Θεσσαλονίκη: Μια πόλη στο έλεος των χούλιγκαν

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη στο έλεος των χούλιγκαν

H Θεσσαλονίκη διεκδικεί επί ίσοις όροις από την Αθήνα τον τίτλο της… πρωτεύουσας της οπαδικής βίας, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασε σε ημερίδα η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της πόλης. Τα στοιχεία που έχει καταγράψει την τελευταία πενταετία η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας στους Αγωνιστικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ) προκαλούν σοκ. Από το 2017 μέχρι το 2021 σχηματίστηκαν 106 (!) δικογραφίες με περιστατικά στα οποία πρωταγωνίστησαν χούλιγκαν, ενώ δυστυχώς αυτή η εγκληματική και άρρωστη κατάσταση συνεχίζεται και φέτος, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού.

Ας δούμε αναλυτικά τι συνέβη τα προηγούμενα πέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με περιστατικά χουλιγκανισμού, σύμφωνα με την έκθεση της ΥΑΒΑΧ:

2017: Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18 συλλήψεις και έγιναν 38 ταυτοποιήσεις. Από αυτές, οι επτά συλλήψεις και οι 17 ταυτοποιήσεις αφορούσαν οπαδούς του ΠΑΟΚ, οκτώ ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς του Αρη, δώδεκα ταυτοποιήσεις σε οπαδούς του Ηρακλή, τέσσερις συλλήψεις και μία ταυτοποίηση έγιναν σε οπαδό άλλης ομάδας. Υπήρξαν και επτά συλλήψεις οπαδών του Παναθηναϊκού. Συνολικά συντάχτηκαν 32 δικογραφίες.

2018: Πραγματοποιήθηκαν 36 συλλήψεις και 20 ταυτοποιήσεις χούλιγκαν που συμμετείχαν σε σοβαρά περιστατικά οπαδικής βίας. Οι επτά συλλήψεις και δέκα ταυτοποιήσεις αφορούσαν οπαδούς του «δικέφαλου του βορρά», μία σύλληψη και τέσσερις ταυτοποιήσεις οπαδούς του Αρη, έντεκα συλλήψεις και τέσσερις ταυτοποιήσεις οπαδούς του Ηρακλή, 17 συλλήψεις και δύο ταυτοποιήσεις οπαδούς άλλων ομάδων. Συνολικά σχηματίστηκαν 36 δικογραφίες.

2019: Η ΥΑΒΑΧ προχώρησε σε 22 συλλήψεις και 58 ταυτοποιήσεις. Από αυτές, οι 17 συλλήψεις και οι 22 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι τρεις συλλήψεις και οι 19 ταυτοποιήσεις σε οπαδούς του Αρη, δύο συλλήψεις σε οπαδούς άλλων ομάδων, ενώ 17 ταυτοποιήσεις αφορούσαν οπαδούς του Αγροτικού Αστέρα. Συνολικά συντάχτηκαν 16 δικογραφίες.

2020: Στην περίοδο του lockdown τα περιστατικά οπαδικής βίας περιορίστηκαν, ωστόσο η ΥΑΒΑΧ κατέγραψε 16 συλλήψεις και 60 ταυτοποιήσεις. Από αυτές, οι δωδεκα συλλήψεις και 32 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι τέσσερις συλλήψεις και έντεκα ταυτοποιήσεις σε οπαδούς του Αρη, ενώ ταυτοποιήθηκαν 17 οπαδοί του Αγροτικού Αστέρα. Συντάχτηκαν συνολικά έντεκα δικογραφίες.

2021: Το… κοντέρ έγραψε 28 συλλήψεις και 24 ταυτοποιήσεις. Από αυτές, οι 20 συλλήψεις και οι 20 ταυτοποιήσεις ήταν για οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι 14 συλλήψεις και οι δώδεκα ταυτοποιήσεις για οπαδούς του Αρη, τέσσερις συλλήψεις και δύο ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς άλλων ομάδων, ενώ συντάχτηκαν συνολικά έντεκα δικογραφίες.

Βάσει των στοιχείων η ΥΑΒΑΧ προχώρησε σε 200 ταυτοποιήσεις δραστών και 120 συλλήψεις. Παρ’ όλα αυτά ο χουλιγκανισμός ζει και βασιλεύει στη Θεσσαλονίκη και το 2022 για έναν και μόνο λόγο: υπάρχει ατιμωρησία, όπως συνέβη και στην περίπτωση του θανάτου του Βούλγαρου οπαδού Τόσκο Μποζατζίσκι τον Ιανουάριο του 2020.

«Η άλλη λύση του προβλήματος είναι η προληπτική αστυνόμευση, η οποία έχει περάσει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Αυτό που ζητάμε είναι να αυξηθούν οι περιπολίες, έτσι ώστε να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι και να μη φτάνουμε σε αυτά τα τραγικά περιστατικά» ανέφερε στην ημερίδα ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαϊρίδης, ο οποίος πρόσθεσε: «Οπως είδαμε και στη δολοφονία του 19χρονου Αλκη, οι δράστες κατέβηκαν από τα οχήματά τους, χτύπησαν, δολοφόνησαν, έφυγαν προς διάφορες κατευθύνσεις και οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν μετέπειτα. Οχι με ευθύνη των αστυνομικών, αλλά λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν ελάχιστες περιπολίες να ασχοληθούν με το πραγματικό έγκλημα».

Ο Θ. Τσαϊρίδης στάθηκε και στην ατιμωρησία, λέγοντας ότι «ο πρώτος δράστης που συνελήφθη είχε συλληφθεί επίσης το 2019 για παρόμοιο περιστατικό που σημειώθηκε 100 μέτρα πιο πάνω από το σημείο της δολοφονίας του Αλκη. Μέχρι το 2022 που έφτασε στο σημείο να προβεί σε παρόμοια πράξη δεν έχει δικαστεί. Οι δράστες του τελικού στον Βόλο, ενώ έχουν συλληφθεί, δεν έχουν ακόμη δικαστεί. Αρα όταν μιλάμε για προτεραιότητα πρέπει να γίνουμε συγκεκριμένοι. Οι όποιοι δράστες περιστατικών θα πρέπει να προφυλακίζονται έτσι ώστε να δικάζονται άμεσα και όχι να συνωστίζονται στα ολιγομελή αστυνομικά τμήματα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter