Την πόρτα της εξόδου βλέπει ο Στέλιος Πέτσας

Την πόρτα της εξόδου βλέπει ο Στέλιος Πέτσας

Σε κινούμενη άμμο εξελίσσεται για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η καμπάνια των 20 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τα ποσά που διέθεσε στα μέσα ενημέρωσης.

Ο καθημερινός θόρυβος για τα ποσά που πήραν ιδιοκτήτες και εκδότες προκαλεί κοινωνική αγανάκτηση και εκθέτει την κυβέρνηση στα μάτια των πολιτών που αντιλαμβάνονται ότι η κρίση του κορονοϊού αντιμετωπίστηκε από κάποιους σαν ευκαιρία για πλουτισμό και για παιχνίδια εξουσίας. Παράλληλα η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το αίτημα κατάθεσης εγγράφων -για τα ποσά που έδωσε ο κ. Πέτσας στα ΜΜΕ- φέρνει στο επίκεντρο του προβλήματος τον πρωθυπουργό. Καθώς μάλιστα στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη έχουν πει ότι η λίστα με τα ποσά θα δωθεί, το αίτημα θεωρείται δίκαιο. Όλοι πλέον στο εσωτερικό του κόμματος θεωρούν ότι οι χειρισμοί του Στέλιου Πέτσα εκθέτουν την κυβέρνηση και φέρνουν με την πλάτη στον τοίχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Δυσαρέσκειες από παντού

Κάθε κίνηση που κάνει για να καλύψει το αρχικό λάθος στην διανομή των χρημάτων στα ΜΜΕ, κάνει τα πράγματα χειρότερα, τον τραβάει πιο βαθιά και τον εκθέτει περισσότερο. Επιπλέον φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δέχεται πιέσεις από τα μέσα ενημέρωσης που δικαίως ή αδίκως διασύρονται από τους κακούς χειρισμούς του εκπροσώπου της κυβέρνησης όσο διαρκεί ο θόρυβος. Τα μέσα ενημέρωσης είναι δυσαρεστημένα και για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διανομή των χρημάτων.

Οι ψίθυροι είναι πλέον έντονοι στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος, καθώς βουλευτές και στελέχη λένε ότι “έχει επικρατήσει επιτελικό μπάχαλο που τους εκθέτει στα μάτια των ψηφοφόρων καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι πέταγαν χρήματα εν μέσω κρίσης για τους φίλους τους δημοσιογράφους και ιδιοκτήτες”. Στο στόχαστρο των επικρίσεων βρίσκεται ο Στέλιος Πέτσας που είχε την ευθύνη για τον χειρισμό της υπόθεσης πρώτα της διανομής και των ποσών και ακολούθως τον επικοινωνιακό χειρισμό.

Μέχρι στιγμής έχει προκύψει ότι πήραν χρήματα ανύπαρκτα site ακόμη και του κ. Μένιου Φουρθιώτη. Επίσης ότι πήραν χρήματα site που σχετίζονται με βουλευτές της ΝΔ όπως ο κ. Πάτσης, κουμπάρος του κ. Πέτσα. Αυτά ήταν στο πρώτο στάδιο. Μετά την δημοσιοποίηση της λίστας με τους αποδέκτες, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δωθούν στην δημοσιότητα τα ποσά και το έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται στην δύσκολη θέση να αποφεύγει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Καθώς έχουν αρχίσει να βγαίουν οι πληροφορίες για το ποιος μεγαλοπαράγοντας στα ΜΜΕ πήρε τι, υπάρχει ένα ερώτημα για το ποιος αποφάσισε τα ποσά; Είναι η ιδιωτική εταιρεία Initiative Media την οποία επικαλέστηκε στην αρχή ο Στέλιος Πέτσας για να αποφύγει τον έλεγχο του δημοσίου χρήματος και έγινε περίγελως η χώρα στα διεθνή ΜΜΕ; Ή είναι το υπουργείο Οικονομικών όπως άφησε να εννοηθεί σε κάποια επόμενη φάση αναγκάζοντας τον Χρήστο Σταϊκούρα να απαιτήσει από τον Στέλιο Πέτσα να κάνει δήλωση που να τον βγάζει από το κάδρο των ευθυνών.

Στο κάδρο ο πρωθυπουργός

Ο Στέλιος Πέτσας χρεώνεται το φιάσκο της περασμένης Παρασκευής που φέρνει στο επίκεντρο της υπόθεσης τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του. Για να ξεφύγει από την δύσκολη θέση ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι το θέμα το δημιουργεί το Documento και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι εναγγαλισμένος μαζί του και κάλεσε και τους δύο να δώσουν τα ποσά της διαφήμισης που είχαν πάρει στην προηγούμενη διακυβέρνηση. Έτσι όμως προκύπτει το ερώτημα: Μόνο το Documento να δώσει τα ποσά κ. Πέτσα; Γιατί όχι και οι άλλες μεγάλες εφημερίδες Πρώτο Θέμα, Βήμα, Καθημερινή; Καθώς μάλιστα το Documento έδωσε στην δημοσιότητα τα χρήματα που είχε εισπράξει οι άλλες εφημερίδες μένουν εκτεθειμένες. Όλοι τους βέβαια διαμαρτύρονται όχι για το Documento -αυτό το κάνει μόνο ο Θανάσης Μαυρίδης που μοίραζε την εφημερίδα του στα κομματικά γραφεία της ΝΔ-, αλλά για τους “απίστευτους χειρισμούς του Στέλιου Πέτσα που τα έχει κάνει μπάχαλο”.

Στο μπρίφινγκ της Παρασκευής ο κ. Πέτσας έκανε και την άλλη απρέπεια: άφησε να εννοηθεί ότι το Documento έμεινε εκτός της διαφημιστικής καμπάνιας γιατί “πετάει λάσπη στον πρωθυπουργό και στην οικογένειά του”. Όταν του έγινε μάλιστα η σχετική ερώτηση έδειξε την αμηχανία του. Γιατί, μπορεί το κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζει “λάσπη” τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τα περιουσιακά στοιχεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, αλλά αυτό είναι πολιτική αξιολόγηση. Στις δημοκρατίες δεν αποφασίζει ο πρωθυπουργός αν τα ερωτήματα για την περιουσία του είναι “λάσπη”. Και κυρίως δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσει την κρατική εξουσία και το δημόσιο χρήμα για να τιμωρήσει ένα μέσο ενημέρωσης που τολμά να θέτει ερωτήσεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του.

Κάπως έτσι έχουν ενταθεί οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που καλούν τον κ. Μητσοτάκη στον επικείμενο ανασχηματισμό να αλλάξει εκπρόσωπο.

Βέβαια ο κ. Πέτσας δεν ενεργεί μόνος του. Το θέμα των επιχορηγήσεων στα ΜΜΕ το χειρίζεται κατά βάση ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ως πανίσχυρος αντ αυτού του πρωθυπουργού. Με νοοτροπία στελέχους ιδιωτικής επιχείρησης -όπως όταν διαχειριζόταν τις offshore του ιδιοκτήτη της Energa- και με περισσή αλαζονεία ως μέλος της οικογένειας, δεν διαθέτει την πολιτικότητα που απαιτούν δύσκολοι χειρισμοί, όπως οι χρηματοδοτήσεις στα ΜΜΕ. Οι λίγοι που έχουν το θάρρος να μιλούν στον πρωθυπουργό, τον συμβουλεύουν να περιορίσει τον ανεψιό του.

Αν είχαν αφήσει τους έμπειρους δημοσιογράφους του Μεγάρου Μαξίμου να χειριστούν το ζήτημα και χωρίς την εκδικητική εμπάθεια, δεν θα είχαν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter