Της Δικαιοσύνης ήλιε… δεξιέ

Της Δικαιοσύνης ήλιε… δεξιέ

Τις σκοτεινές εποχές της δεκαετίας του ’60 εζήλωσε η σημερινή ηγεσία της ΝΔ, φτάνοντας στο σημείο να εμπλέκει στους σχεδιασμούς της και ενίοτε να χρησιμοποιεί ως μοχλό αποσταθεροποίησης ένα τμήμα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ανακοινώσεις ενώσεων δικαστών και εισαγγελέων παραγγέλνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και εν συνεχεία αξιοποιούνται από την ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όφελος της αντιπολιτευτικής τακτικής του και εις βάρος του κύρους της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, ειδική ομάδα στελεχών της ΝΔ, υπό την υψηλή εποπτεία του αρχηγού της, έχει αναλάβει αφενός την επαφή με το κύκλωμα των «πρόθυμων» δικαστών και την πλήρη αξιοποίησή του και αφετέρου την κατασκευή σχεδόν καθημερινά σεναρίων παρέμβασης στη Δικαιοσύνη από υπουργούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Δεν τους βγήκαν τα σενάρια καταστροφής με την αξιολόγηση και ενεργοποιούν παλιά, χτισμένα από τον καιρό της παντοδυναμίας τους, κυκλώματα της Δικαιοσύνης για να… δαγκώσουν την κυβέρνηση» σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό ανώτατα δικαστικά όργανα λαμβάνουν αποφάσεις με σαφές πολιτικό και αντιπολιτευτικό περιεχόμενο, με καταστροφικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Κυβερνητικές πηγές δείχνουν ως τέτοιες όχι μόνο την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες –η οποία υποχρέωσε την κυβέρνηση να επιστρέψει στους καναλάρχες φίλους της ΝΔ τα τεράστια ποσά που είχαν καταβάλει και η οποία ελήφθη έπειτα από αφόρητες και σχεδόν απροκάλυπτες πιέσεις της ΝΔ και των φιλικών της ΜΜΕ και με γραμμή Μητσοτάκη– αλλά και την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους απλήρωτους εργαζομένους, όπως και τη θύελλα των ανακοινώσεων των δικαστικών ενώσεων.

Το μέτωπο αυτό που άνοιξε η ΝΔ «στρατολογώντας» δικαστές και επιδιώκοντας βολικές για την αντιπολιτευτική τακτική της δικαστικές αποφάσεις αποδοκιμάζουν εντούτοις πολλά από τα πιο μετριοπαθή στελέχη της παράταξης. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ανησυχεί σοβαρά» για τη διαμάχη περί τη Δικαιοσύνη, ενώ στελέχη του καραμανλικού μπλοκ έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους του Μαξίμου για να καταστήσουν γνωστό ότι δεν συμφωνούν με την «έξαλλη», όπως τη χαρακτηρίζουν, τακτική της ηγεσίας τους. Και ζητούν παράλληλα από την κυβέρνηση να χαμηλώσει τους τόνους και να μην ακολουθεί τον Κυριάκο στις ακρότητες, «τις οποίες θα πληρώσουμε όλοι», όπως λέγεται χαρακτηριστικά από συντηρητικά πρόσωπα.

Προβληματισμός στο Μαξίμου

Από την άλλη μεριά, ανήσυχος φέρεται να είναι και ο Αλέξης Τσίπρας με την ανάμειξη της Δικαιοσύνης στο κομματικό παζάρι. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για μια εφ’ όλης της ύλης παρέμβασή του, στην οποία θα θέσει βέβαια το μέγα θέμα της αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης αλλά και θα ζητήσει να πάψει η επέμβαση των κομμάτων στη Δικαιοσύνη και κύκλων της Δικαιοσύνης στην πολιτική διαμάχη. Επίσης έγινε γνωστό ότι το Μαξίμου πρόκειται να ζητήσει από τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη να «μην πέφτουν στην παγίδα της ΝΔ και κυκλωμάτων που επιδιώκουν αλλότριους σκοπούς» και να χαμηλώσουν τους τόνους της κριτικής, ακόμη και για αποφάσεις που έχουν σαφή αντιπολιτευτικά κίνητρα.

Ενώ όμως στο κυβερνητικό στρατόπεδο προβληματίζονται και ανησυχούν, καμιά αντίδραση και καμιά ζημιά στη Δικαιοσύνη δεν φαίνεται ικανή να σταματήσει τη «δράση» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ειδικής ομάδας δικαιοσύνης της ΝΔ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, έχουν εξασφαλίσει και αναμένεται το φθινόπωρο –συγχαίρουν μάλιστα προκαταβολικά εαυτούς και αλλήλους για το νέο κατόρθωμα– απόφαση ανώτατου δικαστηρίου που θα «κρίνει» ότι ο έλεγχος των βιβλίων στις επιχειρήσεις δεν θα μπορεί να επεκταθεί πέραν της πενταετίας. Μια απόφαση που αν τελικά επιβεβαιωθεί θα σημάνει ασυλία στους φοροφυγάδες και στα τρωκτικά του μαύρου χρήματος, προς δόξα των κορόιδων που πληρώνουν τα σπασμένα της κρίσης και των μνημονίων. Επίσης, σύμφωνα με όσα λέγονται στις κλειστές συσκέψεις στην Πειραιώς για θέματα δικαιοσύνης, περιμένουν απόφαση του ΕΣΡ για τον επικείμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που θα βάζει νέα εμπόδια στην προσπάθεια εξυγίανσης του σημερινού άναρχου τηλεοπτικού τοπίου. Και η πείρα δείχνει πως όταν δηλώνουν ότι «περιμένουν» κάποια δικαστική απόφαση, αυτό συνήθως μεταφράζεται στο ότι την έχουν επιδιώξει και εξασφαλίσει οι ίδιοι.

Είναι χαρακτηριστικό πως στελέχη της ΝΔ θεωρούν βέβαιο ότι η ειδική ομάδα, με επίλεκτα μέλη τους τομεάρχες Νίκο Παναγιωτόπουλο και Κώστα Καραγκούνη και επικεφαλής τον «χωμένο μέχρι τον λαιμό» στο δικαστικό παρασκήνιο Μπάμπη Αθανασίου, όχι μόνο γνωρίζει ποιες αποφάσεις-εμπόδια στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής πρόκειται να ληφθούν αλλά και φροντίζει να ληφθούν. Το αποτέλεσμα είναι η εντύπωση μιας γενικής κατάπτωσης της Δικαιοσύνης η οποία χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και είναι πολλοί εκείνοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο που απαιτούν από τον Αλέξη Τσίπρα να επιταχύνει την παρέμβασή του για να αντιστραφεί αυτή η πορεία που, με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και ανώτατων δικαστικών, οδηγεί την ελληνική Δικαιοσύνη σε πλήρη απαξίωση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter