Την ερχόμενη Τετάρτη

Την Τετάρτη θα στηθούν δέκα κάλπες για τη συγκρότηση Προανακριτικής για το #Novartis_gate

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση και ψήφιση αναφορικά με τη συγκρότηση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής για τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα του Novartis_gate.

Δέκα κάλπες αποφάσισε με διευρυμένη πλειοψηφία η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ενώ υπάρχει «παραθυράκι» να μετατραπούν οι δέκα κάλπες σε μία. Πολλοί οι ομιλητές της διαδικασίας.

Τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επί των αποφάσεων που λήφθηκαν κατά τη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε πως η διαδικασία για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Τετάρτη και συγκεκριμένα θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί με την προσδοκία να ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου, όλοι οι αναφερόμενοι στη σχετική δικογραφία θα πάρουν το λόγο για 20 λεπτά, πλην του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος θα στείλει υπόμνημα, καθώς θα βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον αν. γ.γ. του ΟΗΕ.

Πλην των εμπλεκομένων, το λόγο θα πάρουν οι «οιονεί εισηγητές», όπως του αποκάλεσε ο κ. Βούτσης, ενώ θα ακολουθήσουν και 16 ακόμα βουλευτές, οι οποίοι θα προκύψουν από τον αλγόριθμο της κοινοβουλευτικής δύναμης κάθε παράταξης. Επίσης, το λόγο θα πάρουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και τέσσερις υπουργοί. Πρόκειται για τον Σταύρο Κοντονή, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά και τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί για να εισέλθει στη φάση της ψηφοφορίας με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Δέκα κάλπες με «παραθυράκι» για μία

Στην απόφαση να στηθούν δέκα κάλπες την Τετάρτη προχώρησε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση. Ωστόσο, κατά τα λεγόμενα του κ. Βούτση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι δέκα κάλπες να μετατραπούν σε μία στην περίπτωση που οι 5 -εκ των 10 συνολικά- εμπλεκόμενοι που είναι ενεργά μέλη του Κοινοβουλίου αποφασίσουν πως δεν επιθυμούν να ψηφίσουν. Ο κ. Βούτσης εξήγησε πως το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να γίνει πράξη για λόγους οικονομίας χρόνου. Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής κατά την ανακοίνωση της απόφασης για τις δέκα κάλπες επισήμανε πως «αυτό λέει ο Κανονισμός της Βουλής» και ότι «έχουμε βρει την σχετική νομολογία της Βουλής», γεγονός που σημαίνει πως δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες οι δέκα κάλπες να γίνουν μία και ενιαία. Εκτός των άλλων, σε περίπτωση που οι δέκα κάλπες γίνουν μία, τότε δεν θα είναι δυνατόν να εξακριβωθεί τι ψήφισαν οι πέντε ενεργοί βουλευτές που εμπλέκονται στην υπόθεση, καθόσον ο Κανονισμός απαγορεύει να ψηφίσουν υπέρ ή κατά τους εαυτού τους. Έχουν όμως δικαίωμα να ψηφίσουν για την εμπλοκή των υπολοίπων. Όπως και να έχει, το θέμα θα ξεκαθαρίσει κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Τετάρτη.

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως στο ψηφοδέλτιο θα αναγράφονται και τα ενδεχόμενα αδικήματα που έχουν διαπράξει τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Αυτό γίνεται γιατί το αδίκημα της νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος δεν αναγράφεται στη δικογραφία και αν η έρευνα αναδείξει σχετικά στοιχεία, τότε η Προανακριτική Επιτροπή θα έπρεπε να ξαναζητήσει σχετική έγκριση από την Ολομέλεια. Επιπλέον, ο κ. Βούτσης επισήμανε πως για να μην γίνει «χειραγωγήσιμη επικοινωνιακά η ψηφοφορία», δεν θα υπάρχουν ονόματα στις κάλπες, παρά μόνο αριθμοί. Οι βουλευτές θα είναι ενήμεροι για το ποιος αριθμός προορίζεται για το κάθε πολιτικό πρόσωπο εκ των δέκα εμπλεκόμενων. 

«Δεν είναι κουκουλοφόροι οι προστατευόμενοι μάρτυρες»

Κληθείς να απαντήσει στους χαρακτηρισμούς του προέδρου της ΝΔ για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο κ. Βούτσης αρνήθηκε να σχολιάσει τόσο τις δηλώσεις Μητσοτάκη όσο και τη μήνυση του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» βάσει του νόμου που ψήφισε η ΝΔ και όχι για «κουκουλοφόρους», όπως τους ονομάζει ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.