Την Δευτέρα η κηδεία του Γιάννη Κουνέλλη – Σε λαϊκό προσκύνημα στη Ρώμη

Την Δευτέρα η κηδεία του Γιάννη Κουνέλλη – Σε λαϊκό προσκύνημα στη Ρώμη

Την Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, στις 11.30 το πρωί, στην στην εκκλησία «Σάντα Μαρία Ντελ Πόπολο», ευρύτερα γνωστή ως «Chiesa degli Artisti», (Εκκλησία των Kαλλιτεχνών), στην πλατεία του λαού της Ρώμης, θα γίνει η κηδεία του Έλληνα ζωγράφου και γλύπτη Γιάννη Κουνέλλη, ο οποίος πέθανε το βράδυ της Πέμπτης στην ιταλική πρωτεύουσα, σε ηλικία 80 ετών.

Νωρίτερα, η σορός του Γιάννη Κουνέλλη εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα, στο μέγαρο του δήμου της Ρώμης. «Είναι μία ημέρα θλίψης. Έφυγε ένας μεγάλος δάσκαλος, θετός Ιταλός, ο οποίος με το έργο του επηρέασε καθοριστικά τη σύγχρονη τέχνη», έγραψε στο Twitter o Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Twitter για τον θάνατο του Γιάννη Κουνέλλη

Λυδία Κονιόρδου: Ποτέ η τέχνη του δεν ξέχασε την καταγωγή του

«Ο Γιάννης Κουνέλλης είχε γεννηθεί το 1936 στον Πειραιά και οι μνήμες της φτωχής και κατεστραμμένης Ελλάδας που προσπαθούσε να ορθοποδήσει μετά από τον Πόλεμο ήταν το “χρυσωρυχείο” της έμπνευσής του. Εξελίχθηκε σε παγκοσμίου φήμης εικαστικό. Δεν υπάρχει Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε όλο τον κόσμο που να μην σεμνύνεται ότι η συλλογή του περιέχει έργα του», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού, για την απώλεια του διεθνούς εμβέλειας εικαστικού.

«Στην Ιταλία τον θεωρούν Ιταλό και είναι φυσικό. Επειδή στην Ρώμη σπούδασε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Όμως ποτέ ο ίδιος δεν λησμόνησε την καταγωγή του. Τα βιώματα που κουβαλούσε και αποτυπώθηκαν στη δουλειά του ήταν πρωτόγνωρα στη βιομηχανική Ευρώπη. Ποτέ η τέχνη του δεν ξέχασε την καταγωγή του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του καλλιτέχνη», καταλήγει η ανακοίνωση της Λυδίας Κονιόρδου.

ΑΝΕΛ: Η ελληνική τέχνη έγινε φτωχότερη

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια του διεθνούς φήμης και πρωτοπόρου εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη, ενός από τους εμπνευστές της Arte Povera και μεταξύ των σημαντικότερων εκπροσώπων του μοντερνισμού. Η ελληνική τέχνη που ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου έγινε φτωχότερη», αναφέρει σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter