Θερινές εκπτώσεις: «Πρεμιέρα» στις 11 Ιουλίου – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Θερινές εκπτώσεις: «Πρεμιέρα» στις 11 Ιουλίου – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Ανοίγει η «αυλαία» για τις θερινές εκπτώσεις από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουλίου. Η εν λόγω περίοδος θα διαρκέσει έως την τελευταία ημέρα του Αυγούστου (31/8), με τα εμπορικά καταστήματα να έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας (προαιρετικά) και την Κυριακή 17 Ιουλίου, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Εν όψει της νέας περιόδου εκπτώσεων, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας υπογραμμίζει, μέσω ανακοίνωσής της, ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τους καταναλωτές, τονίζοντας πως θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι: «κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται συμπληρωματικά, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ το ποσοστό έκπτωσης έρχεται συμπληρωματικά και όχι μόνο του».

Αυξημένο πρόστιμο για τους παραβάτες

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η πρακτική μη αναγραφής διπλών τιμών στα υπό έκπτωση προϊόντα από τους υπεύθυνους των καταστημάτων επισύρει κυρώσεις. Μάλιστα, «σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται από φέτος αυξημένο πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, με την Συνομοσπονδία να καλεί τους καταστηματάρχες ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν γενικευμένο ποσοστό έκπτωσης.

Μυστικά & Documento

29/09/2022, 13:12
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter