Της αξιοκρατίας τα εννιάμερα

Της αξιοκρατίας τα εννιάμερα

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μηχανεύεται ολόκληρο νομικό πραξικόπημα, διακινδυνεύοντας από πολύ νωρίς την ευρωπαϊκή του φήμη, για να πετάξει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου; Την απάντηση έδωσε ο ασυγκράτητος τηλεοπτικά Αδωνης Γεωργιάδης, από τη θέση πλέον όχι του πωλητή νανογιλέκων αλλά του υπουργού Ανάπτυξης. «Πετάμε τη Θάνου» είπε «γιατί είναι ΣΥΡΙΖΑ».

Τι εννοούσε ο πωλών τοις μετρητοίς υπουργός μας; Οτι η Θάνου είναι ΣΥΡΙΖΑ και όποιος είναι ΣΥΡΙΖΑ δεν περνάει τα τεστ καταλληλότητας και αξιοκρατίας όπως έχει κάνει ο μη ΣΥΡΙΖΑ και απόφοιτος λυκείου συνεργάτης του Θεοδωράτος; Δηλαδή η πολυδιαφημισμένη μητσοτακική αξιοκρατία δεν είναι τίποτε άλλο από ντούρα κομματική επιλογή, αριστεία δηλαδή στο δόγμα «τα δικά μας παιδιά»;

Ποια νομική και συνταγματική πρόβλεψη και ποια αντίληψη περί δημοκρατίας και εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος όταν πρόκειται για θεσμικές θέσεις ή έστω εργασία στο δημόσιο διαχωρίζουν τους πολίτες σε ΣΥΡΙΖΑ, νεοδημοκράτες, αρεστούς πολιτικά και αντιφρονούντες;

Και όταν λένε πως θα φύγει η «ΣΥΡΙΖΑ» Θάνου εννοούν πως δεν τους αρέσει που μπαίνει στο παραβάν και ενδεχομένως ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ή δεν τους αρέσουν αυτά που κάνει; Τι ακριβώς δεν τους αρέσει; Υπάρχει κάτι παράνομο ή γκρίζο στις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Γιατί αν υπάρχει, πρέπει όχι μόνο να το πουν αλλά να κινήσουν και τις διαδικασίες για να τιμωρηθούν όσοι το έκαναν. Σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, βοούσε το σύμπαν και οι εφημερίδες για την αργοπορία του να βγάλει αποφάσεις κατά συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη σημερινή επιτροπή που επιχειρούν να διαλύσουν;

Η δήλωση του ΛΑΟπρόβλητου πολιτικού παιδιού του Καρατζαφέρη είναι ειλικρινής ομολογία για την οποία έχει μόνο την ευθύνη της λεκτικής διατύπωσης. Η σύλληψη ανήκει στον ΚΥΜ (Κυριάκο Μητσοτάκη) της Ελλάδας, ο οποίος επαναφέρει το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων προκειμένου να μπορείς να είσαι παιδί της Ελλάδας, του κρατικού μηχανισμού και της αριστείας. Το πολιτικό φρόνιμα, το οποίο πρέπει να είναι δεξιό, ακροδεξιό και να δηλώνεται, είναι πάνω ακόμη και από τις σπουδές στο Χάρβαρντ ή τα μεταπτυχιακά. Είναι το ISO, η πιστοποίηση καταλληλότητας για να έχεις θέση, ρόλο ή μεροκάματο στη χώρα αυτή.

Κάθε αριστερός ή συνοδοιπόρος του έχει θέση μόνο στα ξερονήσια και στις άγονες περιοχές της κρατικής οντότητας. Θα αναβιώσει η πλατεία Κλαυθμώνος και η αξιοκρατία θα σχετίζεται με κριτήρια πολιτικής θέσης. Δεν θέλουν να τελειώσουν μόνο με τις ιδέες της Αριστεράς, όπως με στόμφο έχει ομολογήσει ο Μάκης Βορίδης, αλλά και με τις ιδέες γενικώς και με τους αριστερούς αναμφίβολα. Ή θα ανανήψουν, όπως έκανε πρόσφατα ο Βορίδης για το Ολοκαύτωμα, ή θα εξαφανιστούν.

Το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, η αριστεία, η αξιοκρατία αποκτούν νέο νόημα στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού σχετίζονται και υπηρετούν όχι τον πολίτη, αλλά τον πολίτη που δηλώνει δεξιός και κυρίως υποτακτικός. Δεν είναι δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιμένει για τη Θάνου ο Αδωνης, ο οποίος ως άλλος χωροφύλακας γνωρίζει.

Αν τελικώς ο Κυρ. Μητσοτάκης πετύχει όσα θέλει, η Ελλάδα θα γυρίσει δεκαετίες πίσω. Οσοι θεωρούν πως αυτή η οπισθοδρόμηση θα σχετίζεται μόνο με την οικονομία και την εργασία δεν έχουν καταλάβει τίποτε. Οπως ακριβώς συμβαίνει με τον Τραμπ και τον Σαλβίνι, η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις στις οποίες θα αμφισβητηθούν δικαιώματα και δημοκρατικές λειτουργίες.

Το ΑΣΕΠ ήδη δεν λειτουργεί. Χωρίς να τηρούνται καν τα προσχήματα κάνουν προσλήψεις, καταργούν θεσμικές λειτουργίες και όπου είναι παράνομοι απλώς αλλάζουν τον νόμο. Ο επικεφαλής της ΕΥΠ είναι ένας παλιός σεκιουριτάς που δεν έχει καμιά σχετική μόρφωση. Τις θέσεις ευθύνης καταλαμβάνουν οι πολλάκις ατυχήσαντες όπως ο Νίκος Ταχιάος που, αφού απέτυχαν σε όσα κρίθηκαν, επιλέχτηκαν από τον Κυριάκο για να κυβερνήσουν. Στο Μαξίμου τοποθετούνται πρόσωπα της γκρίζας επικαιρότητας που πρωταγωνίστησαν σε υποθέσεις που σχετίζονταν ακόμη και με διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ πρώτα ορίστηκαν τα πρόσωπα και μετά προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός. Για να μη μιλήσουμε για την αξιοκρατία των «υπόπτων» στο γραφείο του Αδωνη Γεωργιάδη.

Ακυρώνονται ακόμη και η λειτουργία και ο ρόλος των υπουργών προς όφελος ενός συστήματος παραδιοίκησης που περιστοιχίζει τον Κυρ. Μητσοτάκη όχι ως πρωθυπουργό αλλά ως Μικρό Πρίγκιπα. Η σύζυγος πρωθυπουργού δειλά δειλά αποτελεί κρατικό αξίωμα και όχι ιδιότητα.

Για μεγάλο διάστημα η κυβέρνηση ίσως θα έχει τη δυνατότητα να αποκρύπτει τις παρεκτροπές της μέσα από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που μπορεί να δημιουργεί με εκατοντάδες δημοσιεύματα και «ρεπορτάζ». Ο λογαριασμός όμως έρχεται πάντα, ακόμη κι αν αργεί.

Μακάρι η αντιπολίτευση να καταφέρει να μπει ανάχωμα σε όσα έρχονται όπως έρχονται. Πολύ φοβάμαι πως αν αποτύχει να κινηθεί έγκαιρα, το καθεστώς δεν θα έχει μόνο στοιχεία τραμπισμού αλλά και βαλκανικού φολκλόρ. Δηλαδή ο ΚΥΜ δεν θα ισοπεδώσει απλώς τα πάντα, αλλά σύντομα θα απαιτεί και ενδυματολογική ομοιομορφία. Και μαντέψτε ποιος θα μας ράβει τα ρούχα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter