They Shall Not Grow Old: Πώς οι ήρωες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ζωντανεύουν σε 3D (Photos – Video)

They Shall Not Grow Old: Πώς οι ήρωες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ζωντανεύουν σε 3D (Photos – Video)

Ο Πίτερ Τζάκσον δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο διάσημος Νεοζηλανδός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος γνωστός από την κινηματογραφική τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», παρουσίασε μία ακόμα κινηματογραφική καινοτομία που θα γράψει ιστορία.

Ο οσκαρικός σκηνοθέτης αναβιώνει μία από τις πιο «μαύρες» σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας: τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το ντοκιμαντέρ «They Shall Not Grow Old» που δίνει χρώμα στις μάχες, σε συνεργασία με το BBC.

Συγκεκριμένα, το «They Shall Not Grow Old» ακολουθεί τους στρατιώτες από τη στιγμή της επιστράτευσης έως τα χαρακώματα και το μέτωπο. Σκοπός είναι να διηγηθεί ξανά τις ιστορίες των Βρετανών του Δυτικού Μετώπου με βάση τις μαρτυρίες τους. Ποια είναι η μεγάλη διαφορά; Αυτή τη φορά είναι τεχνικά επικαιροποιημένες. Έτσι, οι ήρωες του πολέμου είναι έγχρωμοι, όπως διαβάσατε και παραπάνω, τρισδιάστατοι ενώ η φωνή τους είναι σε υψηλή ανάλυση, ανεβάζοντας σημαντικά τον πήχη της κινηματογραφικής εμπειρίας.

Ο Πίτερ Τζάκσον και η ομάδα παραγωγής του, με τη συνδρομή της τεχνολογίας, με την εμπειρία του από κορυφαίες κινηματογραφικές παραγωγές, χαρίζουν χρώμα, κίνηση και φωνή στο ασπρόμαυρο φιλμ διάρκειας 99 λεπτών, που έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 17 Δεκεμβρίου.

Πώς το εξηγεί ο ίδιος

«Απλώς παίρνουμε ένα υλικό εκατό χρόνων που μοιάζει αποκρουστικό. Δεν προσθέτουμε κάτι που δεν υπήρχε την ημέρα που κινηματογραφήθηκε. Απλώς αναβιώνουμε ό,τι έγινε έναν αιώνα πριν. Κι αυτό είναι συναρπαστικό γιατί, κάνοντας κάτι τέτοιο, επαναφέρουμε αυτούς τους ανθρώπους στη ζωή», υποστηρίζει ο Πίτερ Τζάκστον σημειώνοντας ότι αυτό το project οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά: 

«Δεν είχα ιδέα ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα καθώς δεν το είχα ξανακάνει. Δεν είχα ξαναπάρει ένα παλιό φιλμ ούτε είχα αναρωτηθεί πώς θα το βελτιώσω, χρησιμοποιώντας υπολογιστή. Όταν βγήκε η έγχρωμη βερσιόν, έμεινα απολύτως κατάπληκτος. Ήταν μία από αυτές τις φορές που η τεχνολογία με άφηνε εμβρόντητο. Δεν είχα διανοηθεί πόσο καλό θα μπορούσε να είναι. Και η επόμενη σκέψη μου ήταν πως κάθε τέτοιο αρχείο στον κόσμο πρέπει να αποκατασταθεί γιατί είναι εφικτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα… τεχνικά

Επί της ουσίας ο σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος του Κινγκ Κονγκ (2005), μελέτησε το υλικό του πλήθους της εποχής στο διαδίκτυο αλλά και τις συλλογές στολών των στρατιωτών. Σε δεύτερο βαθμό, «ξεκοκάλισε» τις ηχογραφήσεις περισσότερων από 120 ανδρών που πολέμησαν. Ο σκοπός; Να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή πιστότητα οι χαρακτήρες. «Ήθελα όλοι αυτοί οι άνδρες να ανακτήσουν την ανθρώπινη υπόστασή τους και να μη θυμίζουν καρικατούρες του Τσάρλι Τσάπλιν», εξηγεί λέγοντας πως είχε στη διάθεσή του υλικό τουλάχιστον 100 ωρών όχι πάντα εξαιρετικής ποιότητας ενώ πολλές φορές οι ίδιες σκηνές επαναλαμβάνονταν, δυσκολεύοντας το έργο του.

«Τίναξε» στον αέρα το αμερικανικό Box Office

Ρεκόρ στο Box Office των ΗΠΑ σημείωσε την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου το ντοκιμαντέρ «They Shall Not Grow Old» με 5.702 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια ώρα, προβλήθηκε σε 1.007 κινηματογράφους εκ των οποίων πολλοί ήταν «sold out» σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα.

Σημειώνεται πως η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 16 Οκτωβρίου στο Λονδίνο ενώ στις 17 Δεκεμβρίου προβλήθηκε για πρώτη φορά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Φωτογραφίες/Βίντεο: imdb.com

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter