«Θέλουμε πράξεις, όχι λόγια»: Το Documento στη Γλασκώβη και στη Σύνοδο για το Κλίμα COP26

«Θέλουμε πράξεις, όχι λόγια»: Το Documento στη Γλασκώβη και στη Σύνοδο για το Κλίμα COP26

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να πιέζουμε όσους παίρνουν αποφάσεις και να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, να προσέχουμε τι καταναλώνουμε. Αν σωθεί κάτι, θα γίνει μόνο μέσα από εμάς, από τη δράση μας, μέσα από την παγκόσμια αλληλεγγύη. Κανείς δεν θα μας σώσει. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε». Με αυτά τα λόγια η Ανδριανή Ματουράτσι, οικονομολόγος κι ακτιβίστρια από το Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους πολίτες κι ακτιβιστές, στέλνουν μήνυμα στους πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν δράση για το κλίμα.

Ο Δημήτρης Ραπίδης και το Documento βρέθηκαν στη Γλασκώβη και στη Σύνοδο για το Κλίμα και μίλησαν με νέους ακτιβιστές που κινητοποιούνται δυναμικά στη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και κρίσης. Η απογοήτευσή τους για τη Σύνοδο και τις «γενναιόδωρες» πλην ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των πολιτικών, όπως και η ειλικρινής ανησυχία τους για την κλιματική αλλαγή και τα αδιέξοδα που προκαλεί, είναι μεγάλη. «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι ισχυρές καταιγίδες αφήνουν εκτεθειμένες πολλές περιοχές. Δεν μπορούμε να προστατευτούμε από τις τρομακτικές σε ένταση πλημμύρες και βροχοπτώσεις» μας λέει ο Ματ Ντόμπλεϊ από τις νήσους του Σολομώντα, με την Αυγουστίνα Καράσκο από τη Χιλή να μιλά για το αδιέξοδο που προκαλεί σε πολλά κράτη ο υπερδανεισμός, το γεγονός ότι κυβερνήσεις παίρνουν δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα ή από το ΔΝΤ τα οποία όμως δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια όσων έχουν πληγεί από την κλιματική κρίση.

Η Αλίσια Χερνάντες από την Κολομβία προσθέτει ότι η κλιματική κρίση επιβαρύνει τη θέση και το ρόλο των γυναικών στις τοπικές κοινωνίες, βαθαίνει τις ανισότητες και αναπαράγει τα στερεότυπα της πατριαρχικής κοινωνίας, με τον Κλοντ Λερουά από την οργάνωση Friends of Earth να υπογραμμίζει ότι «το σημερινό μοντέλο είναι καταστροφικό» και να σημειώνει ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος συμφωνημένος τρόπος αναστολής ή μορατόριουμ για το τα χρέη χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής μάχης, θα μεγαλώνει η κλιματική ανισότητα, θα αυξάνονται οι κλιματικοί πρόσφυγες και θα δούμε περιοχές να ερημοποιούνται».

Περισσότερα στο Documento αυτής της Κυριακής.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter