Θεανώ Φωτίου: Καταρρέει το σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας – Επικοινωνιακή φιέστα Μητσοτάκη

Θεανώ Φωτίου: Καταρρέει το σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας – Επικοινωνιακή φιέστα Μητσοτάκη

Η Θεανώ Φωτίου, αναπλ. τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει τον Μητσοτάκη για προσπάθεια να καρπωθεί την εφαρμογή δήθεν για πρώτη φορά του ψηφιακού συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ. Ταυτόχρονα, τονίζει, ότι δέκα ημέρες από τις 26 Σεπτεμβρίου που «εγκαινιάστηκε» το σύστημα, η ψηφιακή πύλη αναπηρίας στο gov.gr  αδυνατεί να λειτουργήσει και η ταλαιπωρία των αναπήρων παίρνει τεράστιες διαστάσεις.

Σε δήλωσή της η κυρία Φωτίου αναφέρει: «Το σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου του αναπήρου δεν είναι καινοτομία του Μητσοτάκη και στην πραγματικότητα λειτουργούσε ομαλά στον ΟΠΕΚΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα από το 2018. Τον Σεπτέμβριο του 2019 θα επεκτεινόταν σε όλη την Ελλάδα και θα περιλάμβανε και τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ.

Επίσης, το παράβολο των 46 € για τους ανασφάλιστους  που ανακοίνωσε ότι καταργεί ο κ. Μητσοτάκης, είχε καταργηθεί από το 2018 για τους ανασφάλιστους και έμμεσα ασφαλισμένους στις τρεις αυτές πόλεις και τον Σεπτέμβριο του 2019 θα καταργούνταν παντού. Η αντιστροφή του συστήματος του ηλεκτρονικού φακέλου με την πιστοποίηση των ΚΕΠΑ να προηγείται της αίτησης για παροχές στον φορέα μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει.

To ηλεκτρονικό σύστημα της ψηφιακής πύλης αναπηρίας δυσλειτουργεί, συχνά «πέφτει» και δεν συνδέεται σωστά με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ στον ΟΠΕΚΑ. Οι υπάλληλοι στα Κέντρα Κοινότητας και τα ΚΕΠ οι οποίοι υποβάλλουν τις αιτήσεις για λογαριασμό των αναπήρων, δεν έχουν ενημέρωση. Έτσι, είναι συνήθως αδύνατη η οριστικοποίηση της αίτησης.

Οι γιατροί της επικράτειας πλην των τριών πόλεων που εφαρμοζόταν ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπήρου δεν έχουν καμία ενημέρωση για τη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών εισηγητικών φακέλων. Aκόμη όμως κι αυτοί που χειρίζονταν με άνεση το σύστημα του ΟΠΕΚΑ δεν βλέπουν να τους εμφανίζεται από το gov.gr. ο φάκελος του ασθενούς με τις προσωπικές πληροφορίες ώστε να συμπληρώσουν εκεί τις διαγνώσεις τους. Έτσι όμως υπάρχει κίνδυνος να παρέλθει η νόμιμη προθεσμία μεταξύ αίτησης και υποβολής εισηγητικών φακέλων, να πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση και να χάνονται τα επιδόματα για όλο το διάστημα από την πρώτη αίτηση.

Από τον νέο Κανονισμό των ΚΕΠΑ (που δημοσιεύτηκε μια μόνον ημέρα πριν ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων στην ψηφιακή πύλη αναπηρίας), προκύπτει ότι η ταλαιπωρία της φυσικής παρουσίας των αναπήρων αυξάνεται.

Το τραγικότερο όμως είναι ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ της νέας ΚΥΑ για τους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ και του νέου Κανονισμού των ΚΕΠΑ ως προς την ανανέωση των παροχών. Με το νέο Κανονισμό ΚΕΠΑ καταργείται η ισχύουσα δυνατότητα του αναπήρου να κάνει αίτηση ανανέωσης έως και 6 μήνες μετά τη λήξη της προηγούμενης έγκρισης, η οποία ωστόσο παραμένει στην ΚΥΑ του ΟΠΕΚΑ. Αν η αίτηση υποβληθεί μετά τη λήξη της έγκρισης θεωρείται νέα και ακόμη κι αν η νέα απόφαση των ΚΕΠΑ  είναι εγκριτική, ο ανάπηρος χάνει τα επιδόματα των μηνών μεταξύ της λήξης της παλιάς και της νέας έγκρισης, δηλαδή χάνει το μοναδικό του εισόδημα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter