Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τις παράνομες περικοπές των Βρούτση-Κουτρουμάνη το 2012 στις συντάξεις

Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τις παράνομες περικοπές των Βρούτση-Κουτρουμάνη το 2012 στις συντάξεις

Ο κύβος ερρίφθη και  το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να δημοσιοποιήσει την Τρίτη την απόφαση του για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι Σύνεδροι για άλλοι μία φορά στέκονται εμπόδιο στο Δίκαιο και την Κοινωνία προβάλλοντας λόγους δημοσίου συμφέροντος ώστε να μη δώσουν στο σύνολο των όσων έχουν παρανόμως και αντισυνταγματικώς περικοπεί από τους συνταξιούχους κατά τη διάρκεια των Μνημονίων. Η απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες αύριο περίπου στις 12:00 το μεσημέρι και θα δίνει στους συνταξιούχους μόνο όσα τους οφείλονται για 11 μήνες. Αυτό συμβαίνει διότι τα αναδρομικά δεν θα δοθούν στο σύνολο τους αλλά μόνο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες για την περίοδο από τον Ιούνιο 2015 (όταν και εξεδόθη η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ) και μέχρι τη θέση σε ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (13 Μαϊου 2016). Αυτά τα ποσά αντιστοιχούν στις αντισυνταγματικές περικοπές που είχε διενεργήσει ο Γ. Βρούτσης (ως υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά) και νωρίτερα ο Γ. Κουτρουμάνης (που ωστόσο και η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν χορήγησε στους συνταξιούχους παρά την απόφαση του ΣτΕ του Ιουνίου 2015.

Τεράστιο κόστος επωμίζεται ο ΕΦΚΑ

Αναλυτικότερα αφορούν σε συντάξεις που περικόπηκαν με το νόμο 4051/2012 (υπουργός Γ. Κουτρουμάνης) και το νόμο 4093/12 (υπουργός Γ. Βρούτσης) καθώς και την περικοπή δώρων και τη μετέπειτα κατάργησή τους που έκαναν οι ίδιοι υπουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΦΚΑ το συνολικό ποσό που καλείται να πληρώσει ο ασφαλιστικός φορέας για αυτές και μόνο τις περικοπές του 11μηνου φτάνουν τα 4 δις ευρώ.

Αναλυτικότερα:

-Περί τα 2 δις είναι τα χρήματα που αφορούν στις περικοπές συντάξεων

-Περί τα 2 δις είναι τα αναδρομικά για τα δώρα

Μόνο όσοι άσκησαν αγωγή

Ωστόσο υφίσταται μία ακόμη δυσμενής για τους συνταξιούχους εξέλιξη. Ο λόγος για το γεγονός ότι το ΣτΕ μάλλον αποφαίνεται ότι τα αναδρομικά από αυτές τις παράνομες περικοπές των Κουτρουμάνη και Βρούτση θα τα λάβουν μόνο όσοι έχουν ασκήσει αγωγές εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Ακόμη και έτσι πάντως το ποσό είναι τεράστιο για τον ΕΦΚΑ. Με δεδομένο ότι έχουν ασκήσει αγωγές περι τους 350.000 συνταξιούχους για τα αναδρομικά τους (σε σύνολο 2,5 εκ), το πόσο που θα πρέπει να επιστρέψει ο ΕΦΚΑ ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ (ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι τόκοι για τη συγκεκριμένη περίοδο). 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter