Θηλιά στην κοινωνία

Θηλιά στην κοινωνία

Η πλύση εγκεφάλου που καθημερινά προσπαθούν να κάνουν τα αγαπημένα και καλοπληρωμένα μέσα ενημέρωσης στους Ελληνες πολίτες σχετικά με την προβλεπόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας αρχίζει να μην έχει την αποτελεσματικότητα που θα ήθελαν οι «σοφοί» του Μαξίμου.

Και αυτό γιατί οι οικονομικοί δείκτες δεν συνάδουν με την αισιοδοξία που θέλουν να εκπέμψουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε στο 64% του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ, επίδοση που φέρνει τη χώρα μας στην προτελευταία θέση μαζί με την Κροατία, με τελευταία τη Βουλγαρία. Είναι η χειρότερη επίδοση από το 2009, που βρισκόταν στο 95% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΕ.

Και μόλις την περασμένη Τετάρτη κατατέθηκε στη Βουλή το Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, το οποίο προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που βάζουν χειρόφρενο στην ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων χρόνων.

Από το 2023 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενη (βλέπε Μέρκελ, Σόιμπλε), θέτει στόχο πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, το οποίο να φτάνει στο 3,7% το 2025. Οταν το δυσμενές σενάριο για την ανάπτυξη δίνει 2,6% για τη φετινή χρονιά. Κάτι που φέρνει δημοσιονομικούς περιορισμούς της τάξης των 16 δισ. ευρώ για τα δύο επόμενα χρόνια. Κονδύλια που κατά την προσφιλή στη Νέα Δημοκρατία μέθοδο θα κοπούν από τους κοινωνικούς πόρους, στους οποίους διαχρονικά έχει αλλεργία η Δεξιά. Με τον τουρισμό να μην πηγαίνει καθόλου καλά φέτος, με τα λουκέτα να μπαίνουν ακόμη και σε μέχρι τώρα εύρωστες επιχειρήσεις, ο Μητσοτάκης και η παρέα του σπρώχνουν χωρίς αιδώ τους πολίτες σε νέες οικονομικές περιπέτειες σφίγγοντας τη θηλιά στην κοινωνία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter