«Θεράπων ιατρός» ως «κόφτης» για τα νοσοκομεία – «Ζαριά» Πλεύρη στις πλάτες των ασφαλισμένων

«Θεράπων ιατρός» ως «κόφτης» για τα νοσοκομεία – «Ζαριά» Πλεύρη στις πλάτες των ασφαλισμένων

Ιδιώτες γιατροί αλλά και ιδιωτικά πολυιατρεία αναμένεται να εμπλακούν στην εφαρμογή του “θεράποντος ιατρού” που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα στον Απρίλιο. Οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια θα αφορούν στην καταγραφή όλων των πολιτών σε έναν «θεράποντα ιατρό» με τους πολίτες να καλούνται να επιλέξουν τον θεράποντα γιατρό τους.

Ο γιατρός αυτός θα μπορεί να είναι είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε ακόμα και από το δημόσιο (ιατροί των δημόσιων δομών) με επιπλέον αμοιβή η οποία ακόμα δεν έχει καθοριστεί. Μέσα σε αυτό το σύστημα θα μπορούν να μπουν και όλες οι ιδιωτικές δομές όπως τα πολυιατρεία.

Εν τω μεταξύ θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης του γιατρού που θα συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ η οποία θα υπολογίζεται κατ’άτομο. Δηλαδή ο γιατρός θα γνωρίζει ότι θα εγγράψει έναν πολίτη που θα αντιστοιχεί με ένα ποσό και με κάποιες υποχρεώσεις όπως ο ψηφιακός φάκελος του ασθενή η ενημέρωση κλπ.

Ταυτόχρονα το σύστημα που θα εφαρμοστεί για την πρωτοβάθμια θα προβλέπει πως οποιαδήποτε ιατρική πράξη με κορυφαία την παραπομπή σε νοσοκομείο πλην των εκτάκτων περιστατικών θα πρέπει να τελούν υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.

Σύμφωνα με τα ίδια συμβόλαια που θα συνάψουν με τον ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων, θα έχουν και υποχρεώσεις απέναντι στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Και συγκεκριμένα, να πραγματοποιούν -εάν και όποτε αυτό απαιτείται κάποιες εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία και δημόσιες δομές.

Τα απογευματινά χειρουργεία

Το χέρι βαθιά στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ασθενείς που θα θέλουν να χειρουργηθούν στα απογευματινά χειρουργεία. Συγκεκριμένα ο ΕΟΠΠΥ αναμένεται να καλύπτει το 70% του κάθε χειρουργείου και ο ασθενής το 30% το οποίο θα προορίζεται για το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε όποιον συμμετέχει στο χειρουργείο .Ωστόσο ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει και τον γιατρό . Η αξία της αμοιβής του αναμένεται να καθοριστεί με βάση τιμοκαταλόγους που ορίζουν ασφαλιστικές εταιρείες. Πάντως για να μπορεί να συμμετέχει κάποιος σε απογευματινό χειρουργείο, το προσωπικό θα πρέπει να έχει εξαντληθεί η λίστα των προγραμματισμένων πρωινών χειρουργείων του νοσοκομείου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter