Τι αλλαγές φέρνει στον ΕΝΦΙΑ η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Τι αλλαγές φέρνει στον ΕΝΦΙΑ η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Μια κι έξω θα περάσουν, όπως όλα δείχνουν, οι αυξήσεις στους φόρους των ακινήτων και ειδικά στον ΕΝΦΙΑ από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Όπως προκύπτει από τις χθεσινές διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτου προς την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου που καλύπτει όλα τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η 4η αξιολόγηση και να δρομολογηθεί η λύση για το χρέος και η έξοδος από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο, το 67% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, δηλαδή και από τον ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί στη συνέχεια. 

Με βάση τα όσα εξήγησε, οι αλλαγές δεν θα μεταβάλλουν το λογαριασμό για το 67% των υπόχρεων. Ένα ποσοστό της τάξης του 15% θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα. Εξ αυτών οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε λαϊκές περιοχές στις οποίες θα αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές θα κληθούν να πληρώσουν έως 20 ευρώ το χρόνο περισσότερο. Πιο βαρύς θα είναι ο λογαριασμός για τις τουριστικές περιοχές. Τέλος το 18% θα δει μειωμένο λογαριασμό από το φόρο ακινήτων.

Όπως έγραψε την περασμένη Παρασκευή το documentonews.gr, τα φετινά ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ θα αποσταλούν με βάση την ημερομηνία εκκαθάρισης που θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες και όχι με βάση τις 31/12/2017. Άποψη των δανειστών της χώρας είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες να εφαρμοσθούν σταδιακά για το σύνολο των φόρων και των τελών. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που σε κάποια περιοχή η νέα τιμή ζώνης διαμορφώνεται από τα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 2.000 ευρώ το τ.μ. να μην γίνει εφάπαξ η αναπροσαρμογή. Δηλαδή, το 2018 όλοι οι φόροι που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες να υπολογιστούν με τιμή ζώνης στα 1.800 ευρώ και το 2019 να φθάσει στις 2.000 ευρώ το τ.μ. Όμως, αν υπάρχει πρόβλημα με την βεβαίωση του φόρου, δηλαδή η εκκαθάριση δείξει ότι είναι κάτω, ή οριακά κάτω από το στόχο των 3,2 δις. ευρώ, δεν αποκλείεται όλες οι αυξήσεις να περάσουν μια κι έξω, δηλαδή μέσα στο 2018. 

Από τη χθεσινή δήλωση του κ. Τσακαλώτου προκύπτει ότι από τη στιγμή που δεν θίγεται η πλειοψηφία των ιδιοκτητών από τις νέες αντικειμενικές τιμές οι αυξήσεις θα περάσουν από φέτος και όχι σε δόσεις, όπως ήταν το προηγούμενο σχέδιο, ή μάλλον ένα από τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες εβδομάδες. Μέχρι και χθες πάντως, δεν έχει πραγματοποιηθεί δοκιμαστική εκκαθάριση με το σύνολο των νέων τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια. Αυτό θα γίνει, όπως υποστηρίζουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, με την ολοκλήρωση αφενός του ελέγχου των νέων τιμών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που έχουν αναλάβει το σχετικό έργο, αφετέρου αφού δοθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία για το τι ακριβώς θέλει να κάνει.

Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να πραγματοποιηθούν δύο διαφορετικές εκκαθαρίσεις. Μία για το 2018, με τις χαμηλότερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το αποτέλεσμα δίνει 3,2 δισ. ευρώ και άλλη μία με τις αντικειμενικές αξίες του 2019, για να διαπιστωθεί επίσης το ποσό που θα προκύψει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter