Την Παρασκευή στο ΣτΕ η συνταγματικότητα της περικοπής των δώρων

Την Παρασκευή στο ΣτΕ η συνταγματικότητα της περικοπής των δώρων

Τέσσερις υποθέσεις σημαντικές υποθέσεις θα συζητηθούν την Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου 2019, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η πρώτη αφορά αφορά την περικοπή των τριών δώρων – επιδομάτων των υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ κλπ.

Ακόμα, θα συζητηθούν: η παύση του μουφτή Ξάνθης, αλλαγή διοίκησης στο Ίδρυμα Ευαγγελίστρια της Τήνου και η νομιμότητα της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων της Αθήνας που ανέστειλε την αποχή τους τον Νοέμβριο του 2017.

Ειδικότερα, κατόπιν παραπομπής από το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ θα συζητηθεί η συνταγματικότητα της περικοπής των δώρων (επιδομάτων) Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ, κ.λπ.

Το ΣΤ’ Τμήμα έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και λόγω της αντισυνταγματικότητας παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Το τμήμα είχε κρίνει ότι οι περικοπές που έγιναν με τον νόμο 4093/2012 από 1.1.2013, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Επίσης, την Ολομέλεια θα απασχολήσει η παύση του μουφτή Ξάνθης που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, λόγω παρέλευσης του ορίου ηλικίας. Ο μουφτής υποστηρίζει ότι η απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά του είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στη σύμβαση της Λοζάνης και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78/ΕΚ).

Ακόμα, οι σύμβουλοι Επικρατείας θα συζητήσουν τις αιτήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’ αναφορικά με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο διοίκησης του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας της Τήνου.

Τέλος, θα συζητηθεί η αίτηση συμβολαιογράφου του Λαυρίου, η οποία ζητεί να ακυρωθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της 27ης Νοεμβρίου 2017 των Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Κατά τη συνέλευση αυτή ανεστάλη η αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter