαιώνα, τον Πειραιά, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία – την λεγόμενη «Βαλκανική Οδό» (Balkan Route). Επίσης, μερικές από τις φωτογραφίες πάρθηκαν στα σημεία εκκίνησης του οδοιπορικού των προσφύγων, όπως το Ιράκ, η Συρία και η Υποσαχάρια Αφρική. 

Χαρές και αγώνες αναδύονται μέσα από τις αδιάψευστες λεπτομέρειες της ζωής: το μοίρασμα του ψωμιού μέσα σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, οι σωροί των σωσιβίων, τα καταστήματα νυφικών μέσα στα στρατόπεδα, τα ανήσυχα βράδια στο σκάφος, οι ασφυκτικές σκηνές και τα ύπουλα νερά. Η διαδρομή των ανθρώπων που απεικονίζονται στις εικόνες, αναμιγνύεται με τις πεταμένες, στο δρόμο, φωτογραφίες που ενεργούν σαν «μηνύματα» προς χάριν της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Το τέλος του ταξιδιού αυτού δεν είναι ορατό. Σύμφωνα με τα λόγια ενός επισκέπτη της έκθεσης: «Ένα ισχυρό και ευαίσθητο, αλλά στοιχειωμένο ταξίδι στη σύγχρονη ανθρώπινη κατάσταση. Σχεδόν στην καρδιά της Ευρώπης.

Το βιβλίο (τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου θα διατεθούν για τη στήριξη των προγραμμάτων της ΜΕΤΑδρασης για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα) είναι μια απόπειρα να θιγούν με μια οπτική μορφή διάφορες πτυχές του κεντρικού ερωτήματος “τι είναι πρόσφυγας;”, μέσα από έντεκα φωτογραφικές γωνίες που μας δίνουν το πλεονέκτημα της αποφυγής της προσχηματικής γνώσης. Θίγει όμως παράλληλα και το κρίσιμο ζήτημα του τέλους της διαδρομής, το οποίο δεν είναι ορατό. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο έντεκα “σιωπηλών μαρτύρων” μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής µας, έτσι ώστε κανείς να µην μπορεί να πει “Μα δεν ήξερα τι συνέβαινε”.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, θα μιλήσουν η Λώρα Παππά, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης και ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος (Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος»). Θα παραβρεθούν και θα συζητήσουν με το κοινό οι 11 δημιουργοί του βιβλίου (Milos Bicanski, Andrea Bonetti, Dimitrios Bouras, Louisa Gouliamaki, Yannis Kolesidis, Yannis Liakos, Menelaos Myrillas, Nikos Paleologos, Anna Pantelia, Fotis Plegas, Orestis Seferoglou)

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter