Tηλεφώνημα «εκτόνωσης» Μητσοτάκη – Ερντογάν

Tηλεφώνημα «εκτόνωσης» Μητσοτάκη – Ερντογάν

H χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν η δεύτερη μέσα στο 2020 και θεωρείται από τους αναλυτές ως ένα βήμα εκτόνωσης στην ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους το αντικείμενο της συζήτησης ήταν θέματα χαμηλής πολιτικής, σε μια προσπάθεια να σπάσει ο πάγος και να βρεθεί εκ νέου η άκρη του νήματος για την αποκατάσταση σταθερών διαύλων επικοινωνίας, που θα συμβάλλουν σε σταδιακή εκτόνωση της έντασης.

Η σημασία της χθεσινής τηλεφωνικής επαφής αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχουν περάσει λίγο περισσότερο από πέντε μήνες από την προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός είχε συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο στις 24 Ιανουαρίου, όταν την Τουρκία είχε πλήξει ισχυρός σεισμός και ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφράσει τη διάθεση της χώρας μας να συνδράμει τη γείτονα με όποιο τρόπο μπορεί.

Χαρακτηριστικό των υψηλών τόνων που υιοθετήθηκαν στο μεσοδιάστημα είναι ότι στις αρχές Μαρτίου και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η κρίση στον Εβρο με την προσπάθεια μαζικής εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, ο κ. Ερντογάν είχε αναφέρει, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι δεν θα ήθελε να συνομιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη.

Στην χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία ορίστηκε έπειτα από συνεννόηση της υπεύθυνης του γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ενωσης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, πρέσβεως Ελένης Σουρούνη και του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τις επιπτώσεις της πανδημίας και του κορονοϊού και τις εξελίξεις όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων για αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Μάλιστα, από ελληνικής πλευράς διαμηνύεται ότι η Αθήνα επί της αρχής δεν είναι αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας, όπως και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην πρώτη ομάδα τρίτων χωρών για τις οποίες η Ε.Ε. θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η εξασφάλιση ηρεμίας στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών είναι ένας παράγοντας που διευκολύνει την προσέλευση τουριστών, καθώς η ευρύτερη περιοχή καθίσταται πιο ελκυστικός προορισμός όταν δεν καταγράφονται εντάσεις.

Ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι κάθε βήμα γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και με διάθεση συνεννόησης σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής, την οποία επιβάλλει η συγκυρία. «Αυτό δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας», προσθέτουν.

Πηγή: kathimerini.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter