Θέλουν ξένους διαιτητές σε όλα τα παιχνίδια τους

Θέλουν ξένους διαιτητές σε όλα τα παιχνίδια τους

Την τελευταία διετία το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 1 έχει δύο βασικά στοιχεία: την ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο κορυφής και την τοξικότητα που χτυπάει κόκκινο. Η αντιπαράθεση ξεκινάει και τελειώνει στην ΕΠΟ και ειδικότερα στη διαιτησία. Δυστυχώς, την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν η διοργάνωση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ομαλά αν σφυρίζουν μόνο Ελληνες διαιτητές ή ξένοι συνάδελφοί τους αμφίβολων δυνατοτήτων.

Οι διαιτητές ελίτ και Α΄ Κατηγορίας της UEFA ήρθαν στη χώρα μας αρχικά το 2018 για τον τελικό του Kυπέλλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (20), στη συνέχεια για τα πιο κρίσιμα παιχνίδια του πρωταθλήματος, ενώ πέρυσι σφύριξαν όλα τα ντέρμπι και κάποια ματς των πλέι άουτ. Και μάλλον έπεται συνέχεια: στην ΕΠΟ υποστηρίζουν πως Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός επιθυμούν να σφυρίζουν όλους τους αγώνες τους αλλοδαποί ρέφερι κι αυτή την επιθυμία τους την έχουν μεταφέρει ανεπίσημα σε στελέχη της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.

Ζήσε τον διαιτητικό σου μύθο στην Ελλάδα…

Η UEFA την περασμένη περίοδο έβαλε πλάτη και αρκετοί διαιτητές από το πάνω ράφι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ήρθαν και διηύθυναν τα ντέρμπι της ΣΛ1. Ωστόσο, όλα άλλαξαν όταν στο παιχνίδι Ολυμπιακός – ΑΕΚ που διεξήχθη στις 23 Απριλίου ο Ιταλός ρέφερι Νταβίντε Μάσα έγραψε στο φύλλο αγώνα ότι δέχτηκε χτύπημα στα γεννητικά όργανα! Μετά το ακραίο περιστατικό σταμάτησε και η συνεργασία της ΚΕΔ με τον αρχιδιαιτητή της UEFA Ρομπέρτο Ροσέτι για τους ορισμούς διαιτητών.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Παναγιώτης Μπαλτάκος έθεσε εκ νέου σχετικό αίτημα στην UEFA και ο πρόεδρός της Αλεξάντερ Τσέφεριν στην απάντησή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής διαιτητών ελίτ και Α΄ Κατηγορίας στο ελληνικό πρωτάθλημα, θέτοντας ωστόσο μία προϋπόθεση: να εξασφαλιστεί η ψυχοσωματική ακεραιότητα των διαιτητών. Ο Π. Μπαλτάκος πέταξε από πάνω του τις ευθύνες και ζήτησε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας Βαγγέλη Μαρινάκη να διαβεβαιώσουν την UEFA ότι οι παράγοντες ή οι οπαδοί των ελληνικών ομάδων δεν θα… πειράξουν ούτε τρίχα από τους Ευρωπαίους διαιτητές που θα οριστούν να σφυρίξουν τα κρίσιμα ματς.

Ο Βαγγ. Μαρινάκης απάντησε άμεσα στον πρόεδρο της ΕΠΟ ότι «η διαβεβαίωση που μπορώ να σας δώσω είναι ότι η ΣΛ1 εργάζεται τόσο για την παρουσία στην Ελλάδα των καλύτερων διαιτητών από το εξωτερικό προκειμένου να διασφαλίσει την ακεραιότητα των διοργανώσεων όσο και για να καταστήσει σαφές προς τις υπερεθνικές συνομοσπονδίες πως σε ό,τι αφορά τη διαιτησία στην Ελλάδα, η ΕΠΟ με τη σημερινή της μορφή, δομή, λειτουργία και στελέχωση είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης».

Κάθε εβδομάδα και μία επίθεση

Το κλίμα αναμένεται να είναι τοξικό μέχρι το τέλος της σεζόν, καθώς όποια από τις μεγάλες ομάδες γκελάρει θα φωνάζει για τους διαιτητές. Αυτός τουλάχιστον είναι ο κανόνας, ενώ ο Μαρινάκης ως πρόεδρος της λίγκας σχεδόν κάθε εβδομάδα μέσω επιστολών κάνει επιθέσεις στον Μπαλτάκο. Στην τελευταία ανέφερε πως «το μόνο που σας απασχολεί είναι η αυτοσυντήρησή σας και η διατήρησή σας στην επιφάνεια, έστω και αν πρόκειται για την επιφάνεια του υπονόμου». Η απάντηση του προέδρου της ΕΠΟ ήταν θεσμική επισημαίνοντας πως «από την ημέρα της εκλογής μου (1η Ιουνίου 2022) κάνετε συνεχείς “επιθέσεις”. Μάταιη προσπάθεια. Δεν γίνεται έτσι. Σε διάλογο αντιδρούμε θετικά, σε “επιθέσεις” όχι».

Με όσα συμβαίνουν στον μικρόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου ίσως μία λύση για να επιστρέψει στην κανονικότητα θα ήταν να διοικούν τις ομάδες στελέχη από το εξωτερικό…

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter