Θερινό Βιβλιοστάσιο: Βιβλία «εκτός των τειχών» από 30 εκδοτικά εγχειρήματα

Θερινό Βιβλιοστάσιο: Βιβλία «εκτός των τειχών» από 30 εκδοτικά εγχειρήματα

Βιβλία ιδιαίτερα και ανορθόδοξα, με ιστορίες ανείπωτες, τολμηρά, χωρίς ημερομηνία λήξης.

Το #4ο_Θερινό_Βιβλιοστάσιο έρχεται, 15-18 Ιουλίου στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (πεζόδρομος Ερμού – Θησείο) από τη Σύμπραξη Εκδοτικών Εγχειρημάτων.

Το Θερινό Βιβλιοστάσιο, που φέτος διοργανώνεται για 4η χρονιά, προέκυψε από μια ιδιαίτερη συνάντηση μικρών εκδοτικών εγχειρημάτων που ναι μεν ξεκινάνε από διαφορετικές αφετηρίες, ωστόσο οι διαδρομές τους είναι συνδιαλεγόμενες.

Φιλοδοξεί να γίνει εφαλτήριο για την άνθηση της «εκτός των τειχών» βιβλιοπαραγωγής στην οποία οι συμμετέχοντες ως σύνολο βλέπουμε και την εκδοτική μας δραστηριότητα. Στο φετινό 4ο Θερινό Βιβλιοστάσιο που θα διεξαχθεί από τις 15 μέχρι τις 18 Ιουλίου στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134) θα συμμετέχουν 30 εκδοτικά εγχειρήματα», αναφέρει μέλος της Σύμπραξης στο Documento.

Το Θερινό Βιβλιοστάσιο αποτελεί σημείο συνάντησης με παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις. Ο Γεώργιος Βιζυηνός στα ίχνη της αστυνομικής λογοτεχνίας, μία συζήτηση για τη σύγχρονη φεμινιστική γραφή στη Ρωσία, ερωτήματα για την τρέχουσα πανδημία.

«Στόχος μας -όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος – είναι να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης με αφορμή τα βιβλία. Το 4ο Θερινό Βιβλιοστάσιο φιλοδοξεί να τροφοδοτήσει τους αναγνώστες με υλικό τέτοιο που να δημιουργεί ρωγμές και ανοίγματα εκεί όπου υψώνονται μόνο τοίχοι. Να μετουσιώσει την μοναχική ανάγνωση σε συλλογική πρακτική», προσθέτει.

Σε αυτήν ακριβώς την λογική η έκθεση βιβλίου πλαισιώνεται από σειρά οχτώ εκδηλώσεων και βιβλιοπαρουσιάσεων που διαρθρώνονται ως εξής:

ΠΈΜΠΤΗ 15– 07–2021

21.00–23.00

retro-crime: Ο Γεώργιος Βιζυηνός στα ίχνη της αστυνομίας λογοτεχνίας

Ποιος ήταν ο φονιάς του αδελφού του;

Κουβέντα με την Εύα Γανίδου (υποψήφια διδακτόρισσα νεοελληνικής φιλολογίας ΑΠΘ) και τον Τάσο Θεοφίλου (εκδόσεις red n’ noir).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 16– 07–2021

19:00–21.00

Για την Εξομολόγηση του Μιχαήλ Μπακούνιν

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης και ο Άρης Μαραγκόπουλος συνομιλούν για (και με αφορμή) την Εξομολόγηση του Μιχαήλ Μπακούνιν (Εκδόσεις των Συναδέλφων).

21:00–23.00

Σύγρονοι στοχασμοί για το πολιτικό

Η Βίκυ Ιακώβου, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Παν/μιο Αιγαίου, και ο Γιάννης Κτενάς, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Kaboom, συζητούν για το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Κιουπκιολή Το πολιτικό – Σύγχρονοι στοχασμοί (εκδόσεις Έρμα).

ΣΑΒΒΑΤΟ 17– 07–2021

19.00–21.00

Μύηση στη φιλοσοφία για τους μη φιλοσόφους

Η Δήμητρα Τζανάκη, δρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΕΚΠΑ, και ο Γιώργος Καλαμπόκας, υ.δ. Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ και μέλος της εκδοτικής ομάδας του Εκτός Γραμμής, συζητούν για τη Μύηση στη φιλοσοφία για τους μη φιλοσόφους, με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του Louis Althusser (εκδόσεις Εκτός Γραμμής).

21.00–23.00

Τι ξέρω από βία; Μια συζήτηση για τη σύγχρονη φεμινιστική γραφή στη Ρωσία

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του ημερολογίου φυλακής της Μαρίας Αλιόχινας (Pussy Riot), με τίτλο Riot Days (εκδόσεις red n’ noir) και τις μεταφράσεις σύγχρονης ρωσόφωνης φεμινιστικής και κουίρ ποίησης που δημοσιεύονται στο τρέχον τεύχος του ποιητικού σκεύους Τεφλόν, η μεταφράστρια από τα ρώσικα Νίκη Καραγεώργου και μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού συζητούν για τις γυναικείες φυλακές στη Ρωσία, τις μικρές και μεγάλες εξουσίες που αναπτύσσονται μέσα στο ασφυκτικό τους περιβάλλον αλλά και τις σχέσεις συντροφικότητας που δημιουργούν οι κρατούμενες μεταξύ τους.

Για τις «νέες γλώσσες» που πλάθει η φεμινιστική και κουίρ ποίηση προκειμένου να αναδείξει «τη σύνδεση της κρατικής βίας με την έμφυλη και ενδοοικογενειακή, καθώς και με τα εγκλήματα μίσους εναντίον κουίρ ατόμων», σε έναν κόσμο όπου «η βία έχει γίνει υποχρεωτική συνθήκη στη ζωή [μας]» και «τις γυναίκες/ που λένε την αλήθεια/ τις βαφτίζουν μάγισσες και τρελές».

ΚΥΡΙΑΚΉ 18– 07–2021

19.00–20.00

Εκδόσεις Ενύπνιο – Εν παραλλήλω:

Μαριάνο Ασουέλα, Οι καταδικασμένοι

Μπαλδομέρο Λίγιο, Ο λάκκος του διαβόλου

20:00-21:00

Παρουσίαση βιβλίου: Σταμάτης Πολενάκης, Η πάλη με τον Άγγελο

Συμμετέχουν: Στάθης Ιντζές, Σταμάτης Πολενάκης, Πελαγία Φυτοπούλου

21.00–23.00

Ερωτήματα για την τρέχουσα πανδημία

Ο Φώτης Τερζάκης (συγγραφέας, μεταφραστής) και ο Πρόδρομος Αβακουμίδης (εκπαιδευτικός) παρουσιάζουν τα άρθρα του Ντέιβιντ Κέιλυ: Πανδημικές αποκαλύψεις. Ερωτήματα για την τρέχουσα πανδημία υπό τη θεώρηση του Ίβαν Ίλλιτς (εκδόσεις Αλήστου Μνήμης).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter