Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Αποκαλύπτει πρώην μέλος της

Την απαγωγή του Χέλμουτ Σμιτ συζητούσε η RAF

Τα μέλη της δεύτερης γενιάς της RAF είχαν προτείνει στα φυλακισμένα μέλη της πρώτης γενιάς την απαγωγή του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού, αλλά οι "παλιοί" είπαν όχι.

Νέα στοιχεία για τη δράση της οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) που από το 1970 και τις επόμενες τρεις δεκαετίες σκόρπισε τον τρόμο και το θάνατο στη Γερμανία σκοτώνοντας συνολικά 33 ανθρώπους, αποκαλύπτει στη νέα του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

«Το φθινόπωρο του 1977 η Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) σχεδίαζε την απαγωγή των υπουργών Εσωτερικών της τότε ΕΟΚ στο Λουξεμβούργο. Με την ενέργεια αυτή ήθελαν να αναγκάσουν τον τότε καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ να απελευθερώσει έντεκα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που εξέτιαν ποινές φυλάκισης. Αυτό αποκαλύπτει το πρώην μέλος της RAF Πέτερ-Γίργκεν Μπόοκ στο Spiegel.

Μετά την απαγωγή του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανών Εργοδοτών Χανς-Μάρτιν Σλάιερ στις 5 Σεπτεμβρίου 1977, ήθελαν με τη σχεδιαζόμενη αυτή νέα απαγωγή να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση. Μέλος της RAF που προσποιούνταν τη δημοσιογράφο είχε μάλιστα ερευνήσει το χώρο όπου θα συνεδρίαζαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΟΚ στο Λουξεμβούργο, όπως αποκαλύπτει ο Μπόοκ.

Οι τρομοκράτες της RAF όμως δεν υλοποίησαν τελικά το σχέδιο και αντ' αυτού μια συμμαχική παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση κατέλαβε το αεροσκάφος της Lufthansa ‘Landshut'. Τα μέλη της δεύτερης γενιάς της RAF μάλιστα εξέταζαν το 1977 το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης κατά του τότε καγκελαρίου. «Είχαμε προτείνει στα μέλη του Στάμχαϊμ (σ.σ. ηγετικά μέλη της RAF που κρατούνταν στις φυλακές του Στάμχαϊμ) να απαγάγουμε τον Χέλμουτ Σμιτ», λέει ο Μπόοκ προς το Spiegel. «Το ψευδώνυμό μας για τον Σμιτ ήταν πρόβατο». Τα φυλακισμένα στο Στάμχαϊμ ιδρυτικά μέλη της RAF Αντρέας Μπάαντερ και Γκούντρουν Ένσλιν όμως απέρριψαν την πρόταση με τα εξής λόγια: «Όχι τον Χέλμουτ Σμιτ». Προφανώς δεν ήθελαν το πρώτο θύμα να είναι Σοσιαλδημοκράτης».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.