Τηλεδιάσκεψη του ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού με εκπροσώπους από τον χώρο του πολιτισμού

Τηλεδιάσκεψη του ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού με εκπροσώπους από τον χώρο του πολιτισμού

Μετά τις τελευταίες -μη- εξελίξεις στον χώρο του πολιτισμού και με τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στο χώρο να βρίσκονται “στον αέρα”,  ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης πραγματοποίησε στις 29/4 τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των παραγωγών στη μουσική, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, με εταιρείες ήχου και φωτισμού και εκπροσώπους -κάποιων- καλλιτεχνών 

Τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (ΠΣΔΠΕ) εκπροσώπησε η πρόεδρος του συνδέσμου Κατερίνα Σταματάκη), τους ΘΕΑΤΡΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ του ΠΣΔΠΕ εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Γεώργας, την ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ( ΕΔΙΚΤΕ) εκπροσώπησε η πρόεδρος της Ένωσης, Ειρήνη Σουγανίδου, την ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΗΧΗΤΙΚΩΝ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ, ΙΚΡΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ VISUAL ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ εκπροσώπησε ο Γιώργος Βουδαντάς. Τους έλληνες δημιουργούς “ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ” εκπροσώπησε ο Στάθης Δρογώσης. Τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των Τραγουδιστών – Ερμηνευτών ΕΡΑΤΩ εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας του οργανισμού, Νατάσσα Μποφίλιου. Ωστόσο δεν υπήρχε εκπρόσωπος των ηθοποιών, των μουσικών, των τεχνικών, των χορευτών.

Ο  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων αναφέρει: 

“Πραγματοποιήσαμε τηλεδιάσκεψη με τον ΓΓ πολιτισμού κύριο Νικόλα Γιατρoμανωλάκη. Θέσαμε τα προβλήματα του μουσικού, θεατρικού και κινηματογραφικού πολιτισμού που πλήττεται με την ανυπαρξία εργασίας, η οποία καθιστά αδύνατη τη συντήρηση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στο θέαμα ακρόαμα. Συζητήσαμε τα θέματα βιωσιμότητας του κλάδου. Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο και αντιληφθήκαμε από την πλευρά του ΓΓ διάθεση επικοινωνίας και επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου μας.
Είναι όμως πολύ δύσκολος ο δρόμος γιατί κάθε μετέπειτα διευκρινιστική απόφαση σε σχέση με τα θέματα συναθροίσεων στις μαζικές εκδηλώσεις ( συναυλίες, φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις) που θα ακολουθήσει από το υπουργείο πολιτισμού, θα πρέπει να έχει μία υγειονομική πρώτα αποτύπωση. 

Ουσιαστικά ο ΓΓ μας δήλωσε ότι όλες οι μετέπειτα αποφάσεις που θα καθορίζουν τις συναθροίσεις εξαρτώνται από τις υγειονομικές αρχές. Μας είπε πως ό,τι περιέχει πρόβα και προετοιμασία, (θέατρο, συναυλία) χρειάζεται μελέτη ασφάλειας υγειονομικής όχι μόνο των θεατών αλλά και των συντελεστών που συναθροίζονται επί σκηνής. Το θέμα είναι όμως ότι οι μουσικές και οι θεατρικές παραγωγές όπως και οι κινηματογραφικές αίθουσες δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να είναι υγιείς επιχειρηματικά με την περιορισμένη συνάθροιση. Γι΄ αυτό και ζητήσαμε μέρος του κονδυλίου του πολιτισμού να ενισχύσει οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση και τα φεστιβάλ, τουλάχιστον να αγοραστούν κάποιες ελληνικές παραγωγές από φορείς του Δημοσίου αφού οι ιδιωτικές παραγωγές θα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν.
Θα επανέλθουμε σε νέα συνάντηση με το υπουργείο για να συντονίσουμε αν χρειαστεί από κοινού ομάδα μελέτης των προβλημάτων του κλάδου και να επιταχυνθούν οι αποφάσεις για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπιζουμε. 

Τυπικά από το Μάιο οι επιχειρήσεις πολιτισμού είναι ενεργές και θα ζήσουμε το παράδοξο να έχουμε εργαζόμενους χωρίς αντικείμενο εργασίας και χωρίς το παραμικρό έσοδο μέχρι τέλος του καλοκαιριού. Αιτηθήκαμε να βγουν άμεσες και ζωτικές αποφάσεις για τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενούς μας με την παράταση των μέτρων στήριξης μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία μας. Να γίνει αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών μας, να διατηρηθεί η μείωση του ενοικίου και σε μας και στους εργαζόμενους, και να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις με άτοκο δανεισμό με κρατικές εγγυήσεις, να μην δώσουμε προκαταβολή φόρου για το 2020 αφου δεν θα έχουμε αντικείμενο εργασίας. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε επαγγελματικό αφανισμό και εμείς και οι εργαζόμενοί μας. 

Επίσης να συμπεριληφθούν οι ΑΜΚΕ και οι ΚΟΙΝΣΕΠ και άλλες συνεταιριστικές μορφές επιχειρήσεων που είναι διαδεδομένες στο χώρου του πολιτισμού στα μέτρα στήριξης και να επανεκκινηθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν της περιελάμβανε το μέτρο.
Αναμένουμε από το υπουργείο πολιτισμού σταδιακή ενημέρωση για το πως θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η συνάθροιση , γεγονός που επαναλαμβάνω άπτεται της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής που κατά περίπτωση θα καθορίζει την συνάθροιση. 

Προς το παρόν είμαστε στο πλαίσιο του ότι δεν πραγματοποιούνται μεγάλες εκδηλωσεις το καλοκαίρι. Αναμένουμε να καθοριστεί χρονικά αν η λήξη του καλοκαιριού θα είναι τέλος Αυγούστου ή τέλος Σεπτεμβρίου και τις ειδικές οδηγίες που σταδιακά θα ανακοινωθούν για πραγματοποίηση παραστάσεων με μικρότερη προσέλευση. Περιμένουμε με αγωνία τις σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Επίσης περιμένουμε πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα του voucher του εισιτηρίου που είχαμε θίξει με ειδικό υπόμνημα και μας επιβεβαιώθηκε ότι έγινε κατανοητή η αναγκαιότητά του, όσο και η αναγνώριση της ανωτέρας βίας προκειμένου νομικά να καλυφθούν οι διοργανωτές συναυλιών με καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter