Με ανθρωπιστική κατάρρευση απειλείται η Λωρίδα της Γάζας, οι κάτοικοι της οποίας είναι στα όρια μαζικού λιμού και οι συνθήκες διαβίωσης βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023. Το Ισραήλ συνεχίζει να χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο αφανισμού, γεγονός που καταδεικνύεται και από την επίθεση με drones σε πλοίο της οργάνωσης Συμμαχία του Στόλου Ελευθερίας, που βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα. Παράλληλα, με πρόσχημα την «αυτοάμυνα», για ακόμη μία φορά εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού, απειλώντας ότι θα «απαντήσει» με στρατιωτική επιχείρηση αν η συριακή μεταβατική κυβέρνηση δεν προστατεύσει τους Δρούζους εν μέσω των θρησκευτικών συγκρούσεων στη χώρα.
Στη Γάζα οι νοσοκομειακές υποδομές έχουν καταστραφεί ή υπολειτουργούν, καθιστώντας τις επείγουσες γεννήσεις και την παροχή φροντίδας εξαιρετικά δύσκολες. Στο νοσοκομείο Νάσερ, το οποίο υπέστη ζημιές από στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τα διαθέσιμα μέσα. «Ο κόσμος παρακολουθεί απευθείας στις οθόνες του μια γενοκτονία να διαπράττεται» κατήγγειλε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ. Από την πλευρά του το Ισραήλ, που επέβαλε τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας στις 2 Μαρτίου, υποστηρίζει ότι κατά τις έξι εβδομάδες της εκεχειρίας στον παλαιστινιακό θύλακα έφτασαν αρκετές προμήθειες και δεν θεωρεί ότι ο πληθυσμός κινδυνεύει.
Μη κατοικήσιμη
Μπορεί οι ισραηλινές μαζικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις να μην είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο, όμως η ένταση, το εύρος και η διάρκεια της σφαγής μετά και την παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ στις 18 Μαρτίου οδηγούν τη Γάζα στο να γίνει εξ ολοκλήρου μη κατοικήσιμη. Κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε άλλωστε το όραμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τη μετατρέψει σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», το οποίο υποστηρίζεται επίσης από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Μολονότι δεν έχουν προκύψει προς το παρόν αισιόδοξα νέα από τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για την επίτευξη εκεχειρίας, δύο αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στα πρόθυρα μιας «σημαντικής προόδου». Φέρεται δε να υπήρξε συναίνεση για μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία στον πολιορκημένο θύλακα, ωστόσο παραμένουν ορισμένα σημεία τριβής, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος του Ισραήλ να παραδώσει η Χαμάς τα όπλα της, καθώς η οργάνωση έχει επανειλημμένα αποκλείσει το σενάριο του αφοπλισμού της ως κόκκινη γραμμή.
Οσο η γενοκτονία συνεχίζεται, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τις 52.300, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκίνησε ακροάσεις προκειμένου να εκτιμήσει την ευθύνη του Ισραήλ για την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Οι ακροάσεις ακολουθούν ένα αίτημα που υποβλήθηκε πέρυσι από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ζητούσε από το Διεθνές Δικαστήριο να αξιολογήσει την ευθύνη του Ισραήλ όσον αφορά τη διασφάλιση παροχής βασικών προμηθειών στη Γάζα. Η υπόθεση είναι ξεχωριστή από εκείνη της γενοκτονίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έπειτα από σχετική προσφυγή της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ.
Η συνάντηση στις ΗΠΑ
Τη φρίκη του πολέμου ενίσχυσε παράλληλα η συνάντηση του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ με ανώτερους αξιωματούχους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ στην έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, για τη συνέχιση του εφιάλτη στη Γάζα. Ο ίδιος ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ σχετικά με το σχέδιο Ριβιέρα, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αύξηση των βομβαρδισμών σε αποθήκες τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Πίσω από την πρόσκληση στις ΗΠΑ ενός από τους πιο απεχθείς εκπροσώπους της κυβέρνησης Νετανιάχου βρίσκεται το Σαμπτάι, ένας εβραϊκός σύλλογος ανταλλαγής ιδεών, μέλη του οποίου σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο Γέιλ. Η πρυτανεία του πανεπιστημίου επιχείρησε ωστόσο μέσω ανακοίνωσής της να διαχωρίσει τη θέση της από τον οργανισμό. Ο δε Μπεν Γκβιρ είχε μια όχι και τόσο θερμή υποδοχή από εκατοντάδες φοιτητές και ακτιβιστές όταν μετέβη για ομιλία στο Γέιλ.
Διαβάστε επίσης
Ο Δένδιας τηλεφωνεί στον Χέγκσεθ την ώρα που το Μαξίμου μετρά λομπίστες
Ο Σκανδαλίδης κατά της μονιμότητας στο Δημόσιο – «Νερό στο μύλο της κυβέρνησης», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ