Θύελλα

Θύελλα

Τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από την ευρωζώνη είναι έτοιμα να σαρώσουν τις οικονομίες των χωρών της γηραιάς ηπείρου. Πανικόβλητες οι ηγεσίες τους μπροστά στη νέα κρίση χρέους που ήδη χτυπάει αλύπητα τους εθνικούς προϋπολογισμούς ζήτησαν την άμεση συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η φωτιά στα κρατικά ομόλογα κυρίως των χωρών του νότου.

Μετά την υπόσχεση για τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου παρέμβασης οι αποδόσεις μπορεί να ανακόπηκαν προσωρινά, όμως οι αδηφάγες αγορές ζητούν κάτι παραπάνω. Ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός μαζί με την ύφεση που έχει εσχάτως ενσκήψει κάνουν το ευρώ να κινδυνεύει με εκτροχιασμό. Η FED (ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ) με διαφορετική τακτική προχώρησε ήδη σε αύξηση των επιτοκίων, κάνοντας το δολάριο πιο ελκυστικό και αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η ενεργειακή κρίση που μαίνεται δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα στις χώρες της ΕΕ, κάτι που καθιστά την ευρωπαϊκή οικονομία ελλειμματική και πλήρως εξαρτημένη. Ειδικά οι χώρες του νότου βρίσκονται για μια ακόμη φορά στο έλεος του κυκλώνα. Η Ελλάδα μάλιστα, με εμπορικό έλλειμμα-ρεκόρ ύψους 11,3 δισ. ευρώ στο α΄ τετράμηνο του 2022 σε συνδυασμό με το τεράστιο χρέος της και το δημοσιονομικό έλλειμμα, δείχνει συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά των αρχών της δεκαετίας του 2010. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας» αφήνει την πολύπαθη οικονομία έρμαιο της θύελλας που σαρώνει την Ευρώπη. Αδιαφορώντας για την ασφυξία που προκαλεί, ασχολείται μόνο με την επικοινωνία, επιδιώκοντας την επιβίωσή της. Αν οι προσεχείς εκλογές δείξουν ότι το πέτυχε, τότε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ας περιμένουν μια νέα δεκαετία φτώχειας και καταστροφής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter