Θολές απαντήσεις της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν

Θολές απαντήσεις της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν
AP Photo/Michael Varaklas

Ένα από τα ζητήματα που έχει συζητηθεί σε πολλά επίπεδα μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη δημοσιοποίηση της διακήρυξης φιλίας Ελλάδας – Τουρκίας είναι ποιο είναι το περιεχόμενο της δέσμευσης των δύο πλευρών ότι πρέπει να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το πνεύμα της διακήρυξης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δεν κατάφερε να διευκρινίσει ποιος είναι αντικειμενικός προσδιορισμός της προκλητικότητας στην οποία συμφωνούν και τα δύο κράτη. Τι ισχύει, για παράδειγμα, όταν ο Τούρκος πρόεδρος μιλάει για «τουρκική μειονότητα» παρά την πρόβλεψη της συνθήκης της Λωζάνης.

Ανέφερε απλώς ο κ. Μαρινάκης, ότι έχουν μειωθεί και ελαχιστοποιηθεί οι τουρκικές και προκλήσεις και για αυτό η χθεσινή διακήρυξη δημιουργεί συνθήκες «εμπέδωσης κλίματος διαλόγου σε όλα τα επίπεδα».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καθώς όπως ανέφερε η χθεσινή διακήρυξη που υπεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, «είναι άλμα για να πάμε μπροστά και θα ωφελήσει σε εμπορικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και τις δύο χώρες».

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη έθεσε θέμα δίκαιης μοιρασιάς του φυσικού πλούτου της περιοχής

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στους τρεις άξονες της χθεσινής διακήρυξης, αναφέροντας ότι μέσα «από τον πολιτικό διάλογο, την ανάπτυξη θετικής ατζέντας και την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης» υπάρχουν οι προϋποθέσεις η Ελλάδα να «συζητά με ειλικρίνεια με την Τουρκία και να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».

Ενα μετέωρο βήμα

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μία διακήρυξη που έχει μία σειρά μέτρων και σχεδίων συνεργασίας, όμως έξω από το κάδρο της βαθιάς συζήτησης έχουν μείνει τα μείζονα εθνικά ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό και η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι εάν υπάρχει ειλικρινής εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τότε μπορεί να τεθεί το ζήτημα για «οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, με βάση το διεθνές δίκαιο και ειδικά το δίκαιο της θάλασσας». Αυτή είναι το μόνο ζήτημα που συζητάμε, πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το συνολικό πνεύμα της διακήρυξης ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι ο στόχος είναι «να αποφεύγονται οι συγκρούσεις και να μη παράγονται κρίσεις», προσθέτοντας ότι θα πρέπει «και εκεί που διαφωνούμε να τα επιλύουμε με τον διάλογο».

Επίσης, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει καμία έκπτωση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το εξοπλιστικό πρόγραμμα», συμπληρώνοντας ότι εάν υπάρχει «πρόκληση θα υπάρχει απάντηση», όμως το πνεύμα της χθεσινής διακήρυξης είναι «να συζητάμε ειλικρινά και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μέσα από διάλογο».

Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Κωλοτούμπα» Ερντογάν όπως λέει ο Άδωνης ή κράτα μικρό καλάθι;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter