Θεόδωρος Μαντάς στο documentonews.gr: Η ελευθερία του Τύπου σε καθεστώς ελέγχου

Θεόδωρος Μαντάς στο documentonews.gr: Η ελευθερία του Τύπου σε καθεστώς ελέγχου

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη με το οποίο για πρώτη φορά μετά τη χούντα δημιουργεί απροκάλυπτα «Επιτροπή λογοκρισίας» στα ΜΜΕ σχολιάζει σε δήλωσή του στο documentonews.gr ο γνωστός δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς.

Όπως αναφέρει, η «ενδεχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου… παραβιάζει κατάφωρα μια πλειάδα συνταγματικών διατάξεων», ενώ τονίζει επίσης ότι «μια ακόμη απόπειρα ελέγχου και ενδεχόμενης φίμωσης της ελευθεροτυπίας, πέραν του εσωτερικού αντικτύπου σε συνταγματικό και πολιτειακό επίπεδο, θα καταβαραθρώσει διεθνώς την ήδη καταρρακωμένη εικόνα της χώρας μας».

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του ποινικολόγου Θεόδωρου Μαντά:

Με αλγεινή αίσθηση διαπιστώσαμε την επερχόμενη σύσταση της επιτροπής για την τήρηση των αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΥΠΟ – ΣΥΣΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΤΡΩΩΝ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ KAI ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ».

Η ενδεχόμενη ψήφιση του ως άνω Ν/Σ και η θέση του σε εφαρμογή παραβιάζει κατάφορα μια πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, θίγοντας κατά κύριο λόγο τον πυρήνα της αρχής της ισότητας και της ελευθερίας έκφρασης γνώμης. ‘Αλλωστε οι συνταγματικές διατάξεις αποτελουν νόμους της πολιτείας αυξημένης τυπικής ισχύος και η προσβολή αυτών συνιστά ταυτόχρονα και προσβολή του Συντάγματος και κατ’ επέκταση της Πολιτείας.

Εν προκειμένω, το άρθρο 4 παρ. 2 του Συντάγματος προβλέπει «2. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις», καθιερώνοντας έτσι την αρχή της ισότητας. Η ισότητα αυτή επεκτείνεται και στον τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο. Ως εκ τούτου η επερχόμενη διάκριση των εντύπων ή ιστοσελίδων σε πιστοποιημένα ή μη, από την επιτροπή, απαγορεύοντας τους τη δυνατότητα καταχώρισης διαφημίσεων και συμμετοχής σε κρατικά προγράμματα ενίσχυσης σε μη πιστοποιημένα έντυπα και ιστοσελίδες ενημερωτικού περιεχομένου, αντιβαίνει ευθέως στην ως άνω συνταγματική επιταγή.

Περαιτέρω, το άρθρο 14 παρ. 2 του Συντάγματος προβλέπει: «2. O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται». Η πιθανή σύσταση της επιτροπής συνιστά κατ’ εξοχή περίπτωση  μέσου ελέγχου του τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, και συγχρόνως υποβολιμιαία λογοκρισία, αντιβαίνουσα ευθέως στην ως άνω διάταξη του Συντάγματος. Εξάλλου, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα κατετάγη 108η παγκοσμίως σε έκθεση αναφορικά με την ελευθερία του τύπου. Στην ΕΕ δε, κατετάγη στην τελευταία θέση.

Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι μια ακόμη απόπειρα ελέγχου και ενδεχόμενης φίμωσης της ελευθεροτυπίας, πέραν του εσωτερικού αντικτύπου σε συνταγματικό και πολιτειακό επίπεδο, θα καταβαραθρώσει διεθνώς την ήδη καταρρακωμένη εικόνα της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης:

Δραματικό ατόπημα η «Επιτροπής Λογοκρισίας» στα ΜΜΕ: Ολισθαίνει βαθύτερα τη χώρα μας σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στήνει επιτροπή λογοκρισίας του Τύπου στα πρότυπα της χούντας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter