Θρήνος στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τον Μίμη Παπαϊωάννου (Photos – Videos)

Θρήνος στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τον Μίμη Παπαϊωάννου (Photos – Videos)

Μεγάλη απώλεια για την οικογένεια της ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς την Τετάρτη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Μίμης Παπαϊωάννου, παλεύοντας επί σειρά ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο εκλιπών κατέγραψε σπουδαία παρουσία στα γήπεδα τη δεκαετία του ’60 και του ’70, γράφοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα στη βίβλο της μακράς ιστορίας της ΑΕΚ.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις. Τα 236 σε 481 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ηταν επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, το 1964 και το 1966. Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 61 φορές με 20 γκολ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000, ανέδειξε τον Παπαϊωάννου ως τον κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα.

Ο Παπαϊωάννου γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1942 στην Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας. Το 1962, η ΑΕΚ δαπάνησε ένα ποσό-ρεκόρ για την εποχή, των 175 χιλιάδων δραχμών, προκειμένου να τον αποκτήσει. Με τη φανέλα της ΑΕΚ αγωνίστηκε έως το 1979, κατακτώντας 5 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα.

Στην ιστορία θα μείνει επίσης η συνδρομή του στο αλησμόνητο ματς με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς στις 16 Μαρτίου του 1977. Με γκολ του Παπαϊωάννου η ΑΕΚ ισοφάρισε το σκορ της ήττας με 3-0 στην Αγγλία και οδήγησε την αναμέτρηση στη διαδικασία των πέναλτι, παίρνοντας μία μυθική πρόκριση.

Στην εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε από το 1963 έως το 1978, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών (61) και τερμάτων (21), το οποίο τον κατέταξε στην 5η θέση του σχετικού πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών με τη «γαλανόλευκη».

Η Ρεάλ, ο Καζαντζίδης και ο ύμνος της ΑΕΚ

Εκτός από τα εκατοντάδες γκολ και οκτώ τρόπαια που κατέκτησε με τη φανέλα της ΑΕΚ, ο Μίμης Παπαϊωάννου φρόντισε να συνδέσει ακόμη πιο στενά το όνομά του με την ιστορία της «Ένωσης» μέσω της δεύτερης μεγάλης του αγάπης, του τραγουδιού.

Το 1965, ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Στέλιος Καζαντζίδης συνέλαβαν την ιδέα να δημιουργηθεί ύμνος για την «Ένωση», κατά τη διάρκεια περιοδείας του Καζαντζίδη και της Μαρινέλλας στη Γερμανία, στην οποία συμμετείχε ο Παπαϊωάννου που σκεφτόταν να σταματήσει το ποδόσφαιρο, καθώς η τότε διοίκηση της ΑΕΚ είχε αρνηθεί την πρόταση της σπουδαίας Ρεάλ Μαδρίτης ώστε να τον αποκτήσει.

Στις 12 Μαΐου του 1965, η ισπανική υπερδύναμη είχε έρθει στην Αθήνα για φιλικό ματς με ΑΕΚ. Στο 3-3 εκείνου του απογεύματος, ο Παπαϊωάννου λάμπει, οδηγώντας τους Ισπανούς να προσφέρουν το μυθικό για την εποχή ποσό των 4 εκατ. δραχμών και συμβόλαιο 750.000 στον ποδοσφαιριστή. Η ΑΕΚ δεν ήθελε να αφήσει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της, με τους Ισπανούς να επιστρέφουν άπραγοι στη Μαδρίτη.

Όσο για τον ύμνο; Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια και να φτάσουμε στο 1971, όταν το καλοκαίρι της χρονιάς που η ΑΕΚ πανηγύρισε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ελλάδας, ο Νικολόπουλος και ο στιχουργός Χρήστος Κολοκοτρώνης, με τη συνδρομή του Καζαντζίδη έγραψαν ξανά τους στίχους, τους οποίους ερμήνευσε ο Μίμης Παπαϊωάννου. Έκτοτε και για περισσότερο από μισό αιώνα, το γνωστό σε όλους «Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια» αποτελεί τον ύμνο του συλλόγου.

Την Παρασκευή η κηδεία του Παπαϊωάννου

«Η μεγάλη οικογένεια της ΑΕΚ θα απευθύνει το ύστατο χαίρε στον Μίμη Παπαϊωάννου την Παρασκευή 17 Μαρτίου. Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9 το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απέναντι από την OPAP ARENA στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στις 2 μ.μ. θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ και θα ακολουθήσει η ταφή στις 4.30 μ.μ. στο Δημοτικό Κοιμητήριο Μαρκοπούλου Μεσογαίας. Την κηδεία έχει αναλάβει η ΠΑΕ ΑΕΚ», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter