Think Globally, Act Locally Ηρακλειά «Araklia»

Το Φεστιβάλ γεύσεων στο 360 Cocktail Bar Restaurant συνεχίζεται και ήρθε η σειρά της Ηρακλειάς και του σεφ Γιάννη Γαβαλά, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Araklia να φέρουν τη μαγεία της κυκλαδίτικης γαστρονομίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η κουβέντα μας με τον σεφ ξεκίνησε από τις πρώτες ύλες, καθώς χρησιμοποιεί προϊόντα από τουλάχιστον 9 διαφορετικά νησιά. «Είναι χαρακτηριστικό της μέχρι τώρα πορείας μου στην κουζίνα την τελευταία επταετία και ειδικά από την στιγμή που το νησί είναι ο τόπος καταγωγής μου. Η Ηρακλειά αντικειμενικά δεν είναι το πιο τουριστικό νησί, αλλά η συναισθηματική φόρτιση της επιλογής αυτής έπαιξε βασικό ρόλο. Εργαζόμουν για πολλά χρόνια στην Μύκονο, ένα νησί με τελείως διαφορετικό ύφος, αλλά η επιλογή του τόπου καταγωγής μου ήταν μονόδρομος. Νιώθω προσωπική ισορροπία και πιστεύω ότι δημιουργώ καλύτερα».

Γιάννης Γαβαλάς (σεφ Araklia)

Ο στόχος του σεφ είναι να γίνει το νησί ένας γαστρονομικός προορισμός. «Είναι ένα νησί με πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού, εξαιρετική φυσική ομορφιά, πανίδα και χλωρίδα και αν αναδείξουμε και άλλα στοιχεία, θα διευρύνουμε την τουριστική σεζόν, που είναι το στοίχημα όλων μας».

Στην κλασική ερώτηση αν πηγαίνοντας στο εστιατόριο δεν ανοίξουμε κατάλογο, ποιο είναι αυτό που θα μας φέρει ο σεφ, πήραμε την απάντησή μας. «Κάτι παρόμοιο με αυτό που φέραμε στην Αθήνα. Θέλω όποιος τρώει από το μενού μας, να κοινωνήσει Κυκλάδες, να κοινωνήσει Αιγαίο. Σε αυτό έχω εστιάσει και είναι και ένας από τους λόγους που θα επισκεφτεί κάποιος το νησί, για να γνωρίσει τους θησαυρούς γεύσεων των Κυκλάδων γενικότερα».

Γιάννης Πατσόπουλος (σεφ360) Γιάννης Γαβαλάς

Dip

Γιαούρτι με Μηλέικο πελτέ, καρύδι και βασιλικό

Ορεκτικά

Τυρολουκουμάδες κυκλαδίτικοι (γραβιέρα Νάξου και Νιώτικο κεφαλοτύρι) με χειροποίητες μαρμελάδες ντομάτας και λεμονιού
Φάβα Ηρακλειάς με σιγοψημένη πανσέτα, κάπαρη και λιαστή ντομάτα Τήνου
Κυκλαδίτικη Σαλάτα: Τοματίνα, ρόκα, λούζα Μυκόνου, ξινομυζήθρα Ηρακλειάς, κρίθινα παξιμαδάκια και κρίταμ Τήνου

Κυρίως

Ψαρονέφρι γεμιστό με τυροβολιά Μυκόνου, ανθότυρο Σύρου και λιαστή ντομάτα Τήνου. Συνοδέυεται από λεμονάτο τραχανά με κυκλαδίτικο πέστο και σάλτσα κρέμα λεμόνι κάπαρη

Επιδόρπιο

Κρέμα ταχίνι τραγανό παστέλι και σάλτσα ρόδι
Λικέρ αρμπαρόριζα
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.