Θεσσαλονίκη: Με αναφορές σε Σεφέρη και Πορτοκάλογλου στην πρώτη του ομιλία ο Μητροπολίτης Φιλόθεος

Θεσσαλονίκη: Με αναφορές σε Σεφέρη και Πορτοκάλογλου στην πρώτη του ομιλία ο Μητροπολίτης Φιλόθεος

Με αξιόλογες αναφορές στον νομπελίστα ποιητή Γ. Σεφέρη και το τραγούδι «Δίψα» του Ν. Πορτοκάλογλου, πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου.

Μετά από 19 χρόνια υπερσυντηριτισμού και σκοταδισμού από τον Μητροπολίτη Άνθιμο, ένας νέος άνθρωπος είναι η κεφαλή της Μητρόπολης της Θεσσαλονίκης. Η ενθρόνισή του έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στον Ναό της Του Θεού Σοφίας.

Πλήθος κόσμου φώναξαν «Άξιος» στον 46χρονο ιερέα που έπιασε δουλειά κι έδωσε από την πρώτη στιγμή το στίγμα του στον ενθρονιστήριο λόγο του με στίχους από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Ένας γέροντας στην ακροποταμιά»:

«Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη. Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές που σιγά σιγά βουλιάζει και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε από τα μαλάματα το πρόσωπό της κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά».

Κάλεσε επίσης τους νέους να ζήσουν «μαζί την περιπέτεια της ζωής» και αναφέρθηκε για αυτό στο τραγούδι «Δίψα» του Νίκου Πορτοκάλογλου, χρησιμοποιώντας τους στίχους:

«Δεν είν’ οι φίλοι, τα ξενύχτια,

τσιγάρα, ποτά

οι μουσικές, οι μουσικές

γύρω απ’ την ίδια φωτιά.

Παλιά σου όνειρα, ταξίδια

με καινούργια πανιά

Δεν είναι τίποτα απ’ όλα

κι είναι όλ’ αυτά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter