Έρχεται πόρισμα για την ιθαγένεια με «φρένο» σε φαινόμενα διαφθοράς

Έρχεται πόρισμα για την ιθαγένεια με «φρένο» σε φαινόμενα διαφθοράς

«Τρύπες» στις διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας επιχειρεί να κλείσει το υπουργείο Εσωτερικών για να αντιμετωπισθούν φαινόμενα διαφθοράς που έχουν εντοπισθεί.

Θα υπάρξουν αλλαγές ώστε να διεκπεραιώνονται με διαφάνεια και μεγαλύτερη ταχύτητα τα αιτήματα για ιθαγένεια είτε λόγω γέννησης σε ελληνικό έδαφος ή φοίτησης είτε μέσω πολιτογράφησης. Μάλιστα, αναμένεται ότι σε 4 μήνες, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, το μεσημέρι της Πέμπτης, μιλώντας στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, θα έχει στα χέρια της η κυβέρνηση πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με λύσεις που θα λάβουν θεσμική μορφή και θα νομοθετηθούν.

Θα υπάρξει και εξορθολογισμός στη διαδικασία της συνέντευξης για την απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση. Είναι μάλιστα πιθανόν να υπάρχει τυποποιημένη διαδικασία για πιο αντικειμενικό σύστημα με στόχο να πιστοποιούνται οι γνώσεις των αιτούντων αναφορικά με την Ελλάδα και ο βαθμός ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, ότι αιτών εκλήθη να απαντήσει στην εξής ερώτηση: «ποιο είναι το πιο βαθύ σημείο στον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας;»! Αυτό θα πει… αντικειμενική εξέταση για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας. Κόβεσαι αλά ελληνικά…

Σήμερα παρέχεται σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών βοήθημα με συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με την Ελληνική ιστορία, πολιτισμό, γεωγραφία κλπ. το οποίο απευθύνεται προς τους αλλοδαπούς ενδιαφερομένους να αποκτήσουν την Ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση. Όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες πάντα διευκρινίζουν ότι το βοήθημα αυτό «έχει συνταχθεί υπό το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς ενώ το περιεχόμενό του δεν εξαντλεί τα ζητήματα τα οποία ενδέχεται να θιγούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, γι’ αυτό και ενθαρρύνεται η χρήση και άλλων πηγών ενημέρωσης». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter