Θρίλερ και «μπρα ντε φερ» Μόσχας – Ουάσινγκτον για την πτώση του drone στη Μαύρη Θάλασσα

Θρίλερ και «μπρα ντε φερ» Μόσχας – Ουάσινγκτον για την πτώση του drone στη Μαύρη Θάλασσα

Συνεχίζεται το «κατασκοπευτικό θρίλερ» μετά την πτώση αμερικανικού drone Reaper MQ-9 στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θέλει να ανακτήσει τα συντρίμμια του drone για περαιτέρω έρευνες. Οι ΗΠΑ μιλούν για «απερίσκεπτη και επικίνδυνη ενέργεια», ενώ οι Ουκρανοί θεωρούν ότι το περιστατικό αποτελεί «μήνυμα του Πούτιν προς τη Δύση».

«Δεν γνωρίζω αν θα τα καταφέρουμε ή όχι, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Και αναγκαστικά θα ασχοληθούμε με αυτό και ελπίζω φυσικά με επιτυχία», δήλωσε μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το περιστατικό αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ «εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο».

Το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού εκτίμησε ότι ένα από τα αίτια του ατυχήματος είναι η «αύξηση των αμερικανικών επιχειρήσεων κατασκοπείας».

«Τα αίτια του συμβάντος είναι η μη τήρηση από την πλευρά των ΗΠΑ της ζώνης περιορισμού πτήσεων, την οποία έχει ανακοινώσει η Ρωσία και η οποία θεσπίστηκε λόγω της διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, καθώς και λόγω της αύξησης των δραστηριοτήτων (των υπηρεσιών) Πληροφοριών εναντίον των συμφερόντων της Ρωσίας. Η Ρωσία δεν επιθυμεί μια τέτοια τροπή των γεγονότων αλλά πλέον θα αντιδρά αναλογικά σε κάθε πρόκληση», σημειώνει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η Μόσχα αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ του drone και μαχητικών αεροσκαφών που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρριψή του. Η Ρωσία σχυρίζεται ότι το drone εισήλθε, από τα ανοικτά της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014, στην ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού που έχει κηρύξει η ίδια μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Σε αυτό το στάδιο δεν μπορώ να μιλήσω για κίνητρο ή πρόθεση από τη Μόσχα, αλλά αυτό που μπορώ να πω απολύτως ξεκάθαρα είναι ότι πρόκειται για μια απερίσκεπτη και επικίνδυνη ενέργεια», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να πετούν «όπου επιτρέπει το διεθνές δίκαιο». «Η Ρωσία θα πρέπει να πετά τα στρατιωτικά της αεροσκάφη με επαγγελματικό και ασφαλή τρόπο», πρόσθεσε ο Όστιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Σοϊγκού.

Την ίδια ώρα, το Κίεβο κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι κατέρριψαν σκοπίμως το Reaper προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον. «Την ώρα που έχει αρχίσει η παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση, η εξουδετέρωση του drone αποτελεί ένα μήνυμα από τον Πούτιν ότι είναι έτοιμος να επεκτείνει τη ζώνη της σύγκρουσης και να εμπλέξει και άλλες πλευρές», τόνισε στο Twitter ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter