Θέλουν να σβήσουν τις φωτιές χωρίς πυροσβέστες – Τι καταγγέλλουν στο Documento εκπρόσωποι των Σωματείων

Πυρκαγιά στην περιοχή του Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, εικόνες από το Ξυλόκαστρο, Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα 483.000 καμένα στρέμματα του 2024 και τα συνολικά 3,1 εκατομμύρια καμένα στρέμματα των προηγούμενων αντιπυρικών περιόδων από το 2019 μέχρι σήμερα δεν εμπόδισαν τον αρχηγό της πυροσβεστικής Θεόδωρο Βάγια να εκδώσει έναν αντιπυρικό σχεδιασμό εκτός τόπου και χρόνου.

Οπως εξηγούν στο Documento εκπρόσωποι των πυροσβεστών από όλη την Ελλάδα, ο σχεδιασμός «βγαίνει» μόνο με υπερεργασία και επιφυλακές και, όπως και πέρυσι, από μάχιμους με μέσο όρο ηλικίας τα 49 έτη, οι οποίοι μάλιστα είναι λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και επιχειρούν με αυτοκίνητα 30, 40 και 50 χρόνων. Αξίζει δε να τονιστεί ότι υπάρχουν και πυροσβέστες (πενταετούς υποχρέωσης) που επιχειρούν σε ηλικίες 65 και 70 ετών!

Ταυτοχρόνως, η προκήρυξη για τους 2.500 έμπειρους εποχικούς πυροσβέστες, αντί της πρόσληψής τους στο Σώμα ή της ανανέωσης των συμβάσεων, βάζει σε μπελάδες τους ήδη υποστελεχωμένους σταθμούς. Κι αυτό γιατί οι εποχικοί ακόμη δεν ξέρουν πότε θα αναλάβουν καθήκοντα, αφού το περασμένο Σάββατο, έδιναν αθλήματα ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει! Ακόμη κι όταν αναλάβουν όμως με τη φετινή αναδιανομή περιοχές όπως η Ηλεία θα έχουν λιγότερους εποχικούς.

Οσο για τον μαγικό αριθμό των 18.000 πυροσβεστών που θα επιχειρήσουν –«περισσότεροι από κάθε άλλη φορά» επαναλαμβάνει συνεχώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη– είναι πλασματικός, όπως εξηγεί ο Νίκος Λαυράνος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος: «Στην περιοδεία μου σε όλες τις υπηρεσίες στην Ελλάδα αντικρίζω το τραγικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των σταθμών και της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που έρχεται σε απευθείας αντίθεση με τα νούμερα που επικαλούνται για 18.000 άτομα προσωπικό και “τους περισσότερους από ποτέ άλλοτε”. Οι βάρδιες απλώς δεν μπορούν να υπηρετήσουν το σχέδιο δασών. Ο σχεδιασμός βασίζεται σε πλασματικά νούμερα και πρέπει να γίνουν προσλήψεις –πέραν των πανελληνίων– με βάση την εντοπιότητα. Υπάρχουν συνάδελφοι πενταετείς των οποίων το συνταξιοδοτικό τούς δίνει δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη από τα 67, αλλά λόγω των κενών οδηγούμαστε στο να έχουμε συναδέλφους που επιχειρούν στα 68, τα 70 και 72 έτη».

Την έντονη ανησυχία του για το καλοκαίρι εκφράζει στο Documento και ο πρώην υπαρχηγός, αντιστράτηγος ε.α. και δικαστικός πραγματογνώμονας Ανδριανός Γκουρµπάτσης, καυτηριάζοντας τη διανομή των δυνάμεων από το αρχηγείο: «Αν δεν υπάρξει ορθολογική διαχείριση προσωπικού και μέσων, δεν πρόκειται να φτιάξουμε έναν μηχανισμό πολιτικής προστασίας που να μπορεί να αντιμετωπίσει παράλληλα δύο μεγάλες πυρκαγιές. Το ζήσαμε πολλάκις. Το είδαμε το 2018 με το Μάτι και την Κινέτα, το 2023 με τη Ρόδο και τον Εβρο… Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι για ένα συνολικό σχέδιο. Αναδείχθηκε αυτό και στη δίκη στο Μάτι που είμαι τεχνικός σύμβουλος. Το δικαστήριο και ο εισαγγελέας είπαν πως ο μηχανισμός δεν είναι κατάλληλος να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες πυρκαγιές. Η φετινή αναδιανομή με την ενίσχυση των νησιών δεν είναι λύση. Η πυροσβεστική δεν έχει κάνει μια σοβαρή μελέτη παίρνοντας όλα τα δεδομένα (περιστατικά, καμένες εκτάσεις διαχρονικά) για να μπορέσει να κάνει αναδιάρθρωση. Οταν πάμε να καταργήσουμε ένα κλιμάκιο για να φτιάξουμε ένα άλλο που υπάρχει ανάγκη, ξεσηκώνονται οι πολιτικοί για ψηφοθηρικούς λόγους».

Με 14 εποχικούς το Σέιχ Σου

Η ιστορική καταστροφή στο δάσος του Σέιχ Σου αποτέλεσε τον λόγο που η πυροσβεστική ανέλαβε τις φωτιές στα δάση από τα δασαρχεία το 1997. Αυτό δεν εμπόδισε τον Θ. Βάγια από το να μειώσει τους εποχικούς στη Θεσσαλονίκη. Ο Θάνος Ψαρόπουλος, που έδρα του είναι η συμπρωτεύουσα και είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ), επισημαίνει: «Στον νομό πέρυσι ήμασταν 30 εποχικοί και αφαίρεσαν 16 άτομα. Οι 14 εποχικοί δεν φτάνουν ούτε για αστείο όταν έχουμε περιοχές όπως ο Λαγκαδάς, ενώ κοντά μας είναι η Χαλκιδική και οι κάμποι της Κατερίνης».

Τα βέλη του προς το αρχηγείο ρίχνει ο Θ. Ψαρόπουλος και σχετικά με τη νέα προκήρυξη που τους καθυστερεί: «Εχουμε υπηρετήσει στις δυσκολότερες αντιπυρικές όλων των εποχών από το 2019 έως σήμερα και είδαμε πολίτες με κάρτα ανεργίας και ειδικές δυνάμεις να έχουν 7.000 μόρια, όσα και ένας εποχικός πυροσβέστης με επτά αντιπυρικές. Εξαιτίας της προκήρυξης Τουρνά – Κικίλια ούτε στις 15 Μαΐου δεν ξεκινάμε. Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα υπογράψουμε στις 5 Μαΐου, ενώ το Σάββατο 3 Μαΐου δίνουμε αθλήματα. Νομίζω Ιούνιο θα ξεκινήσουμε και αυτό με ξεκάθαρη ευθύνη του αρχηγείου, που θα μπορούσε να βάλει εμάς τους έμπειρους τώρα στα πυροσβεστικά».

 Μπαλώματα στην Ηλεία

Η βαθιά πληγωμένη από το 2007 Ηλεία, που σε κάθε αντιπυρική περίοδο φλέγεται, φέτος θα έχει λιγότερους μάχιμους λόγω συνταξιοδοτήσεων και μείωσης των εποχικών. Το μόνο νέο είναι η μια μονάδα ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντο), οι οποίοι όμως είναι πεζοπόρο τμήμα και δεν επανδρώνουν σταθμούς ή οχήματα. Ο Νίκος Βελισσάρης, πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηλείας, εκπέμπει SOS: «Είμαστε έντονα προβληματισμένοι για την εφαρμογή του αντιπυρικού σχεδιασμού στην Ηλεία και αυτό οφείλεται στο υποστελεχωμένο και γερασμένο προσωπικό. Σε επίπεδο νομού οι θέσεις των εποχικών πυροσβεστών μειώθηκαν κατά 29 σε σχέση με την περσινή αντιπυρική περίοδο, είχαμε επίσης και 15 συνταξιοδοτήσεις μόνιμων και πενταετών συναδέλφων μέσα στο 2024, θέσεις οι οποίες δεν αναπληρώθηκαν. Πρέπει να αναφέρουμε τη δημιουργία της ΕΜΟΔΕ, στελεχωμένη από 45 άτομα, σε επίπεδο νομού, μια υπηρεσία που απαρτίζεται μόνο με πεζοπόρα τμήματα στο πεδίο της πυρκαγιάς, χωρίς δικά της υδροφόρα οχήματα. Δεν λύνει κανένα πρόβλημα στις υποστελεχωμένες βάρδιες των πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων του νομού μας, μιας και τα οχήματα που συνδράμουν στο έργο της είναι από τις λοιπές πυροσβεστικές υπηρεσίες και κλιμάκια. Η Ηλεία έχει μεγάλο αριθμό αστικών συμβάντων, έντονων καιρικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών που στατιστικά την ανεβάζουν στις πρώτες θέσεις επικινδυνότητας σε πανελλαδικό επίπεδο».

Οχήματα ετών… 50 

Η βόρεια Ελλάδα βιώνει την έντονη υποστελέχωση πριν από την αντιπυρική περίοδο, ενώ αν τύχει ταυτόχρονα ένα αστικό συμβάν με μια δασική πυρκαγιά η επιφυλακή είναι μονόδρομος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Καβάλα, όπως εξηγεί ο Γιάννης Παπαναστασίου, πρόεδρος Σωματείου Πυροσβεστών Μακεδονίας Θράκης και Βορείου Αιγαίου: «Είμαστε οι μισοί σε σχέση με το 2017. Τότε είχαμε τρεις βάρδιες των 18 ατόμων και ήμασταν 54. Τώρα είμαστε 27 άτομα (τρεις βάρδιες των εννέα ατόμων). Σε σχέση με πριν από τρία χρόνια είμαστε περίπου το 60%. Οι αριθμοί αυτοί σε γενικές γραμμές ισχύουν για όλες τις υπηρεσίες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Στην Καβάλα δουλεύουμε οι έξι πυροσβέστες ανά βάρδια για να μπορέσουμε να πάρουμε ρεπό και άδειες. Αν κάποιος ασθενήσει ή χρειαστεί να μετακινηθεί οπουδήποτε ανά την Ελλάδα, μπαίνουμε σε “εμπλοκή” δουλεύοντας το ένα 24ωρο και το άλλο ξεκουραζόμαστε. Αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο εδώ και μια πενταετία. Η Καβάλα, που έχει έλλειμμα προσωπικού, βγαίνει στο οργανόγραμμα υπεράριθμη, γιατί μετράνε βάζοντας το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Αυτοί οι συνάδελφοι δεν επιχειρούν σε δασικά/αστικά συμβάντα. Φεύγουν προς άλλες υπηρεσίες και δεν αναπληρώνονται. Παράλληλα, όταν πρέπει να πάμε ως ενισχύσεις στον νότο, κάνουμε 1.000-1.200 χιλιόμετρα. Πέρυσι εγώ κατέβηκα Αθήνα, στη Νέα Μάκρη, στη Χίο και τον Σεπτέμβριο στην Κόρινθο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους σταθμούς που αφήνουμε πίσω».

Οι λιγότερες οργανικές θέσεις και βάρδιες που δεν βγαίνουν είναι κανόνας στις Σέρρες, όπου οι πυροσβέστες επιχειρούν με πυροσβεστικά οχήματα που κλείνουν 50 χρόνια λειτουργίας. Πολύπειρος πυροσβέστης που υπηρετεί στον νομό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας στο Documento: «Είμαστε ήδη δέκα άτομα λιγότερα από το 2023, ενώ άλλα έξι συνταξιοδοτούνται έως το τέλος του έτους. Το 2023 είχαμε 173 άτομα μαζί με τους εποχικούς και το 2025 είναι 163. Πριν από τέσσερα με πέντε χρόνια η βάρδια ήταν 15 άτομα στην υπηρεσία για να βγαίνουν ρεπό και άδειες. Σήμερα είναι δέκα άτομα ανά βάρδια, ο δε στόλος είναι γερασμένος. Εχουμε αυτοκίνητα από 20 έως 50 ετών. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ένα Steyr που για να ανέβει το βουνό πάει 15-20 χλμ. μετά βίας».

 Σχεδιασμός χωρίς άτομα

Στον μεγαλύτερο νομό της Κρήτης ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές απαιτεί περισσότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπάρχουν μεταθέσεις και συνταξιοδοτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Ηράκλειο έχει πλήθος αστικών συμβάντων και βιομηχανική ζώνη και τώρα με τον αντιπυρικό σχεδιασμό εξωθούνται οι πυροσβέστες στα όριά τους. Οσο για την ΕΜΟΔΕ, αυτή έχει αρμοδιότητα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου με το βάρος να πέφτει στις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις. 

Το επιχειρησιακό χάος εξηγεί ο Βασίλης Ανδρεαδάκης, πρόεδρος Σωματείου Πυροσβεστών Νομού Ηρακλείου: «Σε σχέση με πέρυσι είμαστε περίπου 20 άτομα λιγότερα, γιατί μετατέθηκαν έντεκα με δώδεκα συνάδελφοι και κάποιοι άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν. Τα μέτρα που σχεδιάζει το αρχηγείο για τις δασικές πυρκαγιές απαιτούν περισσότερο κόσμο από ό,τι πέρυσι. Αν πέρυσι θέλαμε 50 άτομα για να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στο ίδιο το σχέδιο, φέτος θέλουμε περίπου 70 άτομα για να αντέξουμε στην αντιπυρική. Η ίδια η υπηρεσία σχεδιάζει πόσα οχήματα πρέπει να στελεχωθούν για να καλυφθούν οριακά οι ανάγκες σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, αλλά ο κόσμος δεν υπάρχει για να τα στελεχώσει. Οταν ξέρεις ότι δεν έχεις τα άτομα, εκ των πραγμάτων και σκοπίμως οδηγούμαστε σε καταπάτηση και εργασιακών δικαιωμάτων με τις επιφυλακές».

Πέραν της υπερεργασίας, οι πυροσβέστες στον νομό δεν έχουν και τα κατάλληλα οχήματα, όπως τονίζει ο Β. Ανδρεαδάκης: «Τα βασικά οχήματα είναι του 1989, του 1990 και του 1991, ξεπερνούν τα 25 έτη. Δεν έχουν τις δυνατότητες, τον εξοπλισμό και τις ποσότητες του νερού για να ανταποκριθούν σε σύγχρονες φωτιές. Στην αντιπυρική λείπουν οχήματα στα συνεργεία και κάνουμε μπαλώματα για να λειτουργήσουν. Ο κ. Κικίλιας είχε εξαγγείλει πως θα παραλάβουμε οχήματα. Από ΑΙΓΙΣ δεν έχουμε πάρει τίποτα».

Δεν αναφέρουν τα κενά

Στις 26 Μαρτίου αποστείλαμε ερωτήματα προς τον Θ. Βάγια για να μάθουμε τον ακριβή αριθμό των κενών οργανικών θέσεων στο Σώμα, καθώς οι 3.620 θέσεις που η πυροσβεστική ανακοίνωσε το 2022 είναι ένας αριθμός που έχει σίγουρα αλλάξει λόγω των εκατοντάδων συνταξιοδοτήσεων. Ο εκπρόσωπος Τύπου Βασίλειος Βαθρακογιάννης μάς επισήμανε ότι «τα ερωτήματά σας έχουν προωθηθεί» με το αρχηγείο να περιφρονεί επιδεικτικά να απαντήσει στα εξής:

  1.  Πόσες είναι οι αποστρατεύσεις-συνταξιοδοτήσεις για το 2024 για το Πυροσβεστικό Σώμα;
  2. Πόσα προβλέπεται να είναι τα οργανικά κενά του Σώματος το 2025;
  3. Με αφορμή τη νέα προκήρυξη που θα υπάρξει για τους εποχικούς πυροσβέστες, κατά πόσο η καθυστέρηση ανάληψης των καθηκόντων τους μπορεί να δυσχεράνει τον σχεδιασμό της αντιπυρικής (επάνδρωση δασικών περιπολικών κ.ά.);

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Μαζικές διαγραφές υλικών από τις κάμερες μετά τη μοιραία νύχτα – «Μόνο τα ηχητικά και όχι τα βίντεο στη δικογραφία»

Απίστευτο περιστατικό στον Άγιο Σάββα: Εργαζόμενοι και ασθενείς έπαθαν εγκαύματα στο χειρουργείο!

CNN: Γιατί ο Τραμπ δεν έχει παρέμβει στη νέα κρίση Ινδίας – Πακιστάν στο Κασμίρ;

Human Rights Watch: «Η ελευθερία των ΜΜΕ σε κρίση» – Έκθεση ράπισμα για τα SLAPP Μητσοτάκη και ΑΑΔΕ στο Documento

Ετικέτες