Θεατρικά & κριτικά: «Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ»

Θεατρικά & κριτικά: «Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ»

Η σιωπή που φωνάζει: Τα «Δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ» από τους Art Vouveau στο Θέατρο Olvio.

Εκκινώντας από το ιατρικό µοντέλο της αναπηρίας ως παθολογικής κατάστασης που καταδικάζει τον άνθρωπο σε ελλειµµατική αλληλεπίδραση µε το περιβάλλον του, οι Art Vouveau βρίσκουν ένα εύσχηµο πρόσχηµα να µιλήσουν για την κοινωνική παθογένεια που δηµιουργούν από τη µια η αλαζονεία της εξουσίας και ο παραλογισµός της και από την άλλη η χειραγώγηση και τυφλή υποταγή της µάζας σ’ αυτήν. Η συνήθεια στο κακό, η προσαρµογή στις άρχουσες επιταγές για την επιβίωση, η «υπακοή» ως φόρµα ζωής, η αποδοχή της υποταγής ως αυτονόητης ανθρώπινης υπόστασης, όλα όσα προβάλλονται ως κανονικότητα και µοντέλο φιλήσυχης κοινωνικής συµπεριφοράς διαρρηγνύονται όταν σταδιακά επέρχονται η ορθολογική αµφισβήτηση, η συνειδητοποίηση και η επαναστατική διάθεση για πραγµατική ζωή. Οταν ανακαλύπτεται τι σηµαίνει να στέκει κάποιος στα πόδια του, να βασίζεται στη δύναµή του.

Οι Art Vouveau µετασχηµατίζουν ένα ινδικό παραµύθι σε διαχρονική πολιτικοκοινωνική αλληγορία για τις κοινωνικές αντιθέσεις, την ταξικότητα, τις αυταπάτες και τα µέσα επιβολής τους, µέσα από την ιδιαίτερη σκηνική γλώσσα µιας καθόλα εύγλωττης σιωπής και από θεατρικές τεχνικές που υπερβαίνουν την παραδοσιακή φόρµα. Επί της ουσίας αποθέτουν µια ολοκληρωµένη και διαφορετική σκηνική πρόταση. Με καρτουνίστικη λεπτότητα δηµιουργούν µια καινοφανή στη σύγχρονη δραµατουργία σλάπστικ κοµεντί, προτάσσοντας την αναχρονιστική θεωρητικά µορφολογία του βωβού κινηµατογράφου η οποία ανανεώνεται µέσα από τη σωµατικότητα, τη θεατρικότητα και την κίνηση. Το αποτέλεσµα συναρπάζει µε τη ζωντάνια, την ενέργεια, τον ακριβή συντονισµό και την πειθαρχία του. Ενα παραµύθι αιχµηρό και σκωπτικό ταυτόχρονα που βρίθει από εφιαλτική τρυφερότητα, ικανό να προκαλεί ταυτόχρονα το γέλιο και την απελπισία.

Οι Τάσος ∆ηµητρόπουλος, Αφροδίτη Κλεοβούλου, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Johnny O, Αντώνης Πριµηκύρης, Φοίβος Συµεωνίδης και ∆ανάη Τίκου (η οποία επίσης σκηνοθετεί την παράσταση) –µε τον πιανίστα Γιάννη Σελέκο επί σκηνής να δίνει µε τα τζαζ αρπίσµατά του χρώµα στην κίνηση και την έκφραση των σέπια προσώπων τους– µεταβάλλουν τις πατερίτσες σε σύµβολο παθητικότητας, αδράνειας και συµβιβασµού· πατερίτσες οι οποίες δίνουν τον ρυθµό διασπώντας την παραµυθένια αχλή µε τον βόµβο τους. Τα σκηνικά και κοστούµια της Ελένης Βαρδαβά διαµορφώνουν το βουβό σκηνικό σύµπαν και τα φώτα από τον Περικλή Μαθιέλλη ρίχνουν τους προβολείς τους σε µια σπαραχτική κωµικότητα, σε έναν κλαυσίγελο ανθρωπιάς.

Μια ολόκληρη κοινωνία µε τους ανθρώπινους χαρακτήρες της και τη διαστρωµάτωσή της παρελαύνει αγκαλιασµένη µε την γκροτέσκα αισθητική – µικροί θεατρικοί Σαρλό-παλιάτσοι συγκινούν και συναρπάζουν, ενώ ένας ασπρόµαυρος κόσµος µιας άλλης εποχής επικαιροποιείται και αναπνέει στο σήµερα µέσα από εξάπτουσα φαντασία.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Σε μια μικρή́, απομακρυσμένη πολιτεία, η ζωή́ κυλά́ ήρεμα… μέχρι την ημέρα που ο νεαρός βασιλιάς, σε μια συνηθισμένη περιήγησή του, πέφτει σε έναν γκρεμό́, με αποτέλεσμα τα πόδια του να μην τον βαστάνε πια. Οι πιο ξακουστοί́ θεραπευτές, παράξενοι και εκκεντρικοί́, θα τον επισκεφτούν – χωρίς αποτέλεσμα. Τότε δίνει μια εξωφρενική́ βασιλική́ διαταγή́: « Όλοι υποχρεωτικά́ θα περπατούν με δεκανίκια!» Και έτσι γίνεται. Ο καιρός περνάει… και πλέον στην πολιτεία αυτή́ κάθε βήμα συνοδεύεται από́ τον μεταλλικό́ ήχο που κάνει το δεκανίκι, καθώς στηρίζει τα – αδύναμα πια – πόδια των υπάκουων ανθρώπων. Μια μέρα όμως, ο βασιλιάς πεθαίνει… και μια απρόσμενη επίσκεψη δίνει στους πολίτες μία και μοναδική́ ευκαιρία να θυμηθούν όσα με τη βία είχαν ξεχάσει…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή: Art Vouveau
Σκηνοθεσία: Δανάη Τίκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Πωλίνα Χρυσαφή
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Βαρδαβά
Επιμέλεια κίνησης: Camilo Bentancor
Μουσική σύνθεση – Πιάνο: Γιάννης Σελέκος
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Video: Τάσος Δημητρόπουλος
Φωτογραφίες: Τάσος Δημητρόπουλος

Ερμηνεύουν: Τάσος Δημητρόπουλος, Αφροδίτη Κλεοβούλου, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Johnny O, Αντώνης Πριμηκύρης, Φοίβος Συμεωνίδης, Δανάη Τίκου

INF0

Η παράσταση «Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ» ανεβαίνει στο Olvio Τheater κάθε Κυριακή έως τις 4 Δεκεμβρίου (Φαλαισίας 7, Αθήνα)

Κράτηση εισιτηρίων

https://www.viva.gr/tickets/theater/ta-dekanikia-i-pos-ksematha-na-perpato/

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter