Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν το εβραϊκό μνημείο στο ΑΠΘ- Για «φρικαλεότητα» κάνει λόγο το ΚΙΣΕ (Photos)

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν το εβραϊκό μνημείο στο ΑΠΘ- Για «φρικαλεότητα» κάνει λόγο το ΚΙΣΕ (Photos)
Πηγή: GRtimes.gr

Άγνωστοι βανδάλισαν την Πέμπτη το μνημείο που ανεγέρθηκε το 2014 εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ και είναι αφιερωμένο στο παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ), αλλά και από τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

ΚΙΣΕ
 ΚΙΣΕ

«Το Μνημείο που είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο και βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτέλεσε, για μια ακόμη φορά, στόχο αποτρόπαιου βανδαλισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ.

Και συνεχίζει: «Η σβάστικα αποτυπώθηκε στο μνήμα που σηματοδοτεί την ιερότητα του χώρου, ενός εκ των παλαιοτέρων εβραϊκών νεκροταφείων της Ευρώπης -που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1942 από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους- και τον αφανισμό της μεγαλύτερης Ισραηλιτικής Κοινότητας της χώρας, της Θεσσαλονίκης, στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, με φασιστικό σύμβολο βεβηλώθηκε και η μαρμάρινη αφιέρωση του Μνημείου.

Με το στίγμα της φρικαλέας ναζιστικής σβάστικας και φασιστικής έμπνευσης γκράφιτι, φεύγει το 2022, μια χρονιά κατά την οποία δεν είχε καταγραφεί κανένα περιστατικό βεβήλωσης εβραϊκού χώρου. Καταδικάζουμε την ανίερη πράξη των βανδάλων, οπαδών της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού που εκφράζουν το μίσος και το φανατισμό τους βεβηλώνοντας την μνήμη νεκρών Θεσσαλονικέων Εβραίων. Καμιά ανοχή στον αντισημιτισμό!

Καλούμε τις Διωκτικές Αρχές να μεριμνήσουν για την άμεση σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη» καταλήγει το ΚΙΣΕ στην ανακοίνωσή του.

Καταδίκη και από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου καταδίκασε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

«Εκφράζοντας όλους εσάς, κάθε δημοτικό σύμβουλο και κάθε πολίτη της πόλης, καταδικάζω απερίφραστα τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας.

Πηγή: GRtimes.gr

Διαβάστε επίσης:

Καθυστερημένη συγνώμη από τον Πλεύρη στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter