Θεσσαλονίκη: Τι πραγματικά συμβαίνει τόσους μήνες στο Στέκι στο Βιολογικό; (video)

Θεσσαλονίκη: Τι πραγματικά συμβαίνει τόσους μήνες στο Στέκι στο Βιολογικό; (video)

Τον περασμένο Δεκέμβριο και συγκεκριμένα μια ημέρα πριν την αλλαγή του χρόνου στις 31 του μηνός, ένα συνεργείο και δεκάδες άνδρες της ασφάλειας, ξημερώματα Παρασκευής, ξεκίνησαν να γκρεμίζουν το άλλοτε «Στέκι στο Βιολογικό».

Στον κατειλημμένο αυτό χώρο δίπλα από τη Σχολή Θετικών Επιστημών εδώ και 34 χρόνια πραγματοποιούνταν συνελεύσεις, λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη και φιλοξενούνταν ζωντανή μουσική αποτελώντας έναν από τους πιο γνωστούς χώρους της νεανικής αντικουλτούρας στην Ευρώπη. Στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ, σύμφωνα πάντα με το δελτίο τύπου, βρέθηκαν μόνο σημαίες, τέσσερα πανό, μια αυτοσχέδια βαριοπούλα και μια μεταλλική ράβδος. Τα παραπάνω από μόνα τους δε συνιστούν κάποιο αδίκημα, ούτε συνεπάγεται από αυτά ότι τα άτομα που είχαν καταλάβει το χώρο είχαν προβεί σε καμία έκνομη ενέργεια.

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ είχαν προαναγγείλει το φθινόπωρο του 2021 την εκκένωση του χώρου, με πρόσχημα τη δημιουργία βιβλιοθήκης για τα τμήματα της σχολής θετικών επιστημών. Η πρόφαση αυτή δημιουργούσε τεχνηέντως κάποια επιχειρήματα στην ακαδημαϊκή κοινότητα για την εκκένωση, καθώς το στέκι αυτό καθαυτό δεν διατάρασσε τη ζωή στο campus. Αν όμως πρόκειται να δημιουργηθεί μια βιβλιοθήκη, γιατί να μην εκκενωθεί μια κατάληψη;

Ωστόσο παρά την κατεδάφιση του από τις 31 Δεκεμβρίου, εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες τα μπάζα που είχε αφήσει η ΕΛΑΣ σάπιζαν και υπήρχαν διαρροές νερού που σε συνδυασμό με την υγρασία δημιούργησαν ένα αποκρουστικό σκηνικό εγκατάλειψης. Το παραπάνω αναδεικνύει, είτε την εγκατάλειψη του σχεδίου αυτού, είτε ότι το σχέδιο των Πρυτανικών Αρχών ήταν εξαρχής να κατεδαφίσει απλά το στέκι και όχι να χτίσει βιβλιοθήκη. Να σημειωθεί ότι με την κατεδάφιση αυτή ουσιαστικά κατέστησαν όλο το κτήριο – και όχι μόνο το στέκι – «διαμπερές», καθώς ανοίγοντας τρύπες στους τοίχους δημιούργησαν νέες «εισόδους» και το κτήριο, όπως και η δημόσια περιουσία του πανεπιστήμιου, ήταν εκτεθειμένα.

Από εχθές το πρωί εργολάβος επιχειρεί να πραγματοποιήσει εργασίες, μαζί με πάρα πολλές δυνάμεις της αστυνομίας. Οι δυνάμεις αυτές κλήθηκαν χωρίς να προηγηθεί κάποιο περιστατικό, καθώς όπως μας αναφέρουν οι ίδιοι οι φοιτητές κινητοποιήθηκαν γιατί τους θορύβησε η ξαφνική παρουσία της αστυνομίας στο campus και το άτυπο lockout που αυτές επέβαλαν. Μετά από συμπλοκές και επιθέσεις της αστυνομίας στους φοιτητές και φοιτήτριες που είχαν συγκεντρωθεί εκεί από φοιτητικά σχήματα, αριστερές και αναρχικές συλλογικότητες, οι δυνάμεις της αστυνομίας αποχώρησαν εχθές, αλλά επέστρεψαν και σήμερα το πρωί. Aυτή τη στιγμή, το μεσημέρι της Τρίτης, συνεχίζεται η ένταση καθώς η αστυνομία παραμένει στο χώρο, χωρίς να βρίσκεται καν κάποιος που να πραγματοποιεί εργασίες εκεί. Μέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει προσαγάγει – αναίτια όπως καταγγέλουν οι καθηγητές/ριες που βρίσκονται εκεί – έναν φοιτητή.

Δείτε το βίντεο του Χρήστου Αβραμίδη από την σημερινή επιχείρηση της αστυνομίας:

 

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter