Think Globally, Act Locally: Σύρος – Μάρω Διακάτου

Think Globally, Act Locally: Σύρος – Μάρω Διακάτου

Το Φεστιβάλ γεύσεων στο 360 Cocktail Bar Restaurant συνεχίζεται και ήρθε η σειρά της Σύρου με την λόγια σεφ των Κυκλάδων Μάρω Διακάτου να φέρνει τις ντόπιες συνταγές, αλλά προϊόντα του νησιού στο κέντρο της Αθήνας.

Η κουβέντα μας ξεκίνησε για τις πρώτες ύλες και η Μάρω μας είπε. «Είναι όλες αποκλειστικά από την Σύρο, όπως η συριανή λούζα, τα τυριά και ειδικότερα το ξινοτύρι, που είναι και το βασικό του νησιού. Θα ήθελα να πω για την συριανή λούζα, ότι διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες κυκλαδίτικες. Είναι στην πιο ντελικάτη εκδοχή της, με γλυκά μπαχαρικά και διαμορφώθηκε από τους Συριανούς αριστοκράτες, οι οποίοι ήθελαν ευγενείς γεύσεις και είναι αρκετά ήπια και αρωματική. Το κυρίως πιάτο είναι το χοιρινό, λόγω των χοιροσφαγείων που υπήρχαν στις Κυκλάδες και φυσικά τα γλυκά είναι από τη Σύρο».

Ρωτήσαμε την Μάρω αν η Σύρος είναι μόνο λουκούμι. «Φυσικά και όχι και εδώ και 10-15 χρόνια έχει ανέβει το επίπεδο. Οι επισκέπτες έχουν πολλές επιλογές που δεν θα βρουν αλλού. Η κουζίνα της Σύρου είναι ένα πάντρεμα μιας ελιτίστικης κουζίνας, γαλλικής θα έλεγα των Ερμουπολιτών, η οποία έχει συγχωνευτεί με αυτή των χωριών, γιατί οι γυναίκες από τα χωριά δούλευαν ως μαγείρισσες στα σπίτια των πλουσίων και είχαν την ευκολία να προσθέσουν και τις δικές του «χωριάτικες» γεύσεις, βγάζοντας ένα αποτέλεσμα καταπληκτικό».

Οι προμηθευτές των προϊόντων είναι το κρεοπωλείο του Πέτρου Πρινιά στον Φοίνικα (λούζα και λουκάνικο Σύρου με μάραθο), ο Κώστας Πρέκας (συριανά ζυμαρικά, κρίταμο, καπαρόφυλλά, λιαστές ντομάτες, πάστα μάραθου), το τυροκομείo Ζοζεφίνος, Στέφανος Βακόνδιος και η Λουκουμοποία Συκουτρή. Επίσης είδαμε αυθεντική συλλεκτική συλλογή της πρώτης υαλουργίας της Ελλάδας, η οποία ιδρύθηκε το 1870 στην Σύρο.

Ορεκτικό

Σαλάτα

Κυρίως

Επιδόρπιο

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter