Την Τρίτη συνεδριάζει πάλι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά το αδιέξοδο – Από τον Ισπανό Σάντσεθ εκπροσωπείται η Ελλάδα

Την Τρίτη συνεδριάζει πάλι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά το αδιέξοδο – Από τον Ισπανό Σάντσεθ εκπροσωπείται η Ελλάδα

Σε αδιέξοδο φαίνεται κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη στελέχωση των κορυφαίων πόστων της Ένωσης.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ Πρέμπεν Άαμαν στο Twitter, μετά την αδυναμία εξεύρεσης συναινετικής λύσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση και να την αναβάλει για την Τρίτη στις 11 το πρωί (τοπική ώρα).

Τσίπρας: «Είμαστε κοντά, αλλά όχι ακόμα»

«Είμαστε κοντά, αλλά όχι ακόμα», απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας – Θα εκπροσωπηθεί από τον Ισπανό πρωθυπουργό 

Αμέσως μετά τη διακοπή των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο στις 12:00, ώρα Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας αναχώρησε από τις Βρυξέλλες και θα μεταβεί στο Ηράκλειο, όπου στις 20.30 θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως ανέφερε σε tweet του ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα τον εκπροσωπήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ: 

«Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανοικτή, προοδευτική & κοινωνική Ευρώπη. Στην αυριανή συνάντηση των ηγετών, δεν θα παραβρεθώ λόγω των ανελαστικών υποχρεώσεων της προεκλογ. εκστρατείας. Θα με εκπροσωπήσει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ»

Τσίπρας: Όχι στον Βέμπερ

Σε άλλο του tweet ο Έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνει πως καταγράφηκε συντριπτική πλειοψηφία κατά της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ:

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου θα επιλεγεί η νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων, για την επόμενη πενταετία, καταγράφηκε μια συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της υποψηφιότητας Μ.Βέμπερ. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν ενώνει αλλά διαίρει την Ευρώπη κι η οποία τελικά απορρίφθηκε»

Μέρκελ: Περίπλοκες οι συζητήσεις, εφικτός ένας συμβιβασμός

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα της πως θα βρεθεί θα βρεθεί ένας συμβιβασμός όσον αφορά τους διορισμούς στα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες», παραδέχθηκε, όμως δήλωσε πως «ελπίζει ότι, με καλή θέληση, ένας συμβιβασμός θα είναι εφικτός».

Απογοήτευση Μακρόν – “Καρφιά” προς το ΕΛΚ

Για “αποτυχία” που βγάζει μια “αρνητική εικόνα” για τη λειτουργία της ΕΕ έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, ενώ έδειξε ως κύριο υπεύθυνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. “Τελειώσαμε την ημέρα με κάτι που μπορούμε να ονομάσουμε αποτυχία. Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό που συνέβη τόσες ώρες”, δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτή η αποτυχία έρχεται σε συνέχεια της “διαίρεσης” στο ΕΛΚ και το “γεωγραφικό διαχωρισμό στο Συμβούλιο”.

“Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν “προσωπικές φιλοδοξίες” και “κρυφές ατζέντες”. Επιπλέον, εξέφρασε “επιφυλάξεις” για το αν το “μέλλον της ΕΕ” τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28. “Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ”, είπε χαρακτηριστικά.

Ρούτε: Εσωκομματικές διαιρέσεις επιβραδύνουν την απόφαση για τα κορυφαία αξιώματα

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως η διαδικασία της κατανομής των αξιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «απίστευτα περίπλοκη» και πως δεν είναι βέβαιο αν αύριο, Τρίτη, θα ληφθεί κάποια απόφαση.

Ο Ρούτε αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο ολλανδός πολιτικός Φρανς Τίμερμανς έχει προκύψει ως ένας ισχυρός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι απίστευτα περίπλοκο. Έχεις τόσο πολλές πολιτικές παρατάξεις», δήλωσε ο Ρούτε προσθέτοντας πως μερικές από τις παρατάξεις παραμένουν εσωτερικά διαιρεμένες.

«Ισορροπία τρόμου»

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει διαμορφωθεί μία «ισορροπία τρόμου» ανάμεσα στις πολιτικές οικογένειες.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι σοσιαλιστές κεφαλαιοποιούν την επιλογή τους να συνεργαστούν με τον Αλέξη Τσίπρα, σημείωναν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, καθώς με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού γέρνει η πλάστιγγα υπέρ των προοδευτικών δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι 8 ηγέτες που συντάσσονται με τη θέση που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), 7 με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) -με τον κ. Τσίπρα 8- και 7 με τους Φιλελεύθερους.

Έτσι, για πρώτη φορά το ΕΛΚ χάνει την πρωτιά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θεωρείται πιθανό το πέρασμα της προεδρίας της Κομισιόν στα χέρια των σοσιαλιστών μετά από 15 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Πλησιάζει η «ώρα» Τίμερμανς στο τιμόνι της Ευρώπης – Τι δήλωσαν διπλωμάτες

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter