Βαλτική: Θρίλερ χωρίς τέλος με τον Nord Stream – Αναφορές και για τέταρτη διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου

Βαλτική: Θρίλερ χωρίς τέλος με τον Nord Stream – Αναφορές και για τέταρτη διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου

Σε θρίλερ δίχως τέλος εξελίσσονται οι ζημιές στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream τις τελευταίες ημέρες στη Βαλτική έχοντας στο φόντο τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία αλλά και τις εχθροπραξίες που μαίνονται στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Όπως έγινε γνωστό, το λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσε εκπρόσωπος του σώματος στην εφημερίδα Svenska Dagbladet.

“Δύο από αυτές τις τέσσερις (σ.σ. διαρροές) βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας”, επεσήμανε η Τζένι Λάρσον.

Οι δύο άλλες εντοπίζονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.

Η ΕΕ υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει “σθεναρή” απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Έως τον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί την Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις διαρροές σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα.

Δείτε επίσης: Στον ΟΗΕ οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream – Την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας

Η γαλλική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία ασκεί την προεδρία του 15μελούς συμβουλίου για τον μήνα Σεπτέμβριο, είπε ότι η συνεδρίαση του Σ.Α. θα συζητήσει για τους αγωγούς Nord Stream που η Ρωσία και οι Ευρωπαίοι εταίροι ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσουν.

Οι διαρροές φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα πιθανολογούμενων δολιοφθορών, οι οποίες εντοπίστηκαν στους δύο αγωγούς την Τρίτη, έχουν αναστατώσει τις αγορές ενέργειας και ενέτειναν τις ανησυχίες για θέματα ασφάλειας, ενώ Δύση και Μόσχα έχουν επιδοθεί σε ένα γαϊτανάκι ευθυνών.

Μετά από το μπαράζ υπαινιγμών από χώρες της Δύσης, πλην της Ουκρανίας η οποία έκανε ανοιχτά λόγο για ρωσική τρομοκρατική επίθεση στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, ήρθε η σειρά της Μόσχας να περάσει στην αντεπίθεση. Το Κρεμλίνο έχει εμμέσως βρεθεί στην καρέκλα του κατηγορούμενου χωρίς στοιχεία, όμως, τώρα προχωρά σε μια ντρίμπλα κατά των ΗΠΑ και του προέδρου Μπάιντεν.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντήσει εάν η ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές τους αγωγούς. «Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη σε δήλωση του Μπάιντεν στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ουάσιγκτον θα «έβαζε τέλος» στον Nord Stream 2 αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσεις στις 7 Φεβρουαρίου ότι «αν η Ρωσία εισβάλει (στην Ουκρανία), τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2».

Δείτε επίσης:

Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας διεξάγει έρευνα για τις διαρροές στο Nordstream

Διεθνής Τύπος: Ύποπτες διαρροές σε αγωγούς αερίου – Ένα βήμα πριν την προσάρτηση εδαφών η Ρωσία

Σουηδία: Ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις – Διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, πιθανή η δολιοφθορά (Video)

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει οι διαρροές στο Nord stream να είναι προϊόν δολιοφθοράς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter