Θύμα του Λιγνάδη στο Documento: «Δεν φοβάμαι την δημόσια εξομολόγηση του βιασμού μου»

Θύμα του Λιγνάδη στο Documento: «Δεν φοβάμαι την δημόσια εξομολόγηση του βιασμού μου»

Η αρχή του τέλους της καριέρας του Δημήτρη Λιγνάδη έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο, από την ημέρα που ξεκίνησαν οι καταγγελίες σε βάρος του και τελικά συνελήφθη. Πολλοί ήταν εκείνοι που ήξεραν, πολλοί ήταν εκείνοι που άκουγαν τις φήμες να κυκλοφορούν σαν αστικοί μύθοι, κανείς όμως δεν μιλούσε. Πολλοί θα πουν πως δεν υπήρχαν οι απαραίτητες αποδείξεις για να προσάψει κανείς σε κάποιον μία τόσο βαριά κατηγορία. Άλλοι μπορούν να υποστηρίξουν πως δεν ήθελαν να πιστέψουν. Το θέμα είναι όμως πως οι ιστορίες για τον «πασίγνωστο θεατράνθρωπο», έδιναν και έπαιρναν στον καλλιτεχνικό χώρο.

Οι καταθέσεις των θυμάτων του κατηγορούμενου σόκαραν το πανελλήνιο και προκάλεσαν αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη. Ανήλικοι και νεαροί έπεφταν στα δίχτυα του χειριστικού κακοποιητή ο οποίος εκμεταλλευόμενος τη θέση εξουσίας του, ασελγούσε τόσο στο κορμί όσο και στην ψυχή τους.

Ένας από αυτούς, ο Α.Ε. μίλησε στο Documento και με δύναμη ψυχής ζητά την παραδειγματική τιμωρία του κακοποιητή του.

«Δεν φοβάμαι την δημόσια εξομολόγηση του βιασμού μου, όσο οδυνηρή κι αν είναι, με δυναμώνει η τεράστια αλληλεγγύη της κοινωνίας κι η ελπίδα, ότι θα συμβάλλω, να μην βιώσει άλλο παιδί τον πόνο μου», λέει μιλώντας στο Documento ο Α.Ε. ένας εκ των τεσσάρων θυμάτων – μηνυτών του κατηγορούμενου.

Ο ίδιος δηλώνει ξεκάθαρα την επιθυμία του να παραβρεθεί στη δίκη προκειμένου να κάνει ό,τι μπορεί έτσι ώστε ο κατηγορούμενος να καταδικαστεί όχι μόνο για όσα δραματικά έζησε ο ίδιος στα χέρια του αλλά και για να μην ζήσει άλλος άνθρωπος αυτόν τον εφιάλτη.

«Θα υποβληθώ σε όλες τις απαραίτητες δαπάνες και θυσίες, προκειμένου να έρθω στην Ελλάδα, να σταθώ ενώπιον της Δικαιοσύνης και να καταθέσω για τον βιασμό μου. Η παρουσία μου στην δίκη εκτός από ηθική είναι και νομική υποχρέωσή μου ως μηνυτή», σημειώνει και προσθέτει:

«Θα επιδιώξω την καταδίκη του κατηγορούμενου, όχι μόνο για την δικαίωσή μου, αλλά και για να μπει ένα τέλος στην εγκληματική του δράση. Ελπίζω στην δίκη ο κοινωνικά ισχυρός και καλλιτεχνικά καταξιωμένος κατηγορούμενος να αναλογισθεί και να εκφράσει μεταμέλεια για το κακό που προξένησε στα ανήλικα θύματά του».

Όπως υπογραμμίζει ο δικηγόρος του Α.Ε. αλλά και ακόμα ενός θύματος του Δ. Λιγνάδη, Γιάννης Βλάχος, μιλώντας στο Documento υπάρχει τεράστιο κύμα αλληλεγγύης το οποίο προστατεύει τα ίδια τα θύματα και τα γεμίζει θάρρος. Ο ίδιος κάνει λόγο για χρονίζουσα εγκληματική σταδιοδρομία του κατηγορούμενου η οποία δεν σταμάτησε έγκαιρα καθώς όσοι ήξεραν κρατούσαν το στόμα τους κλειστό.

«Ένας προβεβλημένος και καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης με μεγάλη κοινωνική αναγνώριση και ισχύ οδηγείται σε δίκη με την κατηγορία, ότι βίασε ανήλικα παιδιά, προερχόμενα από κοινωνικά περιθωριοποιημένες και οικονομικά αδύναμες οικογένειες μεταναστών. Η εύλογη σκέψη, ότι τα εγκλήματα έχουν ταξικό υπόβαθρο, διασκεδάστηκε από δημόσιες δηλώσεις σημαντικών ανθρώπων του πολιτισμού, ότι ο κατηγορούμενος είχε αναπτύξει έντονη εγκληματική δραστηριότητα και στον επαγγελματικό του χώρο, που ήταν ευρέως γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους και μόλυνε για πολλές δεκαετίες τον κόσμο του θεάτρου. Η χρονίζουσα εγκληματική σταδιοδρομία του κατηγορούμενου δεν αναχαιτίστηκε εγκαίρως, επειδή τα στόματα παρέμεναν άλαλα. Η υπόθεση οδηγήθηκε επιτέλους στην Δικαιοσύνη, όταν τα θύματα αναθάρρησαν από το διεθνές κίνημα αντίστασης στην σεξιστική και ρατσιστική βία, που έφθασε και στην Ελλάδα. Η ευρύτατη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη της κοινωνίας προς τα θύματα κατέδειξε, ότι καταρρέουν οι πατριαρχικής προέλευσης αγκυλώσεις και προκαταλήψεις που συνέχεαν και συμψήφιζαν τους ρόλους και τις συμπεριφορές θυμάτων και θυτών, προς όφελος βεβαίως των τελευταίων. Έγινε πλέον κατανοητό, ότι όσο ισχυροί κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά κι αν είναι οι κακοποιητές και βιαστές, η Κοινωνία κι η Δικαιοσύνη είναι ισχυρότερες κι αμείλικτες, αρκεί τα θύματα ν` αποβάλλουν τον φόβο της αποκάλυψης και το σύνδρομο της αυτοενοχοποίησης. Το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας, η δημοσιότητα και το κίνημα αλληλεγγύης θα εξασφαλίσουν την προστασία της ψυχικής ηρεμίας και της αξιοπρέπειας των θυμάτων κατά την εξέτασή τους στο ακροατήριο. Σεξιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις σπίλωσής τους θα βρουν απέναντί τους το σύνολο της κοινωνίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τη συνήγορο Μαρία Κουρτέση οι εντολείς της – τα άλλα δύο θύματα- ανυπομονούν να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου ενώ περιμένουν πως και πως να ξεκινήσει η δίκη. Ό πως είπε η Μ. Κουρτέση στο Documento «πρόκειται για μία εμβληματική και πρωτοφανή δίκη στα ελληνικά χρονικά. Δεν είναι μια απλή δίκη βιασμού».

Η αυλαία της δικαστικής διαδικασίας της υπόθεσης αναμένεται να ανοίξει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου όπου ο προφυλακισμένος πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τέσσερις υποθέσεις βιασμού, έναν το 2010, δύο το 2015 και ακόμα έναν το 2018.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης βρίσκεται στις φυλακές Τριπόλεως -όπου κρατούνται οι καταδικασμένοι και κατηγορούμενοι για σεξουαλικά εγκλήματα- από τον περασμένο Φεβρουάριο που προφυλακίστηκε, για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή δύο ανηλίκων. Στη συνέχεια ασκήθηκαν σε βάρος του δύο νέες κατηγορίες βιασμού. Η μία για τον βιασμό ενός ανηλίκου πριν από 8 χρόνια και η δεύτερη ενός ενήλικου άντρα πριν από 4 χρόνια. Ο κατηγορούμενος με υπόμνημα που είχε καταθέσει μέσω του δικηγόρου του, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες ενώπιον της ανακρίτριας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter