Θεσσαλονίκη: Ενοχή του καθηγητή Μαιευτικής που κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα πρότεινε η εισαγγελέας στο Εφετείο

Θεσσαλονίκη: Ενοχή του καθηγητή Μαιευτικής που κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα πρότεινε η εισαγγελέας στο Εφετείο

Την ενοχή του πρωτόδικα καταδικασμένου, για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη, μαιευτήρα και καθηγητή του ΔΙΠΑΕ, για τις δυο από τις τρεις φοιτήτριες που τον καταγγέλλουν, πρότεινε την Τρίτη η εισαγγελέας της έδρας στη Θεσσαλονίκη. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό, η οποία ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου, συνεχίστηκε σήμερα με την κατάθεση της συζύγου του καθηγητή, την πρόταση της εισαγγελέας, την απολογία του κατηγορούμενου και τις αγορεύσεις των συνηγόρων. Στις προηγούμενες δικάσιμες είχαν προηγηθεί οι καταθέσεις των τριών καταγγελλουσών, καθώς και άλλων γυναικών που προσήλθαν στο δικαστήριο για να καταθέσουν ανάλογα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης κατά τη γυναικολογική εξέταση.

Υπενθυμίζεται αναφορικά με την υπόθεση, ότι ο καθηγητής μαιευτικής στο ΔΙΠΑΕ, διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο καλούσε για δωρεάν εξετάσεις φοιτήτριες του τμήματος, στις οποίες σύμφωνα με τις καταγγελίες, μέσα από μη ενδεδειγμένες ιατρικές εξετάσεις προσπαθούσε να τις διεγείρει σεξουαλικά, ενώ άλλες τις θώπευε στο στήθος, με τις φοιτήτριες να αναφέρουν πως o ίδιος βρισκόταν σε στύση. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ιδιότητα του ως καθηγητή, και άρα τη θέση εξουσίας που συνεπάγεται αυτή απέναντι σε μια φοιτήτρια, οδήγησαν στην ποινική του δίωξη και την πρωτόδικη του καταδίκη τον Νοέμβριο του 2021 σε τέσσερα έτη με τριετή αναστολή για το αδίκημα της κατάχρησης σε γενετήσια πράξη.

Αξιόπιστες έκρινε τις δυο καταγγέλλουσες η εισαγγελέας

Σε μια οργανωμένη και πλήρως αιτιολογημένη πρόταση, η εισαγγελέας της έδρας Αλεξάνδρα Χολέβα, έκρινε ότι ο καθηγητής είναι ένοχος για τις πράξεις που του αποδίδονται – για τις δυο από τις τρεις καταγγέλουσες – καθώς προέβη σε ετεροαυνανισμό ερχόμενος σε επαφή με τα στήθη και την κλειτορίδα των φοιτητριών. Μάλιστα αυτό το έπραξε ως καθηγητής, γιατί όπως ανέφερε η εισαγγελέας, δε θα είχαν προσέλθει και δε θα ακολουθούσαν τις συμβουλές του αν δεν ήταν καθηγητής τους και δε θα συναινούσαν με την πρακτική της αμφίχειρης εξέτασης που προκαλούσε γενετήσια διέγερση και ακολούθως με την ψηλάφηση του στήθους. Η εισαγγελέας αφού έκρινε ως αξιόπιστες τις δυο από τις τρεις καταγγέλλουσες θεώρησε ότι ο κατηγορούμενος έκανε κατάχρηση της θέσης του, καθώς τους έλεγε να μη στεναχωριούνται και για να μην υπάρξει αντίδραση τους παρείχε ελπίδα για ευνοϊκή αντιμετώπιση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η τρίτη καταγγέλλουσα έβαλε τα κλάματα και η πρώτη ανέφερε ότι βούρκωσε. Αναφορικά με την πρώτη ήθελε να προβεί σε ψηλάφηση του μαστού. Ο κατηγορούμενος κάθισε στην κλίνη με ανοιχτά τα πόδια έβλεπε την πλάτη και όχι το στήθος της, προέβη σε εξέταση του μαστού με τρόπο που θεωρείται θωπεία και όχι ψηλάφηση, γιατί δεν έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Μάλιστα ενώ ήταν γυμνή την έφερε προς το μέρος του και κάθισε πάνω στα γεννητικά του όργανα και εκεί αντιλήφθηκε ότι ο κατηγορούμενος ήταν σε στύση».

Εισαγγελέας: «Δεν είχαν κανένα λόγο να υποστούν αυτή τη βάσανο»

Μάλιστα η εισαγγελέας τόνισε ότι οι καταγγέλλουσες δεν είχαν κανένα λόγο να υποστούν όλη αυτή τη βάσανο ενώπιον των οργάνων της ΕΛΑΣ, και δυο δικαστηρίων, προκειμένου να βλάψουν τον κατηγορούμενο. Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι: «Μια με ταπεινά ελατήρια θα μπορούσε να τον χρησιμοποιούσε για να ανεβεί επαγγελματικά, δε χρειαζόταν να γίνει το αντίθετο και να στρέψουν όλα τα βλέμματα πάνω τους. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και άσχημα, γιατί θα ήταν πολλοί οι γιατροί που θα τις θεωρούσαν προβληματικές». Αναφορικά με την μια από της τρεις καταγγέλλουσες η εισαγγελέας έκρινε ότι η πράξη που έχει τελεστεί είναι αυτή της χειρονομίας γενετήσιου περιεχομένου (337 ΠΚ) και πρέπει να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για αυτήν.

Στην υπόλοιπη διαδικασία τα αξιοσημείωτα ήταν η κατάθεση της συζύγου του καθηγητή, η απολογία του, αλλά και ορισμένοι διάλογοι με την έδρα αναφορικά με τις γυναικολογικές εξετάσεις. Παράλληλα στο δικαστήριο παρέστη φίλη της οικογένειας και παιδίατρος, η οποία ανέφερε ότι η αμφίχειρη εξέταση είναι απαραίτητη και όταν το χέρι κινείται στην περιοχή είναι λογικό να πάει και στην κλειτορίδα, αλλά αν δε γινόταν δε θα προέκυπτε διάγνωση για πολλές γυναίκες.

Σύζυγος: «Το κάνουν για να βγάλουν λεφτά»

Η σύζυγος του μαιευτήρα ανέφερε ότι είναι παντρεμένοι μαζί τα τελευταία δέκα χρόνια, και δεν έχει αμφιβάλει ούτε δευτερόλεπτα για τον άνδρα της. Χαρακτηριστικά στην κατάθεση της ανέφερε ότι: «Η ιστορία αυτή ξεκίνησε λόγω ενός ανθρωποφάγου κλίματος. Οι μηνύσεις που έκαναν στους άλλους δεν βρήκαν πάτημα. Αυτά τα αθώα κορίτσια που έρχονται εδώ και κλαίνε, και μετά βγαίνουν έξω και γελάνε, είναι υποκινούμενες. Θεωρούν ότι είμαστε πλούσιοι και μας ζητάνε χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση. Το κάνουν για να βγάλουν λεφτά και για να πάρουν θέσεις στο επάγγελμα». Καταλήγοντας ανέφερε ότι η υπόθεση έχει προκαλέσει οικογενειακή σύγχυση σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «ξέρετε τι είναι να κατεβαίνω στο σπίτι μου και να πετάνε φέιγ βολάν αντιεξουσιαστές και να λένε ότι θα του κόψουν το χέρι;».

Η απολογία του καθηγητή

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε με μια πιο ήπια διάθεση συγκριτικά με αυτή στο πρωτόδικο δικαστήριο και επιχείρησε με λογικά επιχειρήματα να πείσει την έδρα και πρωτίστως την εισαγγελέα ότι δεν προέβη στις πράξεις που του αποδίδονται.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από το 2009 έχουν περάσει από τα χεριά του 300 φοιτήτριες, και ήταν από πάντα δωρεάν γιατρός για όλες τις αθλήτριες για τα ερασιτεχνικά τμήματα του ΠΑΟΚ. Ανέφερε χαρακτηριστικά για τις δωρεάν εξετάσεις που παρείχε: «Έτσι έμαθε ο παππούς μου στον πατέρα μου και το ίδιο ακολούθησα και εγώ. Θεώρησα ότι αυτή θα ήταν μια δωρεάν συνεισφορά που θα τους βοηθούσε, όσο ζούσαν από τα λεφτά του μπαμπά τους». Έπειτα ο καθηγητής αναφέρθηκε στις αντιδικίες στο Τμήμα Μαιευτικής που θεωρεί ότι αποτελούν την αιτία που διώκεται και κατονόμασε δυο συγκεκριμένες μαίες καθηγήτριες.

Αναφορικά με το γεγονός αυτό ακολούθησε στο δικαστήριο η παραπάνω στιχομυθία μεταξύ του κατηγορουμένου και της εκ δεξιών της προέδρου συνέδρου:

– Είπατε ότι είχαν τη δυνατότητα οι καθηγήτριες να φροντίζουν για την επαγγελματική αποκατάσταση [των καταγγελουσών], είχαν κάποια άλλη ιδιότητα εκτός από το ΤΕΙ;

– Είναι όλα μέσα στο κύκλωμα των μαιών…

– Εργάζονται κάπου αλλού;

– Όχι

– Άρα με ποιον τρόπο θα παρείχαν αυτήν την επαγγελματική αποκατάσταση;

– Στο Παπαγεωργίου έκαναν τα εργαστήρια, είχαν άμεση σχέση εκεί.

– Οι συγκεκριμένες εργάζονται εκεί;

– Όχι, αλλά είναι οι μόνιμες συνοδοί στην πρακτική τους.

Αναφορικά με το επιχείρημα της υπεράσπισης για τις εκ νέου παρουσίες στο ιατρείο και τα κίνητρα των καταγγελλουσών υπήρξε η παρακάτω αναφορά από την εισαγγελέα της έδρας:

  • Εισ: Η Τ. ανέφερε ότι επειδή ήταν η πρώτη φορά που πήγε σε γυναικολόγο και δυσανασχέτησε, την πήρατε αγκαλιά, την φιλήσατε και της πιάσατε τους γλουτούς;
  • Κ: Ήρθε 6 ή 7 φορές.
  • Εισ: Εντάξει
  • Κ: Εγώ δε θυμάμαι αυτό που καταγγέλλει. Δε μου αρέσει να φέρομαι στους ανθρώπους σαν κουτάβια, γιατί να την παρηγορήσω;
  • Εισ: Αυτή που ωφελήθηκε; Είναι από τα Φάρσαλα και βρήκε δουλειά στην Κεφαλονιά.
  • Κ: Αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί.
  • Εισ: Σωστά, πολύ δύσκολο, να φύγεις από τα Φάρσαλα για να βρεθείς στην Κεφαλονιά. Θυσία είναι, δεν είναι βόλεμα. Εσείς θεωρείτε ότι και αυτή βολεύτηκε.

Αναφορικά με τις γυναικολογικές εξετάσεις που φέρεται να κατέληξαν σε κατάχρηση γενετήσιας πράξης, ο καθηγητής πιέστηκε ιδιαίτερα από την πρόεδρο του δικαστηρίου δίνοντας τις παρακάτω απαντήσεις:

  • Πρ: Σας κατηγορούν ότι τους ζητούσατε να αφαιρέσουν όλα τα ρούχα;
  • Κ: Η γραμματέας μου πάει και τους λέει να ξεντυθούν και τους δίνει την διάφανη ποδιά.
  • Πρ: Μας είπαν ότι δεν υπήρχε ποδιά και φορούσε το σουτιέν της και της είπατε να το βγάλετε.
  • Κ: Δεν έχω κανένα λόγο τότε να αγοράζω ποδιά.
  • Πρ: Για την αμφίχειρη, αν την κάνετε, γιατί την κάνετε;
  • Κ: Όπως οι καθηγητές μου μου έχουν μάθει, τα δάχτυλα μας είναι τα μάτια του γυναικολόγου. Την κάνω σε όλες τις ασθενείς. Η εξέταση πρέπει να ξεκινάει με τεστ ΠΑΠ, αμφίχειρη γυναικολογική και μετά υπέρηχος. Εδώ αναφέρθηκαν πράγματα που δεν ισχύουν, ότι έκανα πρώτα υπέρηχο και μετά τεστ ΠΑΠ.
  • Πρ: Η εξέταση μαστού;
  • Κ: Εγώ την κάνω από μπροστά κοιτώντας τη γυναίκα στο πρόσωπο, όπως γίνεται και η αυτοεξέταση. Να βλέπει η γυναίκα τον εαυτό της στον καθρέπτη…
  • Πρ: Αυτά που λένε για από πίσω;
  • Κ: Τα θεωρώ νοσηρή φαντασία. Είναι άρρωστο. Αυτό είναι καθαρή θωπεία, την ίδια στιγμή που κάποιος τον θωπεύει σηκώνεται και φεύγει και δεν ξαναπατάει. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την ιατρική.
  • Πρ: Προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση.
  • Πρ: Υπήρχε λόγος σε ηλικία 18-19 χρονών να κάνετε ψηλάφηση μαστού;
  • Κ: Αυτή είναι η αμυντική ιατρική.
  • Πρ: Εδώ τι νόημα έχει αφού δεν υπάρχουν προβλήματα σε αυτές τις ηλικίες;
  • Κ: Κανένα βιβλίο δε λέει ότι η εξέταση θα πρέπει να γίνεται πάνω από τα 30.

Στις 16 Ιανουαρίου η απόφαση

 Στο σημείο των αγορεύσεων ο συνηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας, τόνισε το γεγονός ότι ο γυναικολόγος παρότι καταδικασμένος συνεχίζει να εξετάζει. Οι συνήγοροι υποστήριξης κατηγορίας, εστίασαν στο να αποδομήσουν το κύρος των καταγγελλουσών, να δημιουργήσουν αμφιβολίες στην έδρα και να παρουσιάσουν σχετική νομολογία που συνηγορεί στην αθώωση του κατηγορουμένου. Η έδρα αποσύρθηκε για διάσκεψη στις 14:30 και επέστρεψε για να ανακοινώσει ότι δεν επιθυμεί να εκδώσει βιαστικά την απόφαση και διέκοψε προκειμένου να την ανακοινώσει την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Καταδίκη του καθηγητή γυναικολογίας: Ανάσα και θάρρος για πολλά άλλα θύματα

Καθηγητής Μαιευτικής κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα – Το Υπουργείο αγνοεί επιδεικτικά την υπόθεση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter