Θηλιά από τους δανειστές λόγω ανέμελης διαχείρισης

Θηλιά από τους δανειστές λόγω ανέμελης διαχείρισης

Σκληρά μέτρα και εξαμηνιαίοι έλεγχοι μέχρι το 2026 για να πάρουμε τη δόση των 3 δισ. ευρώ.

Τα ήξερε χύμα η κυβέρνηση αφού θα πρέπει να λάβει μέτρα λιτότητας 12 δισ. ευρώ για το 2022 (και άλλα 4 δισ. το 2023), τα έμαθε και τσουβαλάτα κατά την 11η αξιολόγηση, αφού την Πέμπτη υψώθηκε τείχος άρνησης από τους εκπροσώπους των δανειστών για τις ελαφρύνσεις που δεν πάνε για τον ερχόμενο Οκτώβριο αλλά για το 2023. Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι δεν μπορεί να θεσμοθετηθούν εντός του 2022 μέτρα ελάφρυνσης μόνιμου χαρακτήρα αλλά μόνο στοχευμένα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, ανάλογα με την επέλαση της πανδημίας και μάλιστα με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, φίλτρα αποκλεισμού για τους πολλούς δηλαδή.

Ο τουρισμός ασφυκτιά

Παράλληλα, το στοίχημα του τουρισμού για το 2021 φαίνεται ότι έχει οριστικά χαθεί. Αλλωστε ουδέποτε υπήρχαν οι προϋποθέσεις λόγω της ανέμελης πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας.

Η αποτυχημένη σε όλα σχεδόν τα επίπεδα διαχείριση θα έφερνε –ήταν δεδομένο τούτο– ισχνή αύξηση της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το 2020 και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος που είχε θέσει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας για εισροή του 40% των εσόδων του 2019 (από τα 18,4 δισ. δηλαδή στα 7,5 δισ.). Ο στόχος βέβαια που είχε θέσει το καταστροφικό για τον τουρισμό δίδυμο Μητσοτάκη-Θεοχάρη για εισροή 9 δισ. ευρώ δεν μπορεί να συζητηθεί αφού πάσχει γελοιότητας.

Ολα αυτά προ της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα που φέρνει τον ελληνικό τουρισμό στα όρια της καταστροφής. Σε πρόσφατη ημερίδα ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός ήταν σαφής: «Τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων που κατάφεραν να ανοίξουν ανήλθε στο 34,5% και με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού η πληρότητα ήταν στο 28,9%». Η φράση-κλειδί εντοπίζεται στο «κατάφεραν να ανοίξουν». Είναι σαφές ότι τα μαύρα φτερά της πτώχευσης έχουν απλωθεί πάνω από τον τουριστικό κλάδο συνεπεία της ανέμελης πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο ίδιο έργο θεατές

Τώρα η κυβέρνηση έχει ρίξει τα φώτα της πετσωμένης δημοσιότητας στο ρευστό που έρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για την Ελλάδα έχουν προϋπολογιστεί 30,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 17,8 δισ. ευρώ είναι υπό μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων. Αλλωστε μέσα στην εβδομάδα εγκρίθηκε το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» από το Ecofin. Η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει την εικόνα μιλώντας για ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας κ.λπ. Ολα αυτά είναι το θετικό κομμάτι, όμως ουδείς θέλει να κοιτάξει την πραγματικότητα.

Αυτή που λέει «καλώς ήρθες μνημόνιο». Είναι σαφές ότι έχει προβλεφθεί μια διαδικασία όπου κάθε εξάμηνο θα εκταμιεύεται μία δόση των τριών δισ. ευρώ περίπου. Για να συμβεί όμως αυτό θα διεξάγονται έλεγχοι επί των «οροσήμων» (είναι τα μνημονιακά προαπαιτούμενα με άλλη λέξη) ώστε να επιβεβαιωθεί ότι έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις. Οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές αφορούν την αγορά εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, την υγεία, τον «εκσυγχρονισμό» του νομικού συστήματος, τον Πτωχευτικό Κώδικα κ.λπ. Ηδη οι αντιδράσεις για τα εργασιακά, το ελαστικό δεκάωρο και τις ατομικές συμβάσεις (από τα πρώτα ορόσημα) φθείρουν την κυβέρνηση. Ηδη δικαστές και εισαγγελείς είναι στα κάγκελα με τις ωμές παρεμβάσεις (ελέω του «Ελλάδα 2.0»). Ηδη προετοιμάζεται η τριχοτόμηση του ΟΑΕΔ με το εκεί κραταιό σωματείο να ετοιμάζεται για σύγκρουση.

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει θα πρέπει να ετοιμαστούμε για σκληρά μέτρα και εξαμηνιαίους ελέγχους μέχρι το 2026 για να πάρουμε τη δόση των 3 δισ. ευρώ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter