Την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης εξετάζουν στη Βραζιλία

Την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης εξετάζουν στη Βραζιλία

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας διεξάγει συνομιλίες με ισχυρά μέλη του Κογκρέσου, κυβερνήτες Πολιτειών αλλά και δημάρχους για τις διατάξεις υπό κατάρτιση νομοσχεδίου που θα προβλέπει μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων της χώρας, ιδίως την αύξηση του ελάχιστου ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη τόσο για τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες, δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος χθες Δευτέρα.

Η πρόταση είναι μία από τις πολλές που εξετάζονται, καθώς ο νέος πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου (άκρα δεξιά) εξαγγέλλει την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σήμερα, εάν ο ασφαλισμένος ή η ασφαλισμένη έχει καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 15 χρόνια, οι άνδρες μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 65 και οι γυναίκες στα 60. Όμως οι άνδρες μπορούν να συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ηλικίας, εάν έχουν καταβάλει εισφορές στα ταμεία τους για 35 χρόνια ή περισσότερα, όπως και οι γυναίκες εάν έχουν καταβάλει εισφορές για 30 χρόνια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μπροστά στο υπουργείο Οικονομίας στην Μπραζίλια, ο Χοζέριου Μαρίνιου, υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εργασίας, επιβεβαίωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τις προτάσεις να μεταρρυθμιστεί το σύστημα.

Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις της κυβέρνησης, που αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα O Estado de São Paulo, προβλέπουν πως για να δικαιούται ο ασφαλισμένος ή η ασφαλισμένη σύνταξη πρέπει να έχει καταβάλει εισφορές στο σύστημα για 20 χρόνια κατ’ ελάχιστον.

«Ωσότου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο (νόμου), ο Μπολσονάρου δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τίποτε για την κοινωνική ασφάλιση», δήλωσε πάντως χθες ο εκπρόσωπος του προέδρου, ο στρατηγός ε.α. Οτάβιου Σαντάνα ντο Χέγκου Μπάχους.

Ο Μπολσονάρου έχει βάλει τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων στην κορυφή του πολιτικού του προγράμματος. Σκοπός είναι να εξοικονομηθούν περίπου 310 δισεκ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, κατά πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομίας.

Οι επενδυτές βασίζουν μεγάλο μέρος των αισιόδοξων προβλέψεών τους για τη Βραζιλία φέτος στην πρόβλεψη πως η κυβέρνηση υπό τον Μπολσονάρου θα καταφέρει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Η ανάδειξη συμμάχων του στους θώκους των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκαν βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το χρηματιστήριο κατέγραψε νέο ρεκόρ χθες Δευτέρα, ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία του βραζιλιάνικου νομίσματος έναντι του αμερικάνικού δολαρίου έχει αυξηθεί κατά 7% μέσα σε έξι εβδομάδες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter