…την ίδια ωρα η Νέα Ζηλανδία καταθέτει «προϋπολογισμό για την ευημερία των πολιτών»

…την ίδια ωρα η Νέα Ζηλανδία καταθέτει «προϋπολογισμό για την ευημερία των πολιτών»

Η Νέα Ζηλανδία κατέθεσε σήμερα τον πρώτο της “προϋπολογισμό για την ευημερία” των πολιτών, ο οποίος αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το πρόσωπο αλληλεγγύης που επέδειξε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν μετά την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση σε τεμένη στο Κράιστσερτς.

Κατά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού, ο οποίος παρουσιάστηκε ως ο πρώτος του είδους του παγκοσμίως όσον αφορά τον τρόπο που υπολογίζει τις οικονομικές προόδους, η Άρντερν αναφέρθηκε σε μια αύξηση των δημοσίων δαπανών όσον αφορά την ψυχική υγεία, τη χορήγηση επιδομάτων στους πληθυσμούς αυτοχθόνων και την αντιμετώπιση της φτώχειας των παιδιών.

“Έχουμε πει ότι θέλουμε να είμαστε μια κυβέρνηση που κάνει τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο και αυτός ακριβώς κάνουμε με αυτόν τον προϋπολογισμό”, σημείωσε.

“Δημιουργήσαμε τις βάσεις όχι μόνον για έναν ‘προϋπολογισμό για την ευημερία’, αλλά και για μια διαφορετική προσέγγιση στην λήψη κυβερνητικών αποφάσεων στο σύνολό της”, πρόσθεσε η Άρντερν.

Απορρίπτοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για μια επικοινωνιακή πολιτική, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον προϋπολογισμό αυτόν, ο οποίος ανταποκρίνεται, όπως είπε, στις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας το 2017.

Η Άρντερν, στην οποία αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές η αποφασιστικότητα και η αλληλεγγύη που έδειξε μετά τις επιθέσεις ενός υπέρμαχου της λευκής φυλής σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς τον Μάρτιο, ο οποίος σκότωσε 51 πιστούς, δήλωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός αυτός δίδει προτεραιότητα στους πολίτες, τους οποίους προτάσσει των οικονομικών δεικτών.

Η κυβέρνηση προβλέπει πλεόνασμα 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ) για το τρέχον οικονομικό έτος (Ιούλιος 2018 με Ιούνιο 2019), το οποίο θα ανέλθει σε 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2022-23.

Επίσης υπολογίζει οικονομική ανάπτυξη 2,7% κατά μέσον όρο την ίδια περίοδο. Δείκτες όπως το προσδόκιμο ζωής, το επίπεδο παιδείας, η ποιότητα του αέρα και το “αίσθημα των πολιτών ότι ανήκουν κάπου” ελήφθησαν επίσης υπόψη στην κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που έθιξε την ιδέα ότι η ευημερία των πολιτών πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στην ανάπτυξη ήταν το βασίλειο του Μπουτάν τη δεκαετία του 1970, ενώ το 2008 δημιούργησε τον δείκτη Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας, όπως έγινε παγκοσμίως γνωστός.

Κι άλλες χώρες είχαν προτάξει την ιδέα αυτή, αλλά η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας υπογραμμίζει ότι είναι η πρώτη φορά που η ευημερία τίθεται στο επίκεντρο των αποφάσεων που λαμβάνονται σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες.

Ωστόσο η ατμόσφαιρα που ήθελαν να δημιουργήσουν με το νέο αυτό μήνυμα που περνούν οι νεοζηλανδικές αρχές “χάλασε” λίγο εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε από την πρόωρη δημοσίευση ορισμένων στοιχείων του προϋπολογισμού τους.

Ο διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γκάμπριελ Μαχλούφ αναγκάστηκε να κάνει σήμερα στροφή 180 μοιρών από προηγούμενη δήλωσή του, με την οποία απέρριπτε “κατηγορηματικά” την πιθανότητα η προδημοσίευση αυτή να οφείλεται σε κάποιο τυχαίο γεγονός και ότι αποτελεί προϊόν “σκόπιμης” κυβερνοπειρατείας.

Η αστυνομία, η οποία εκλήθη σε ενίσχυση, απέκλεισε οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα, ενώ και ο Μαχλούφ, ο οποίος θα αναλάβει τον Σεπτέμβριο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, εξήγησε σήμερα ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε προετοιμάσει έναν ιστότοπο “κλώνο” πριν από τη δημοσίευση του προϋπολογισμού, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι πληροφορίες που ήταν σε εμπάργκο εμφανίζονταν στον ιστότοπο αυτόν ως αποτέλεσμα αναζήτησης με τη χρήση συγκεκριμένων όρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter