Θεσσαλονίκη: Κλειστό το Μετρό από 10 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου λόγω των δοκιμών
Ενόψει της επέκτασης του δικτύου προς την Καλαμαριά

Το καινούργιο Μετρό της Θεσσαλονίκης, που έκανε δεκαετίες για να ολοκληρωθεί και έχει συχνά βλάβες, θα είναι το μοναδικό στον κόσμο που θα διακόψει για ένα μήνα τη λειτουργία του για… δοκιμές, ενόψει της επέκτασης του δικτύου προς την Καλαμαριά.
Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραμείνει εκτός επιβατικής λειτουργίας από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025. Κατά την περίοδο αυτή, καθώς και πριν και μετά από αυτήν, το πρόγραμμα των δρομολογίων του Μετρό θα τροποποιηθεί ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των δοκιμών του δικτύου προς την Καλαμαριά, ανακοινώθηκε σήμερα.
Από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου από Δευτέρα έως Παρασκευή ο πρώτος συρμός από Τερματικούς Σταθμούς θα αναχωρεί στις 6.30πμ και ο τελευταίος στις 11μμ. Το Σάββατο και την Κυριακή πρώτος συρμός από Τερματικούς Σταθμούς θα αναχωρεί στις 8πμ και ο τελευταίος στις 11μμ.
Από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου από Δευτέρα έως Παρασκευή ο πρώτος συρμός από Τερματικούς Σταθμούς θα αναχωρεί στις 6.30πμ και ο τελευταίος στις 11μμ. Σάββατο και την Κυριακή πρώτος συρμός από Τερματικούς Σταθμούς θα αναχωρεί στις 8πμ και ο τελευταίος στις 11μμ.
Από την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου από Δευτέρα έως Πέμπτη ο πρώτος συρμός από Τερματικούς Σταθμούς θα αναχωρεί στις 5.30πμ και ο και ο τελευταίος στις 12.30πμ. Παρασκευή και Σάββατο ο πρώτος συρμός από Τερματικούς Σταθμούς θα αναχωρεί στις 5.30πμ και ο τελευταίος στις 2πμ. Την Κυριακή ο πρώτος συρμός από Τερματικούς Σταθμούς θα αναχωρεί στις 5.30πμ και ο τελευταίος στις 12.30πμ
Σημειώνεται ακόμα ότι, ήδη στο αμαξοστάσιο του Μετρό σταθμεύουν οι τέσσερις πρώτοι συρμοί που παρελήφθησαν πρόσφατα και αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους άλλοι τρεις (σύνολο επτά) από τους δεκαπέντε που θα δρομολογηθούν στο δίκτυο.
Έτσι, κατά το διάστημα αναστολής της λειτουργίας του Μετρό, όπως επίσης και καθ΄ όλη τη διάρκεια μειωμένου ωραρίου λειτουργίας του, το επιβατικό κοινό το οποίο ξεπερνά τους 2.200.000 επιβάτες μηνιαίως, θα εξυπηρετείται με πρόσθετες νέες γραμμές στις οποίες θα δρομολογηθούν περισσότερα λεωφορεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Νέα γραμμή εξυπηρέτησης με κωδικό Μ1
Η νέα γραμμή θα διατρέχει κυρίως τη διαδρομή του Μετρό, από τον τερματικό σταθμό της Ν. Ελβετίας μέχρι το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό επί του άξονα Λεωφόρος Κων. Καραμανλή – Εγνατία – Μοναστηρίου και αντίστροφα. Η Γραμμή Μ1 θα σταματάει σε 11 στάσεις με το χρόνο διάνυσης από τη Νέα Ελβετία προς τον Ν.Σ.Σ. και αντίστροφα να εκτιμάται από 30 έως 35 λεπτά και τη συχνότητα διέλευσης λεωφορείων να υπολογίζεται σε 7 – 10 λεπτά.
Πύκνωση δρομολογίων γραμμών
Θα τεθούν στην κυκλοφορία επιπλέον δρομολόγια στις γραμμές (3Κ, 31, 39, 58), οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τις αλλαγές στο πρόγραμμα του Μετρό με μέσο χρόνο διέλευσης ανά γραμμή τα 8 – 10 λεπτά (από 12 – 18 λεπτά σήμερα).
Στους κατόχους προσωποποιημένων καρτών μηνιαίας, τρίμηνης ή εξαμηνιαίας διάρκειας ότι θα δοθεί ισόχρονη επέκταση στη χρήση των καρτών αντίστοιχη με τη διάρκεια διακοπής λειτουργίας του Μετρό προκειμένου να μην απωλέσει κανένας επιβάτης μέρος ή το σύνολο των προπληρωμένων διαδρομών.




















